Kunnanvaltuusto, kokous 11.12.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 79 Lapin hyvinvointialueen ja Lappian osakehankinta Muonion Ruoka- ja Siivouspalvelut Oy:stä

MUODno-2022-489

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Laura Enbuska-Mäki, kunnanjohtaja, laura.enbuska-maki@muonio.fi

Perustelut

Muonion Ruoka- ja Siivouspalvelut Oy:n perustamisvaiheessa on päätetty, että kunta merkitsee yhtiön kaikki 100 osaketta, mutta kunta suhtautuu avoimesti yhtiön laajentamiseen ja tulee tarjoamaan ensi sijassa Lapin hyvinvointialueelle 1-10 osaketta (1-10 % osakeomistajuus) yhtiöstä. Valmistelun kuluessa sekä Lapin hyvinvointialueelle että Kemi- Tornionlaakson koulutuskuntayhtymä Lappialle on tarjottu osakkeita sovitulla á- hinnalla 500 euroa/osake. 

Yhtiöjärjestyksen mukaan sen hallitukseen kuuluu kolmesta viiteen (3-5) varsinaista jäsentä. Lapin hyvinvointialueen ja Kemi- Tornionlaakson koulutuskuntayhtymä Lappian tullessa mukaan yhtiöön molemmat saman suuruisella osakeomistajuudella, omistusosuudet sekä hallituspaikat jakautuvat tasapainoisesti seuraavasti:

  • kunta 80 osaketta (osakeomistajuus 80 %, 3 hallituspaikkaa)
  • Kemi-Tornionlaakson koulutuskuntayhtymä Lappia 10 osaketta (osakeomistajuus 10 %, 1 hallituspaikka) ja
  • Lapin hyvinvointialue 10 osaketta (osakeomistajuus 10 %, 1 hallituspaikka).

Kuntalain 46 §:n omistajaohjaus tarkoittaa toimenpiteitä, joilla kunta omistajana tai jäsenenä myötävaikuttaa yhtiön ja muun yhteisön hallintoon ja toimintaan. Omistajaohjauksen tavoitteena on varmistaa se, että kunnan omistaman yhteisön toiminnassa ja hallinnossa otetaan huomioon kunnan toiminnalle asetetut tavoitteet. Omistajaohjauksella on huolehdittava, että kunnan tytäryhteisön toiminnassa otetaan huomioon kuntakonsernin kokonaisetu. Muonion kunta tavoittelee omistajaohjauksellaan aktiivista, vahvaa toimijuutta, joka tarkoittaa aktiivista vuoropuhelua tytäryhteisön tavoitteista ja odotuksista. Omistajan tahdon ilmaisee kunnanhallitus. Kuntalain 39 §:n mukaan kunnanhallitus vastaa kunnan toiminnan omistajaohjauksesta ja toimintojen yhteen sovittamisesta.  Omistajaohjauksen keinoja ovat muun muassa perustamissopimuksiin, yhtiöjärjestysmääräyksiin, muihin sopimuksiin, henkilövalintoihin, ohjeiden antamiseen kuntaa eri yhteisöissä sekä niiden toimielinten kokouksissa edustaville henkilöille sekä muuhun kunnan määräysvallan käyttöön liittyvät toimenpiteet.

Kuntakonsernin kokonaisedun mukaista on se, että sekä Kemi- Tornionlaakson koulutuskuntayhtymä Lappia että Lapin hyvinvointialue tulevat osakkaiksi Muonion Ruoka- ja Siivouspalvelut Oy:n kymmenellä (10) osakkeella (10 % osakeomistajuus) ja molemmilla organisaatioilla on em. osakeomistajuuden myötä yhtiön hallituksesta yksi (1) hallituspaikka.

Ehdotus

Esittelijä

Laura Enbuska-Mäki, kunnanjohtaja, laura.enbuska-maki@muonio.fi

Kunnanhallitus hyväksyy, että Lapin hyvinvointialue ja Kemi- Tornionlaakson koulutuskuntayhtymä Lappia tulevat mukaan Muonion Ruoka- ja Siivouspalvelut Oy:n siten, että molemmilla organisaatioilla on kymmenen (10) osakkeen omistajuus yhtiöstä (10 %) sekä yksi (1) hallituspaikka yhtiön hallituksesta.

Yhden osakkeen hinta on 500 euroa. 

Kunnanhallitus esittää omistajaohjauksena sekä tahtotilana tämän edelleen Muonion Ruoka- ja Siivouspalvelut Oy:n hallitukselle.

Kunnanhallitus esittää päätöksen valtuustolle tiedoksi. 

 

Tämän asian osalta pöytäkirja tarkastetaan kokouksessa. 

Päätös

Hallitus hyväksyi esittelijän ehdotuksen.

Esteellisyys

Minna Back ja Katri Rantakokko (hallintolaki § 28.5)

Kokouskäsittely

Kunnanhallituksen puheenjohtaja ja hallintojohtaja ilmoittivat olevansa esteellisiä ja poistuivat kokouksesta tämän asian käsittelyn ajaksi.

Pirkko Rauhala toimi puheenjohtajana ja kunnanjohtaja sihteerinä asian käsittelyn ajan. Teemu Taulavuori saapui kokoukseen tämän asian käsittelyn aikana. 

Perustelut

Kunnanhallitus käsitteli asiaa 11.12.2023 § 353.

Ehdotus

Kunnanhallitus hyväksyy, että Lapin hyvinvointialue ja Kemi-Tornionlaakson koulutuskuntayhtymä Lappia tulevat mukaan Muonion Ruoka- ja Siivouspalvelut Oy:n siten, että molemmilla organisaatioilla on kymmenen (10) osakkeen omistajuus yhtiöstä (10 %) sekä yksi (1) hallituspaikka yhtiön hallituksesta.

Yhden osakkeen hinta on 500 euroa. 

Kunnanhallitus esittää omistajaohjauksena sekä tahtotilana tämän edelleen Muonion Ruoka- ja Siivouspalvelut Oy:n hallitukselle.

Kunnanhallitus esittää em. päätöksen valtuustolle tiedoksi.

Päätös

Valtuusto hyväksyi hallituksen ehdotuksen.

Esteellisyys

  • Minna Back (kuntalaki § 97.1) ja Katri Rantakokko (hallintolaki § 28.1)

Kokouskäsittely

Kunnanhallituksen puheenjohtaja ja hallintojohtaja ilmoittivat olevansa esteellisiä ja poistuivat kokouksesta asian käsittelyn ajaksi. Kunnanjohtaja toimi sihteerinä ja Pekka Veisto pöytäkirjantarkastajana.

Valtuutettu Maria Pietikäinen esitti toiveen, että uuden yhtiön toimitusjohtaja tulee saamaan riittävän tuen työhönsä.

Tiedoksi

Muonion Ruoka- ja Siivouspalvelut Oy, Lapin hyvinvointialue, Lappia