Kunnanhallitus, kokous 7.12.2020

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 261 Hyvinvointi- ja turvallisuuskertomus -2021

MUODno-2020-148

Valmistelija

  • Katri Rantakokko, hallintojohtaja, katri.rantakokko@muonio.fi

Perustelut

Hyvinvoinnin kokemus ja sisältö vaihtelevat henkilöittäin ja elämänvaiheittain. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) määrittelee hyvinvoinnin osatekijöiksi terveyden, materiaalisen hyvinvoinnin ja koetun hyvinvoinnin (elämänlaatu). Hyvinvointia voidaan tarkastella sekä yksilön että yhteisön näkökulmasta. Hyvinvoinnin edistäminen ei tapahdu pelkästään varsinaisilla hyvinvointipalveluilla tai sote-palveluilla, vaan kaikkien kunnan toimialojen tuottamilla palveluilla.

Kuntalaisten hyvinvoinnin ja kunnan elinvoiman edistäminen on kunnan perustehtävä. Siitä säädetään kuntalain 1 § 2 momentissa, jonka mukaan kunta edistää asukkaiden hyvinvointia ja alueensa elinvoimaa sekä järjestää asukkailleen palvelut taloudellisesti, sosiaalisesti ja ympäristöllisesti kestävällä tavalla. Kuntastrategian yhtenä painopisteenä on kuntalaisten hyvinvoinnin edistäminen ja strategisena mittarina kuntalaisten paraneva hyvinvointi.

Terveydenhuoltolain 12 § mukaan kunnan on seurattava asukkaittensa terveyttä ja hyvinvointia sekä niihin vaikuttavia tekijöitä väestöryhmittäin sekä kunnan palveluissa toteutettuja toimenpiteitä, joilla vastataan kuntalaisten hyvinvointitarpeisiin. Kuntalaisten terveydestä ja hyvinvoinnista sekä toteutetuista toimenpiteistä tulisi raportoida valtuustolle vuosittain, minkä lisäksi valtuustolle on kerran valtuustokaudessa valmisteltava laajempi hyvinvointikertomus.

Hyvinvointikertomuksen tarkoitus on tuottaa asioita valmisteleville ja päättäville tietoa päätösten tueksi. Kunnanhallitus asetti hyvinvoinnin ja terveydenedistämisen työryhmän, joka on kokoontunut valtuuston puheenjohtajan johdolla. Hyvinvointikertomus on valmisteltu viranhaltijavalmisteluna sähköistä hyvinvointikertomuksen toimintoja ja indikaattoritietoja hyödyntäen. Hyvinvoinnin ja terveydenedistämisen näkökulman ottaminen osaksi esim. talousarviota on vielä kesken. Kertomuksen laatimistyö on edennyt hitaasti ja esim. hyte –työryhmä ei ole kokoontunut vuoden 2020 aikana.

Lapin aluehallintovirastolta tuli 24.11.2020 kirje, jossa pyydettiin, että Lapin kunnat nimeävät hyvinvointikertomuksensa hyvinvointi- ja turvallisuuskertomuksiksi ja että kertomuksen valmistelussa huomioidaan myös turvallisuusteemat.

Hyvinvointi – ja turvallisuuskertomuksen laadinnassa, siihen osallistamisessa ja tavoitteiden saavuttamisen seurannassa on vielä paljon tehtävää. Seuraava hyvinvointikertomus tulee laatia vuoden 2021 aikana tulevalle valtuustokaudelle.

Kunnan hyvinvointi- ja turvallisuuskertomus -2021 toimitetaan liitteenä.

Ehdotus

Esittelijä

  • Laura Enbuska-Mäki, kunnanjohtaja, laura.enbuska-maki@muonio.fi

Kunnanhallitus esittää valtuustolle hyvinvointi- ja turvallisuuskertomuksen -2021 hyväksymistä.

 

Tämän päätöksen osalta pöytäkirja tarkastetaan mahdollisimman pian.

Päätös

Hallitus hyväksyi esittelijän ehdotuksen. 

Kokouskäsittely

Hanna Huhtamäki saapui etäyhteydellä kokoukseen tämän asian käsittelyn aikana. 

Hallitus keskusteli syntyvyyden laskusta ja lasten määrän vähenemisestä ennusteissa. Kunnan elinvoiman kannalta lapsiperheiden hyvinvointi on olennaista.