Elinvoimalautakunta, kokous 11.10.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 91 Talousarvion 2023 ja taloussuunnitelman 2024-2025 valmistelu

MUODno-2022-364

Valmistelija

  • Sari Virkkunen, toimistosihteeri, sari.virkkunen@muonio.fi

Perustelut

Kunnanhallitus on 22.8.2022 pitämässään kokouksessa, § 177, hyväksynyt laadintaohjeen vuoden 2023 talousarviolle ja 2024-2025 suunnitelmavuosille. Lautakuntien talousarvioesitys on toimitettava kunnanhallitukselle 14.10.2022 mennessä. Talousarviossa tulee esittää toiminnalliset ja taloudelliset tavoitteet ja kaikilla käyttötalouden sitovilla tehtävätasoilla tulee olla toimintaa kuvaavia mittareita. Talousarviota laadittaessa on huomioitava vuosien 2021 ja 2022 toteutumat sekä vuodelle 2023 tiedossa olevat muutokset. 

Hyvinvointialueet aloittavat toimintansa 1.1.2023. Muutoksen suurin vaikutus elinvoimapalvelulle on, että kunnan järjestämän sote-palvalun käytössä olevat, kunnan omistamat toimitilat siirtyvät vuokrasopimuksella hyvinvointialueen hallintaan. Vuokrahinta perustuu valtioneuvoston asetukseen 272/2022, kunnan ja hyvinvointialueen välisen siirtymäkauden vuokrasopimuksen vuokra määräytymisestä vuosina 2023-2026. 

Hallinnon tulojen arvioidaan pysyvän nykyisellä tasolla ja menojen jopa hieman pienenevän eläkemenoperusteisen maksun poistuessa. 

Valtiovarainministeriön julkisussa 2022:56 Rakennusalan suhdanneryhmä ennustaa vuonna 2023 rakentamisen tuotannon vähenevän 3-5 %. Kunnan asuntopula ja päättäjien aktiivinen ote asuntopulan helpottamiseksi luo kuitenkin uskoa siihen, että rakennuslupien määrä pysyisi ensi vuonna tämän vuoden tasolla. 

Hyvinvointialueen toiminnan aloitus aiheuttaa muutoksia ravitsemis- ja siisteyspalveluun. Koska lopullisia päätöksiä ja sopimuksia ei ole vielä tehty, on ravitsemis- ja siisteyspalvelun budjetti vuodelle 2023 laadittu olemassa olevan tilanteen mukaisena. 

Kiinteistö- ja tiepalvelun tehtäväalueen tuloarvioon vaikuttaa Metsäniityn ja Marjapaikan hallintaoikeuden siirtyminen hyvinvointialueelle vuokrasopimuksella. Myös hyvinvointikeskuksen vuokra tarkistetaan valtioneuvoston asetuksen mukaiseksi. Kiinteistöpalvelun tuloarvio tulee nousemaan vuokrien verran. Kiinteistöpalvelun menot vähenevät hoivarakennusten siivouspalvelun osalta mutta vastaavasti sähkön hinnan nousu lisää kustannuksia kaikkilla kiinteistöillä. 

Liikuntapaikat ja reitistöt tehtäväalueella menojen nousun aiheuttaa moottorikelkka- ja latureitistöjen kunnossapidon hinnan nousu. 

Hankkeiden päättyminen pienentää kuntakehittäminen ja markkinointipalvelun tehtäväalueen tuloarviota yli 30 000 eur. Talousarviomenohin merkittävin vaikutus tulee terveyden ja hyvinvoinnin edistämisen siirtämisestä elinvoimapalvelusta sivistyspalveluun, mikä pienentää tehtävätason menoja noin 70 000 eur.           

Vesihuoltolaitoksen tuloja on tarkasteltu tämän vuoden arvioidun toteutuman ja viime vuoden toteutuman perusteella ja tuloarviota on korotettu kirkonkylän ja oloksen alueella yhteensä 36 000 eur. Vastaavasti Särkijärven toteutuma ja toteutumaennuste pudotti vesihuollon tuloarviota 4000 eur. Vesihuoltolaitoksen menoja korottaa sähkön hinnan nousu lähes 40 000 euroa. Vesihuoltolaitoksen toimintamenojen kasvuun vaikuttaa sähkön hinnan nousu, sisäisten jätevesimaksujen budjetointi ja 50 % työntekijän siirto takaisin 100 %:ksi.       

Käyttötalouden talousarvioesitys kokouksen oheismateriaalina. 

Elinvoimapalvelut on toiminnallisia tavoitteita määritellessään pyrkinyt peilaamaan niitä suoraan valtuuston kesällä vahvistamaan kuntastrategiaan. Pyrimme mm. tukemaan kestävän maankäyttön ja rakentamisen maapolitiikka laatimalla maapoliittisen ohjelman vuoden 2023 aikana. Pyrimme lisäksi sujuvoittamaan palvelutoimintaa ja tuomaan ne helpommin asiakkaiden saataville mm. digitoimalla rakennusvalvonnan arkistoa ja jatkamme kuntayhteistyön mahdollisuuksien selvittelyä.  Toiminnalliset tavoitteet kokonaisuudessaan kokouksen oheismateriaalina. 

Vuodelle 2023 esitettävien investointien kokonaiskustannukset ovat 963.500 euroa. Hankkeisiin arvioidaan saatavan avustusta 439.740 euroa jolloin investointien nettomenoksi jää 523.760 eur. Investointilista kokouksen oheismateriaalina. 

 

       

 

 

 

 

 

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Jussi-Pekka Tammilehto, elinvoimajohtaja, jussi-pekka.tammilehto@muonio.fi

Elinvoimalautakunta hyväksyy talousarvioesityksen vuosille 2023-2025 ja esittää ne edelleen kunnanhallitukselle ja valtuustolle hyväksyttäväksi. 

Päätös

Elinvoimalautakunta hyväksyy ehdotuksen kokouksen aikana päivitetyn investointilistauksen mukaan.