Kunnanhallitus, kokous 11.12.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 357 Nimeämispyyntö Valtion palvelu- ja toimitilaverkkouudistuksen Lapin alueelliseen projektiryhmään

MUODno-2023-619

Valmistelija

  • Katri Rantakokko, hallintojohtaja, katri.rantakokko@muonio.fi

Perustelut

Valtiovarainministeriö pyytää Lapin liittoa esittämään kuntaedustajien nimet jäseniksi valtion palvelu- ja toimitilaverkkouudistuksen Lapin alueelliseen projektiryhmään. Lisäksi Lapin liittoa pyydetään esittämään edustaja projektiryhmän puheenjohtajaksi ja sihteeriksi omasta henkilöstöstään.

Käynnissä olevan valtion palvelu- ja toimitilaverkkouudistuksen tavoitteena on vastata nopeasti muuttuvan toimintaympäristön tarpeisiin kokoamalla käyntiasiointia julkisen hallinnon yhteisiin asiakaspalvelupisteisiin ja vähentämällä valtionhallinnon toimistotilaa yhteistyössä Kelan, kuntien ja soveltuvin osin hyvinvointialueiden kanssa.

Uudistuksen alueellinen suunnittelu ja toimeenpano on alkanut vuonna 2021 kolmessa maakunnassa (Etelä-Karjala, Pohjois-Karjala ja Päijät-Häme) ja nyt vuoden 2024 alusta uudistus etenee seuraaviin kuuteen maakuntaan: Etelä-Savo, Keski-Suomi, Lappi, Pirkanmaa, Satakunta ja Uusimaa.

Valtiovarainministeriö asettaa kuhunkin maakuntaan alueellisen projektiryhmän, jonka tavoitteena on valtion palvelu- ja toimitilaverkkohankkeen valtakunnallisten linjausten ja valtion toimitilastrategian pohjalta suunnitella ja käynnistää asiakaspalvelu- ja toimitilaverkkouudistusta maakuntansa alueella. Työn tavoitteena on, että viimeistään vuonna 2030 valtion viranomaisten käyntiasiointi on kaikissa kuudessa maakunnassa koottu yhteisiin asiakaspalvelupisteisiin yhteistyössä Kelan ja kuntien sekä soveltuvin osin hyvinvointialueiden kanssa. Lisäksi tavoitteena on vähentää valtion viranomaisten toimistotilaa valtion toimitilastrategian linjausten mukaisesti.

Alueellisten projektiryhmien kokoonpano koostuu valtion palveluntuottajista, maakunnan liittojen, kuntien ja hyvinvointialueiden edustajista sekä Senaatin ja Valtorin edustajista. Projektiryhmät on tarkoitus asettaa ajalle 1.1.2024-31.12.2024 lukuun ottamatta Lapin alueellista projektiryhmää, jonka toimikausi jatkuu 31.12.2025 asti. Projektiryhmien päätehtävänä on valmistella alueellinen suunnitelma palvelu- ja toimitilaverkosta valtakunnallisen rakenteen mukaisesti. Projektiryhmät raportoivat työstään valtion palvelu- ja toimitilaverkkouudistuksen valtakunnallisille valmistelu- ja ohjausryhmille.

Projektiryhmän jäseniksi tulisi ehdottaa tasapuolisesti sekä nais- että miesehdokasta niin, että kustakin Lapin seutukunnasta olisi yksi edustaja. Yhteensä siis kuusi (6) ehdokasta. Ehdokkailta toivotaan tietämystä kuntaorganisaatioiden asiakaspalvelun ja toimistotilan nykytilasta ja tulevaisuuden suunnitelmista. Lisäksi toiveena on, että ehdokkailla on näihin asioihin liittyvää päätösvaltaa tai mahdollisuus hankkia seutukuntansa kuntien linjaus käsiteltäviin asioihin.

Tunturi-Lapin seutukunnan kunnanjohtajat ovat keskustelleet asiasta ja päätyneet esittämään Kittilän kunnasta varsinaisen edustajan ja Muonion kunnasta varaedustajan.

Ehdotus

Esittelijä

  • Laura Enbuska-Mäki, kunnanjohtaja, laura.enbuska-maki@muonio.fi

Kunnanhallitus toteaa, että Tunturi-Lapin seutukunnan varsinaiseksi edustajaksi nimetään Esa Summanen Kittilän kunnasta ja varalle nimetään Laura Enbuska-Mäki Muonion kunnasta.

Päätös

Hallitus hyväksyi esittelijän ehdotuksen.

Tiedoksi

Lapin liitto, Tunturi-Lapin kunnat, asianosaiset

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

  • vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
  • virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
  • etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)