Kunnanhallitus, kokous 7.12.2020

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 263 Häiriötilanteiden ja poikkeusolojen johtosäännön käyttöönotto

MUO-2020-147

Valmistelija

  • Laura Enbuska-Mäki, kunnanjohtaja, laura.enbuska-maki@muonio.fi
  • Katri Rantakokko, hallintojohtaja, katri.rantakokko@muonio.fi

Perustelut

Koronapandemia etenee Suomessa maakunnittain eri tahtiin. Tällä hetkellä Uusimaa ja mm. Pohjois-Pohjanmaa ovat viruksen leviämisvaiheessa. Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä tilanne on kiihtymisvaiheessa ja huolestuttava ja Lapin Sairaanhoitopiirin alueella kuntien tilanteessa on ollut vaihtelua. Koska valmiuslaki ei ole tällä hetkellä voimassa, ratkaisuja, suosituksia, rajoituksia ja mahdollisia toimipisteiden sulkemisia tehdään nyt kuntakohtaisesti ja alueittain. On linjattu, että em. mahdollisia kuntakohtaisia ratkaisuja sovitetaan yhteen LSHP:n koronakoordinaatioryhmässä.

Muoniossa koronapandemian tilanne on rauhallinen. Kunnassa on todettu yksittäisiä koronapositiivia näytteitä, mutta joulun aika sekä lomakausi tullee nostamaan viruksen leviämisriskiä em. ajankohtana.  

Poikkeusolojen johtoryhmän 27.11.2020, alueellisen koronakoordinaatioryhmän 27.11.2020 ja Muonion-Enontekiön perusterveydenhuollon johtavan lääkärin kanssa käytyjen keskustelujen pohjalta vaikuttaa todennäköiseltä, että kunnan valmiustasoa on tarkasteltava siltä osin, että kunta on valmiudessa reagoimaan nopeasti, mikäli koronatilanne muuttuu kunnassa haastavammaksi. 

Kunnanvaltuusto hyväksyi 22.6.2020 § 21 hallintosäännön täydentämisen liitteellä 1: Häiriötilanteiden ja poikkeusolojen johtosääntö. Tätä liitettä sovelletaan kunnassa yhteiskunnan normaaliolojen häiriö- ja erityistilanteissa sekä valmiuslain mukaisissa poikkeusoloissa.

Liitteen 1 mukaisia toimivaltuuksia voidaan käyttää vain, jos tilanne ei ole hallittavissa tavanmukaisin toimivaltuuksin. Häiriötilanteen aikana ja poikkeusoloissa voi kunnanjohtaja tai hänen sijaisena toimiva viranhaltija käyttää normaalista toimivallastaan poiketen erityistä päätösvaltaa peruspalveluiden turvaamiseksi ja häiriötilanteen normalisoimiseksi. Erityinen toimivaltuus koskee hallinnonalojen toimintojen yhteensovitusta, taloudellisia resursseja, henkilöstöresurssien suuntaamista, tiedottamista tai muuta häiriötilanteen hoitamiseksi välttämätöntä päätöstä. Erityinen toimivaltuus tulee käyttöön valtioneuvoston määrittelemissä poikkeusoloissa. Lisäksi se voidaan ottaa käyttöön häiriötilanteissa kunnanhallituksen päätöksellä. Toimivaltuuden lakkaamisesta päättää kunnanhallitus.

Johtosäännön mukaista toimivaltaa käytetään kunnan häiriötilanteiden ja poikkeusolojen johtoryhmässä ja päätökset tekee kunnanjohtaja. Erityisen toimivallan ollessa käytössä kaikki kunnan viestintä tapahtuu häiriötilanteiden johtoryhmän koordinoimana. 

Ehdotus

Esittelijä

  • Laura Enbuska-Mäki, kunnanjohtaja, laura.enbuska-maki@muonio.fi

Kunnanhallitus ottaa käyttöön 7.12.2020–25.1.2021 häiriötilanteiden ja poikkeusolojen johtosäännön.

Häiriötilanteen aikana ja poikkeusoloissa kunnanjohtaja tai hänen sijaisenaan toimiva viranhaltija voi käyttää normaalista toimivallastaan poiketen erityistä päätösvaltaa peruspalveluiden turvaamiseksi ja häiriötilanteen normalisoimiseksi. Erityinen toimivaltuus koskee hallinnonalojen toimintojen yhteensovitusta, taloudellisia resursseja, henkilöstöresurssien suuntaamista, tiedottamista tai muuta häiriötilanteen hoitamiseksi välttämätöntä päätöstä. Toimivallan käyttö tapahtuu aina kunnan häiriötilanteiden ja poikkeusolojen johtoryhmässä. Erityiseen toimivaltaan liittyvät päätökset tekee kunnanjohtaja. Poikkeuksellisten toimivaltuuksien ollessa käytössä kaikki kunnan viestintä tapahtuu häiriötilanteiden johtoryhmän koordinoimana. 

Päätös

Hallitus hyväksyi esittelijän ehdotuksen. 

Tiedoksi

häiriötilanteiden ja poikkeusolojen johtoryhmä, LSHP:n Muonion toimipisteen johtava lääkäri