Kunnanhallitus, kokous 21.10.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 195 Talousarvio 2025 ja -suunnittelu 2026-2027

MUODno-2024-335

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Annika Leinonen, annika.leinonen@muonio.fi

Perustelut

Muonion kunnanhallitus on kokouksessaan 26.8.2024 § 143 hyväksynyt talousarvion 2025 ja taloussuunnitelman 2026-2027 laadintaohjeen, joka on esityslistan oheismateriaalina. 

Talousarviossa tulee esittää toiminnalliset ja taloudelliset tavoitteet ja kaikilla käyttötalouden sitovilla tehtävätasoilla tulee olla toimintaa kuvaavia mittareita. Päivitetty kuntastrategia valtuustokaudelle 2021-2025 toimii tehtävän talousarvion ja taloussuunnitelman perustana ja ohjeena. Talousarviossa esitetään tehtävien ja toiminnan tavoitteiden edellyttämät määrärahat ja tuloarviot sekä osoitetaan, miten rahoitustarve katetaan. Talousarviossa ja -suunnitelmassa on käyttötalous- ja tuloslaskelmaosa sekä investointi- ja rahoitusosa. Kunnan toiminnassa ja taloudenhoidossa on noudatettava talousarviota. 

Yhteiset, läpileikkaavat teemat talousarviossa 2025: 

  • Ennaltaehkäisevä päihdetyö
  • Kuntastrategia ja hyvinvointijohtaminen 
  • Valmius- ja varautumistyö (Valmius- ja varautumistyön & konsernirakenteen johtaminen/ valmiit asiakirjat ja harjoituksien koordinointi)
  • Kansainvälisyys ja yhdenvertaisuus 
  • Yhteistyö (Maaseutuhallinnon rakenneratkaisut)
  • Kestävä kehitys (sosiaalinen & kulttuurillinen, taloudellinen, ekologinen)


Lautakunnan talousarvioehdotus ja toiminnalliset tavoitteet vuodelle 2025 ovat esityslistan oheismateriaalina. Lautakunnan hyväksymä talousarvioesitys toimitetaan kunnanhallitukselle 11.10.2024 mennessä.

Ehdotus

Esittelijä

Hannu Lohvansuu, vt. luonnonvarapäällikkö, hannu.lohvansuu@muonio.fi

Lautakunta hyväksyy maaseutuhallinnon talousarvion 2025 ja taloussuunnitelman 2026-2027, toiminnalliset tavoitteet vuodelle 2025 ja esittää ne edelleen kunnanhallitukselle ja -valtuustolle hyväksyttäväksi. 

Päätös

Lautakunta hyväksyi esittelijän ehdotuksen.

Perustelut

Muonion kunnanhallitus on kokouksessaan 26.8.2024 hyväksynyt talousarvion 2025 ja taloussuunnitelman 2026-2027 laadintaohjeen. Ohje on pykälän oheismateriaalina. Talousarviossa tulee esittää toiminnalliset ja taloudelliset tavoitteet.

Muonion kunnan 13.6.2022 päivittämä ja vahvistama kuntastrategista tulee olla talousarvion ja taloussuunnitelman perustana ja ohjeena. 

Toiminnallisten tavoitteiden toteutumista seurataan mittaristolla. Tavoitemittaristo viedään talousarvioasiakirjaan ja seuranta tapahtuu osana talousarvioprosessia. 

Talousarviota laadittaessa on huomioitava vuosien 2023 ja 2024 toteutumat sekä vuodelle 2025 tiedossa olevat muutokset.

Lautakuntien hyväksymät esitykset tulee antaa kunnanhallitukselle ja taloustoimistoon 13.10.2023 mennessä. 

Hallinto- ja tukipalveluiden toimintakulut ovat kohonneet noin 56.000 eur. Nousu johtuu elinvoimajohtajan palkkojen 100 % palkkavarauksesta hallintoon (16.000 eur), ICT-palveluiden hinnan noususta (+8000), ympäristöterveydenhuollon hinnan noususta (25.000) sekä 6.000 euron varauksesta lautakunnan pöytäkirjojen arkistointiin.

Rakennustarkastuspalveluiden tuloarviossa on huomioitu uuden rakentamislain aiheuttama tulojen lasku, noin 9000 euroa. Menot säilyvät vuoden 2024 tasossa.  

Kiinteistö- ja tiepalveluiden tuloarvio nousi 136 000 euroa osittain asunto- ja liiketilojen vuokrien nousun ansiosta, osittain kiinteistöhuollon palvelun myynnin kasvusta.  Menot lisääntyivät noin 93000 eur. Menojen kasvuun vaikuttivat osittain hintojen korotukset (vuokrat, välilliset verot, kaukolämpo) ja osittain menojen tarkistaminen vastaamaan toteutuvia kustannuksia.  

Liikuntapaikat ja reitistöt Reitistön ylläpidon siirryttyä kunnan hoidettavaksi, tulevat palkkojen, polttoaineiden ja vuokrien menot nousemaan noin 102.000 eur. Vastaavasti palvelujen ostoissa säästetään 91.000 eur, jolloin tehtäväalueen menojen kasvu jää 11.000 euroon.

Kuntakehittäminen ja työllisyyspalvelut talousarviossa on erillinen määrärahavaraus 60 000 euroa matkailumarkkinointitehtävien toteuttamiseen kunnan toimesta. Määrärahavaraus koostuu pääosin palkkakustannuksista. Tuotantoyhtiöyhteistyöhön on varattu 40 000 euron määräraha. Lisäksi talousarviossa on määrärahavaraus 8 000 euroa kunnan brändituotteiden hankintaan, joka on aiemmin varattu hallinto- ja talouspalvelujen talousarvioon. Työllisyyspalveluissa on määrärahavaraus 344 616 euroa, joka koostuu Tunturi-Lapin ja Pellon työllisyysalueen palveluiden tuottamisesta. Kunnan työttömyysetuuden rahoitusvastuun varhentamisesta johtuviin kustannuksiin on tehty 162 103 euron määrärahavaraus. Myyntituottojen pienennys johtuu kuljetuspajan siirtymisestä Muonion ruoka- ja siivouspalvelut Oy:lle sekä pyöräpajan tulojen epävarmuuteen. Tukien ja avustusten tulo-odotusta on pienennetty. Palkkatuki uudistuksen myötä kuntien mahdollisuutta työllistää rajoitettiin merkittävästi, myös valtionavustusta nuorten työpajatoimintaan on vähennetty

Vesihuoltolaitoksen tehtäväalueelta poistuu vesihuollon kehittämissuunnitelma, mikä pienentää sekä meno- että tuloarviota 65000 eur .  Talousarviosta on poistettu myös vuonna 2024 Jätevedenpuhdistamolle suunniteltu kompostointi, mikä vähentää konetyötarvetta 30000 euroa.

Käyttötalouden talousarvioesitys on tämän pykälän oheismateriaalina. 

Vuoden 2025 investointihankkeiden investointilistaus tämän pykälän oheismateriaalina.  

Talousarviovuoden toiminnalliset tavoitteet ovat tämän pykälän oheismateriaalina.

Ehdotus

Esittelijä

Jussi-Pekka Tammilehto, elinvoimajohtaja, jussi-pekka.tammilehto@muonio.fi

Elinvoimalautakunta hyväksyy vuoden 2025 talousarvion ja esittää sen edelleen hyväksyttäväksi kunnanhallitukselle ja valtuustolle. 

Päätös

Elinvoimalautakunta hyväksyi esittelijän ehdotuksen.

Valmistelija

Heikki Tuikka, hallintosihteeri, heikki.tuikka@muonio.fi

Perustelut

Muonion kunnanhallitus on kokouksessaan 26.8.2024 § 143 hyväksynyt talousarvion 2025 ja taloussuunnitelman 2026-2027 laadintaohjeen, joka on esityslistan oheismateriaalina. 

Talousarviossa tulee esittää toiminnalliset ja taloudelliset tavoitteet ja kaikilla käyttötalouden sitovilla tehtävätasoilla tulee olla toimintaa kuvaavia mittareita. Talousarviossa esitetään tehtävien ja toiminnan tavoitteiden edellyttämät määrärahat ja tuloarviot sekä osoitetaan, miten rahoitustarve katetaan. Talousarviossa ja -suunnitelmassa on käyttötalous- ja tuloslaskelmaosa sekä investointi- ja rahoitusosa. Kunnan toiminnassa ja taloudenhoidossa on noudatettava talousarviota. 

Päivitetty kuntastrategia 2021-2025 tulee olla talousarvion ja taloussuunnitelman perustana ja ohjeena.

Valtuustokauden 2021-2025 painopisteet ovat:
Elinvoima vahvistuu kestävästi

  • Yrittäjäystävällinen kunta - ympärivuotinen ja kansainvälinen elinkeinoelämä
  • Luonnostaan vastuullinen kunta
  • ​​​​Kestävä maankäyttö ja rakentaminen

Kuntatyö siirtyy uuteen aikaan

  • Yhteistyöllä sujuvat ja saavutettavat palvelut
  • Vaikuttavuutta ja vakuuttavuutta tiedolla johtamisella - aidosti avoin kunta
  • Virkistynyt, osaava, vetovoimainen ja suvaitsevainen organisaatio

Elämme onnellista arkea

  • Yhdenvertainen oikeus elinikäiseen kasvuun, kehittymiseen ja oppimiseen
  • Viihtyisä, turvallinen ja terveellinen elinympäristö
  • Hyvinvoiva, tyytyväinen ja turvalliseksi olonsa tunteva muoniolainen - mahdollisuus tasapainoiseen ja onnelliseen elämään

 Yhteiset, läpileikkaavat teemat talousarviossa 2025: 

  • Ennaltaehkäisevä päihdetyö
  • Kuntastrategia ja hyvinvointijohtaminen 
  • Valmius- ja varautumistyö (Valmius- ja varautumistyön johtaminen/valmiit asiakirjat ja harjoituksien koordinointi)
  • Kansainvälisyys ja yhdenvertaisuus 
  • Yhteistyö (kuntayhteistyö ja kolmassektori)
  • Kestävä kehitys (sosiaalinen & kulttuurillinen, taloudellinen, ekologinen)

 

Lautakunnan talousarvioehdotus 2025 ja toiminnalliset tavoitteet vuodelle 2025, taloussuunnitelma 2026-2027 sekä henkilöstösuunnitelma 2025-2028 ovat esityslistan oheismateriaalina. Lautakunnan hyväksymä talousarvioesitys toimitetaan kunnanhallitukselle 11.10.2024 mennessä.

Sivistyspalvelujen hallinto- ja tukipalveluissa jatketaan organisaatiouudistuksen kehittämistä ja toimivan rajapintayhteistyön luomista hyvinvointialueen kanssa sekä päivitetään varautumissuunnitelmat. Toimintamenojen nousu muodostuu henkilöstökuluista. 

Varhaiskasvatuksen katetta nostaa ravitsemispalveluiden kustannusten nousu, kustannuksia lisäävät lisäksi henkilöstökulut (palkankorotukset) ja ostopalvelumaksut. Varhaiskasvatuksessa varaudutaan toimintakulttuurin muutokseen uuden päiväkodin valmistuttua. Toimintatuloja lisää OKM:n avustus sekä maksutuotot. 

Perusopetuksen toimintakuluja kasvattaa pääasiassa henkilöstökulut (palkankorotukset sekä toisen erityisluokanopettajan resurssi koko vuoden) sekä ravitsemispalveluiden kustannusten nousu ja koulukuljetuksen ennakoitu indeksikorotus. Toimintatuloja lisää kotikuntakorvausten nousu sekä hanketulo. 

Lukiossa toimintakuluja nostaa henkilöstökulut (palkankorotukset) ja ravitsemispalveluiden kustannusten nousu. Toimintatuottoja lisää hanketulot. 

Niin perusopetuksessa kuin lukiossa kehitetään henkilöstön virkarakennetta vastaamaan tulevaa tarvetta. 

Kansalaisopistossa selvitetään opiston yhteistyön mahdollisuuksia lähikuntien kanssa. Muutoin toimintakulut pysyvät ennallaan. 

Kirjasto- ja kulttuuripalveluissa tarkastellaan lisäresurssin tarvetta pääkirjastolla. Muutoin toimintakulut pysyvät ennallaan. 

Nuorisopalveluissa toimintatuotot nousevat saadun oppilaitosnuorisotyön rahoituksen johdosta sekä tulevan etsivän nuorisotyön avustuksen sekä harrastustoimintahankkeen myötä. Toimintakuluja nostaa omarahoitteinen koulunuorisotyöntekijä. 

Liikunta- ja hyvinvointipalvelujen toimintakulut nousevat hanketyöhön varattavien omarahoitusosuuksien myötä. Elintapaohjauksen hankkeen päättyessä niin toimintatuotot kuin –kulut vähenevät.  Liikettä koulupäiviin hankkeen omarahoitusosuus muodostuu osittain peruskoulun Liikkuva koulu ylläpito - rahasta.  

Sivistyspalveluissa hanketyö painottuu edelleen, hankkeita tulee olemaan lähes jokaisella tehtäväalueella. 

Talousarvio 2025 ja muutos edelliseen vuoteen verrattuna:

Hallinto- ja tukipalvelut

 

 

Toimintatuotot

 1000  

Toimintakulut

 174 587

 +7,0 %

Toimintakate

 173 587

 +6,4 %

Varhaiskasvatus

 

 

Toimintatuotot

 106 250  +82,2 %

Toimintakulut

 1 494 935 

 +5,5 %

Toimintakate

 1 388 685

 +2,3 %

Perusopetus

 

 

Toimintatuotot

 422 055  +83,6 %

Toimintakulut

 3 520 145

 +12,2 %

Toimintakate

 3 098 090

 +6,5 %

Lukio

 

 

Toimintatuotot

 193 381  +89,2 %

Toimintakulut

 884 739

 +7,9 %

Toimintakate

 691 358

 -3,7 %

Kansalaisopisto

 

 

Toimintatuotot

 32 500  +4,1 %

Toimintakulut

 184 328

 +1,6 %

Toimintakate

 151 828

 +1,1 %

Kirjasto- ja kulttuuripalvelut

 

 

Toimintatuotot

 216 369  +2,6 %

Toimintakulut

 438 473

 -3,1 %

Toimintakate

 222 104

 -8,1 %

Nuorisopalvelut

 

 

Toimintatuotot

 70 500  +3,4 %

Toimintakulut

 299 793

 +15,0 %

Toimintakate

 229 293

 +19,1 %

Liikuntapalvelut ja hyvinvoinnin edistämisen työ

 

 

Toimintatuotot

10 700  -89,0 %

Toimintakulut

 189 201

 -30,4 %

Toimintakate

 178 501

 +2,2 %

Kaikki yhteensä

 

 

Toimintatuotot

1 052 755  +31,9 %

Toimintakulut

7 186 201

 +7,2 %

Toimintakate

6 133 446

 +3,8 %

 

Sivistyspalveluiden talousarvio 2025 ja toiminnalliset tavoitteet 2025 sekä henkilöstösuunnitelma 2025-2028 ovat esityslistan oheismateriaaleina. Taloussuunnitelma 2026-2027 toimitetaan seuraavaan lautakuntaan.

Ehdotus

Esittelijä

Päivi Rantakokko, sivistysjohtaja, paivi.rantakokko@muonio.fi

Lautakunta hyväksyy sivistyspalvelujen talousarvion 2025 ja toiminnalliset tavoitteet vuodelle 2025 sekä henkilöstösuunnitelman 2025-2028 ja esittää ne edelleen kunnanhallitukselle ja –valtuustolle hyväksyttäväksi.

Päätös

Lautakunta hyväksyi esittelijän ehdotuksen.

Kokouskäsittely

Henri Muotka poistui kokouksesta pykälän käsittelyn aikana klo 17.06 ja palasi kokoukseen klo 17.13.

Valmistelija

  • Laura Enbuska-Mäki, kunnanjohtaja, laura.enbuska-maki@muonio.fi

Perustelut

Sivistys- ja elinvoimalautakunta ovat käsitelleet talousarvioesitykset vuodelle 2025 ja taloussuunnitelmavuosille 2026-2027. Hallinto- ja talouspalveluiden talousarvio vuodelle 2024 ja taloussuunnitelmavuosille 2026-2027 on käsitelty aikaisemmassa kunnanhallituksen 21.10.2024 pykälässä. Esitykset ovat ohessa liitteenä.

Tilanne 11.10. mennessä: 

Sivistyslautakunnan toimintakate nousi n. 3,8 % vuoden 2024 talousarvion tasosta ja se on 6,133 milj. euroa (toimintatuotot 1, 053 milj. euroa ja toimintakulut 7,186 milj. euroa).

Elinvoimalautakunnan toimintakate nousi noin 19 % % vuoden 2024 tasosta ja se on 2,400 milj. euroa (toimintatuotot 2,374 meuroa ja toimintakulut 4, 771 meuroa). Huomioitavaa on, että elinvoimapalveluissa työllisyysuudistuksen osuus em. toimintakatteen nousussa on merkittävä; mukana talousarviossa on uudistuksesta johtuva palveluiden tuottamisen kustannus (0,345 milj. euroa) ja kunnan työttömyysetuuden rahoitusvastuun varhentamisesta johtuvat kustannukset (0,162 milj. euroa).

Kunnanhallituksen toimintakate on 1,012 milj. euroa (toimintatuotot 0,035 milj. euroa ja toimintakulut 1,047 milj. euroa).  Toimintakate vuoden 2024 talousarviossa on 1,051 milj. euroa.

Keskusvaalilautakunnan toimintakate on 6 615 euroa (toimintatuotot 9 000 euroa ja toimintakulut 15 615 euroa) – vuonna 2024 toimintakate oli 2 365 euroa.

Tarkastuslautakunnan talousarvio vuodelle 2025 on vielä käsittelemättä, mutta alustavaksi lähtökohdaksi on otettu vuoden 2024 talousarvion taso, toimintakate 13 832 euroa (toimintakulut 0 euroa ja toimintakulut 13 832 euroa; vahvistuu myöhemmin).

Maaseutulautakunnan toimintakate on -19 688 euroa (toimintatuotot 136 000 euroa ja toimintakulut 155 688 euroa), lasku 27 %. 

Tilanne 16.10.:

Lautakuntakäsittelyiden jälkeen on tehty ohjelmiston kautta kp-tarkennuksia kunnan palkka- ja henkilösivukulumenoihin. Nämä ovat päivittyneet ohjelmistoon 16.10., jonka seurauksena lautakuntien käsittelemät talousarvioluvut ovat jo hieman päivittyneet. 16.10.2024 tehdyn tarkistuksen jälkeen on havaittu, että Tunturi- Lapin  maaseutulautakunnassa on syötetty palkkamenoja liikaa verrattuna lautakuntakäsittelyyn (n. 41 651 euroa + sivukulut). Tämä korjattiin ohjelmatoimittajan kanssa, jonka jälkeen maaseutuhallinnon toimintakate on - 18 675 euroa. 

Elinvoimakautakunnan toimintakate on 16.10. - 2,397 milj. euroa. Sivistyslautakunnan toimintakate on vastaavana ajankohtana -6,161 milj. euroa. 

Koko kunnan talousarvion 2025 tilikauden tulos näyttää noin + 0,100 milj. euroa. Toimintakate on  - 9,607 milj. euroa (toimintatuotot 3,607 meuroa ja toimintakulut 13,216 milj. euroa). Verotuloja ennakoidaan kertyvän 6,314 milj. euroa ja valtionosuuksia 4,496 milj. euroa. Poistojen määräksi on arvioitu 0,930 milj. euroa.

Voidaan todeta, että toimintatuotot ovat noin 0,237 milj. euroa korkeammat ja toimintakulut noin 0,421 milj. euroa korkeammat alustavaan ja ohjeelliseen raamiin verrattuna (nettona toimintakatteen erotus on noin 0,184 milj. euroa). Verotulot ovat päivittyneet alkuperäisestä raamista hieman matalammaksi ja ovat lokakuun arvion mukaan noin 6,314 milj. euroa, mutta puolestaan valtionosuudet ovat 10.10.2024 Kuntaliiton tilannekuvan pohjalta hieman nousseet raamista ollen tällä hetkellä 4,496 milj. euroa.

Ohjeellisen raamin (8/2024) tavoitetila oli päästä toimintakatteelta 0,231 milj. euron ylijäämäiseen tulokseen. On huomioitava, että sekä valtionosuus- että veroennustekehikot päivittyvät loppuvuotta kohti ja näissä on syytä noudattaa varovaisuusperiaatetta. 

Ehdotus

Esittelijä

  • Laura Enbuska-Mäki, kunnanjohtaja, laura.enbuska-maki@muonio.fi

Kunnanhallitus ohjeistaa lautakuntia tekemään talousarvion 2025 toimintakatteeseen (tilannekuva 14.10.2024) 130 000 euron leikkauksen (netto) seuraavasti:  

  • sivistyslautakunta (66 %), yhteensä 85 800 euroa,
  • elinvoimalautakunta (22 %), yhteensä 28 600 euroa,
  • kunnanhallitus (12 %), yhteensä 15 600 euroa.

Säästötavoitteet pohjautuvat toimintakatteiden (%) suhteisiin. 

Kunnanhallitus pyytää lautakuntia toimittamaan perjantaihin 15.11. mennessä esitykset em. leikkauksista, sääästökohteet on hyvä yksilöidä esityksessä selkeästi. 

Päätös

Hallitus hyväksyi esittelijän ehdotuksen.

Kokouskäsittely

Hallitus keskusteli laajasti talousarvion laadinnan tilanteesta ja tavoitteista sekä säästötavoitteista.

Manu Friman poistui kokouksesta tämän asian käsittelyn aikana.

Tiedoksi

lautakunnat

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

  • vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
  • virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
  • etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)