Elinvoimalautakunta, kokous 12.12.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 139 Sitoutuminen Kittilän lentoaseman ja Muonion välisen liikenneyhteyden rahoitukseen

MUODno-2023-315

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Kaisa Kylä-Kaila, kehittämispäällikkö, kaisa.kyla-kaila@muonio.fi

Perustelut

Muonion kunnan ja Kittilän lentoaseman välinen lentokenttäkuljetus on 31.5.2023 asti toiminut kutsuliikenneperusteisesti päivittäin Finnairin kotimaan saapuville ja lähteville lennoille. Kyseinen kuljetuspalvelu on ollut Lapin ELY-keskuksen hankkimaa. Lapin ELY-keskus on nyt kilpailuttanut lentokenttäkuljetuksen alkamaan 1.6.2023 siten, että linjaa ajetaan jatkossa ainoastaan lauantaisin ja sunnuntaisin. Arkipäiville ei kyseistä palvelua ole uudella sopimuskaudella saatavilla toistaiseksi.

Kittilän lentoasemalle saapuu ja sieltä lähtee ympäri vuoden lentoja päivittäin. Lentojen päivittäinen määrä vaihtelee sesongeittain. Muonion matkailuyritysten kanssa käytyjen keskustelujen ja kuntaan Lapin ELY-keskuksen tekemän päätöksen johdosta saapuneiden yhteydenottojen perusteella vaikuttaa siltä, että tarvetta kyseiselle lentokenttäkuljetukselle on myös muina viikonpäivinä kuin vain viikonloppuisin. Matkailuyritykset ovat jo myyneet tulevan kesän, syksyn ja talven matkoja matkailijoille sillä olettamuksella, että lentokenttäkuljetus on käytettävissä samaan tapaan kuin aikaisemminkin. Palvelutason lasku on Muonion kannalta merkittävä aiempaan verrattuna ja asia on herättänyt jo nyt paljon huolta. Julkisen liikenteen linja-autoaikataulut eivät sovellu nykyisellään lentomatkustajien lentoaikatauluihin, joten niitä ei pystytä tässä yhteydessä hyödyntämään.

Lapin ELY-keskuksen kanssa on käyty keskustelua asiasta ja keskustelut erilaisista potentiaalisista ja kustannustehokkaista toteutusmalleista sekä toimijoiden välisestä yhteistyöstä jatkuvat syksyllä, joten ko. liikenneyhteyden turvaamiseksi siihen asti, on ratkaisua syytä pohtia paikallisesti. Lapin ELY-keskukselta haettavan julkisen liikenteen palveluiden avustuksen haku vuodelle 2023 on päättynyt 31.5.2023. Vt. kehittämispäällikkö on jättänyt hakemuksen avustushakuun erityisesti kyseistä lentokenttäkuljetusta ajatellen ja yhteyden turvaamiseksi, kunnes siihen löydetään kestävämpi ratkaisu. Haetulla liikenteen palvelujen valtionavustuksella on tarkoitus kattaa enintään 50% Kittilän lentokentän ja Muonion välisestä ma-pe jatkoliikenteen järjestämisestä 31.12.2023 asti kunnalle aiheutuvista kustannuksista siten, että Muonion kunta toimisi liikennepalvelun hankkijana. 

Julkisen liikenteen palveluiden avustushakemus on liitteineen kokouksen oheismateriaalina.

Hallintosäännön 27.1 §:n mukaan elinvoimalautakunta ohjaa ja toteuttaa joukkoliikennepalveluihin liittyviä tehtäviä. Lisäksi elinvoimalautakunta päättää, ratkaisee tai määrää alueen joukkoliikenteen palvelutason määrittelemisestä ja ostopalvelusopimuksesta.

Ehdotus

Esittelijä

Jaakko Muotka, vs. elinvoimajohtaja, jaakko.muotka@muonio.fi

Elinvoimalautakunta merkitsee tilannetiedon tiedoksi ja käy asiasta evästekeskustelun. Elinvoimalautakunta päättää valtuuttaa vt. kehittämispäällikön ja vs. elinvoimajohtajan kilpailuttamaan kutsuliikennepohjaisen lentokenttäkuljetuksen välillä Muonio - Kittilän lentoasema vuoden 2023 loppuun asti.

 

Päätös

Elinvoimalautakunta hyväksyi esittelijän ehdotuksen.

Kokouskäsittely

Minna Back poistui kokouksesta ennen pykälän käsittelyn alkamista.

Valmistelija

Kaisa Kylä-Kaila, kehittämispäällikkö, kaisa.kyla-kaila@muonio.fi

Perustelut

Muonion kunta on kilpailuttanut kutsuliikennepalvelun Muonion ja Kittilän lentoaseman välisen henkilökuljetusten toteuttamiseen. Tarjouksia on pyydetty liikennöinnistä, joka toteutetaan liikennöitsijän omatoimisena palvelutuotantona ma-pe -päivisin Finnairin kotimaan saapuville ja lähteville lennoille, joilta tai joille sopimusaikana annettuun kutsupalveluun on tehty kuljetustilaus asiakkailta etukäteen. Hankinnasta tehdään erillinen sopimus. Sopimuskausi alkaa sopimuksen allekirjoittamisesta ja on voimassa 31.12.2023 asti.

Hankintailmoitus on julkaistu Cloudia-tarjouspalvelussa 8.6.2023 ja tarjoukset tuli jättää 26.6.2023 klo 9:00 mennessä. Hankinta on kansalliset kynnysarvot alittava palveluhankinta. Kyseessä on avoin hankintamenettely ja tarjouksen valintaperusteena halvin hinta. Tarjouksenaan kutsuliikennepalvelun tarjoajia on pyydetty ilmoittamaan hinta, millä tarjoaja on valmis toteuttamaan kutsuliikennepalveluajot per ajokerta euroina (alv 0 %) tarjouspyynnössä mainituin perustein. Tarjouspyyntöön liittyen on ollut mahdollista esittää lisäkysymyksiä kirjallisesti 15.6.2023 mennessä; määräaikaan mennessä ei saapunut yhtään tarjouspyyntöön liittyvää kysymystä.

Määräaikaan mennessä saapui kolme tarjousta: Xapes Oy (0950654-2), Taksi Teijo Kaivola (1566948-7) ja Taksi Hietalahti Tapio (1242539-9). Kaikki määräaikaan mennessä saapuneet tarjoukset ovat tarjouspyynnön mukaisia. Tarjoajat ovat tarjouksen jättäessään sitoutuneet täyttämään Tilaajavastuulain mukaiset velvoitteet ja tarjouspyynnön kriteerit. Tilaajavastuulain mukaisten velvoitteiden ja tarjouspyyntökriteereiden täyttämisen vaatimat dokumentit kuten Luotettava kumppani -raportti/tilaajavastuu.fi -raportti tarkistetaan valitulta palveluntarjoajalta ennen sopimuksen allekirjoittamista. Tarjoukset on avattu ja vertailtu 26.6.2023. 

Tarjouspyyntöasiakirjat liitteineen (tarjouspyyntö, tarjousten avauspöytäkirja, tarjousten vertailutaulukko) ovat pykälän oheismateriaalina.

Hallintosääntö 27 § 

Ehdotus

Esittelijä

Jaakko Muotka, vs. elinvoimajohtaja, jaakko.muotka@muonio.fi

Tuodaan kokoukseen.

Muutettu päätösehdotus

Elinvoimalautakunta hyväksyy edullisimman (halvin hinta) Taksi Teijo Kaivolan tarjouksen hintaan 109,00 euroa (alv 0%)/ajokerta, sillä edellytyksellä, että kilpailutuksen yleiset ehdot toteutuvat hyväksyttävästi. Hankinnasta laaditaan erillinen sopimus, joka astuu voimaan sopimuksen allekirjoittamisesta ja päättyy 31.12.2023.

Päätös

Elinvoimalautakunta hyväksyi esittelijän muutetun päätösehdotuksen.

Valmistelija

Kaisa Kylä-Kaila, kehittämispäällikkö, kaisa.kyla-kaila@muonio.fi

Perustelut

********* on 11.7.2023 lähettämällään sähköpostilla toimittanut hankintaoikaisuvaatimuksen elinvoimalautakunnan päätökseen 27.6.2023 § 83. Hankintaoikaisuvaatimuksen tekijä esittää kilpailuun tarjonneena osapuolena kilpailutuksen uusintaa. Hankintaoikaisuvaatimuksen tekijä esittää, että tarjouspyynnössä esitetyt ajoneuvovaatimukset eivät ole riittäviä, koska hänen näkemyksensä mukaan kyseisessä kilpailutuksessa on otettava huomioon tarjouspyynnössä esitettyjen ajoneuvovaatimusten lisäksi kriteerit puhtaista ajoneuvoista. Lisäksi hankintaoikaisuvaatimuksessa todetaan, että hankintaa koskevat puhtaiden ajoneuvojen kriteerit ja niihin liittyvät ajoneuvojen euroluokitukset täytyisi olla kaikille osapuolille nähtävillä ja tutustuttavissa ennen tarjouksen jättämistä.

Hankintaoikaisuvaatimus on pykälän oheismateriaalina.

Lainsäädäntö ja päätöksen perusteet

Hankintaoikaisuvaatimuksessa vedotaan ns. puhtaiden ajoneuvojen kriteereihin (mm. euroluokat), joista säädetään laissa. Puhtaiden ajoneuvojen laissa (Laki ajoneuvo- ja liikennepalveluhankintojen ympäristö- ja energiatehokkuusvaatimuksista740/2021) säädetään julkisten ajoneuvo- ja liikennepalveluhankintojen ympäristö- ja energiatehokkuusvaatimuksista. Lain soveltamisalassa ovat ne ajoneuvo- ja liikennepalveluhankinnat ja hankintasopimukset, joiden arvo vastaa vähintään EU:n hankintadirektiivien mukaisia EU-kynnysarvoja (2§). Hankinta, jota hankintaoikaisuvaatimus koskee, on yksittäinen EU-kynnysarvon alittava hankinta eikä lakia puhtaista ajoneuvoista näin ollen tarvitse tässä tapauksessa soveltaa. 

Ehdotus

Esittelijä

Jussi-Pekka Tammilehto, elinvoimajohtaja, jussi-pekka.tammilehto@muonio.fi

Elinvoimalautakunta päättää merkitä tiedoksi saapuneen hankintaoikaisuvaatimuksen ja hylätä hankintaoikaisuvaatimuksen sekä siinä esitetyt vaatimukset perusteettomina. Kyseisessä hankinnassa ei tarvitse soveltaa lakia puhtaista ajoneuvoista eikä näin ollen ko. lain asettamia ajoneuvojen ympäristö- ja energiatehokkuusvaatimuksia ole tarvinnut ottaa huomioon tarjouspyynnössä esitetyissä ajoneuvovaatimuksissa.

Päätös

Elinvoimalautakunta hyväksyi esittelijän ehdotuksen.

Valmistelija

  • Kaisa Kylä-Kaila, kehittämispäällikkö, kaisa.kyla-kaila@muonio.fi

Perustelut

Monipuolinen ja ympärivuotinen alueen saavutettavuus, sujuvat matkaketjut ja matkailukeskusten väliset liikenneyhteydet ovat paitsi matkailuelinkeinon keskeisimpiä kilpailutekijöitä ja osa kestävän matkailun kehittämistä, myös kuntalaisten hyvinvointia, liikkuvuutta ja sosiaalista kestävyyttä edistävä tekijä.

Muonion ja Kittilän kuntien alueella sijaitsee useampia molempien vaikutuspiirissä olevaa kohdetta, joiden kestävän saavutettavuuden edistämiseksi olisi syytä tiivistää yhteistyötä mm. kuntien, viranomaisten ja matkailun alueorganisaatioiden kanssa. Kittilän lentoasema on yksi Lapin vilkkaimmista ja liikennöidyimmistä lentoasemista, johon avautuu yhä enemmän myös suoria kansainvälisiä lentoyhteyksiä alueen asukkaiden, yrittäjien ja matkailijoiden hyödynnettäväksi. Pallas-Yllästunturin kansallispuisto taas on Suomen suosituin ja vierailluin kansallispuisto, johon suuntautuu paljon mm. päiväretkiä alueella matkailevien ja kuntalaisten toimesta koko seutukunnan alueelta. Kuntien yhteisten kestävän liikkumisen kehittämishankkeiden yhteydessä on keskusteltu myös em. liikkumistarpeista ja liikkumispalvelujen kehittämisestä Kittilän ja Muonion kuntien välillä.

Nykyiset liikenneyhteydet ja joukkoliikennepalvelujen järjestäminen

Tällä hetkellä Kittilän lentoaseman ja Muonion välillä on sekä markkinaehtoista bussiliikennettä, että kunnan ja ELY-keskuksen hankkimaa kutsupohjaista joukkoliikennettä. Bussiyhteyksiä on 1-2 riippuen vuodenajasta ja viikonpäivästä hieman erilaisin reitein. Lapin ELY-keskus on hankkinut markkinaehtoista liikennettä täydentävää ns. lentokenttäkuljetusta la-su päiville ja Muonion kunta vastaavasti ma-pe päiville väliaikaisesti kesäkuusta 2023 alkaen.

Yhteistyö ja ehdotus sitoutumisesta liikenneyhteyksien rahoittamiseen

Muonion kunnan kehittämispäällikkö on keskustellut ja neuvotellut syksyn ajan Lapin ELY-keskuksen joukkoliikenneasiantuntijan kanssa mahdollisuudesta yhteistyöhön em. liikennepalveluiden järjestämiseksi ja hankkimiseksi. Lisäksi kuluvan syksyn aikana on kartoitettu alueen ja kohderyhmien tarpeita, nykyisten palvelujen käyttäjämääriä ja kustannustehokkuutta sekä pohdittu erilaisia toteuttamisen tapoja.

ELY-keskuksen kanssa käydyissä keskusteluissa on todettu, että em. liikenneyhteyksien järjestäminen edellyttää jatkossa alueen osallistumista rahoitukseen. Lapin ELY-keskus olisi tällä edellytyksellä suostuvainen hankkimaan ns. markkinaehtoista liikennettä täydentävää lentokenttäkuljetusta Muonion ja Kittilän lentoaseman välillä kulkemaan keskimäärin kerran päivässä ympäri vuoden (pl. toukokuu ja lokakuu) ja mahdollisesti toisen kerran päivässä viidesti viikossa Pallaksen palveluiden ollessa auki. Palvelut on tarkoitus kohdentaa siten, että ne eivät häiritse markkinaehtoista liikennettä, ne palvelevat matkailuyrityksille tärkeintä lentoaikataulua ja Pallaksen ollessa auki erityisesti Levillä majoittuvia päiväretkeilijöitä. Palvelut olisivat näin ollen matkailijoiden lisäksi myös kuntalaisten, sekä muoniolaisten, että kittiläläisten, hyödynnettävissä ja kaikille avoimia.

Keskustelujen pohjalta on haarukoitu, että alueelta, kunnilta, kerättävä rahoituksen osuus olisi yhteensä enintään 48 400 euroa (alv 0%) / vuosi. Tästä osuudesta Kittilän kunnan osuus olisi 20 000 euroa (alv 0%) / vuosi ja Muonion kunnan osuus 28 400 euroa (alv 0%) / vuosi. Vuoden 2024 osalta rahoitusosuus olisi hieman pienempi, koska sopimuskauden arvioitu alkamisajankohta olisi maaliskuu. Sopimuskausi olisi ajalle 1.3.2024-31.5.2026 ja optiokausi 1.6.2026-31.5.2028. Kuntien tulisi sitoutua rahoitusosuuden kattamiseen em. mukaisesti koko sopimuskaudelle optiokausi mukaan lukien, mikäli hankinta toteutuu. Liikennepalvelun hankkijana toimisi tällöin Lapin ELY-keskus.

Ehdotus

Esittelijä

  • Jussi-Pekka Tammilehto, elinvoimajohtaja, jussi-pekka.tammilehto@muonio.fi

Muonion kunta sitoutuu rahoittamaan Kittilän lentoaseman ja Muonion välistä liikenneyhteyttä enintään 28 400 eurolla (alv 0%) / vuosi ajalle 1.3.2024-31.5.2026 ja optiokaudelle 1.6.2026-31.5.2028, mikäli hankinta toteutuu Lapin ELY-keskuksen toimesta.

Päätös

Elinvoimalautakunta hyväksyi esittelijän ehdotuksen.

Tiedoksi

Lapin ELY-keskus, Kittilän kunta