Kunnanvaltuusto, kokous 31.10.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 50 Lausunto vuoden 2021 arviointikertomukseen

MUODno-2022-225

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Katri Rantakokko, hallintojohtaja, katri.rantakokko@muonio.fi

Perustelut

Valtuusto merkitsi 13.6.2022 § tarkastuslautakunnan arviointikertomuksen vuodelta 2021 tiedoksi ja päätti saattaa sen kunnanhallituksen tie­dok­si toimenpiteitä varten. Lisäksi valtuusto velvoitti kunnanhallituksen ja lautakunnat kä­sit­te­le­mään arviointikertomuksen ja antamaan vastineet ker­to­muk­sen havaintoihin sekä raportoimaan valtuustolle kuluvan vuoden loka­kuun loppuun mennessä havaintojen aiheuttamista toi­men­pi­teis­tä.

Tarkastuslautakunnan painopistealueina vuonna 2021 olivat konserniohjaus ja sisäinen valvonta sekä riskienhallinta, elinvoimalautakunta, sivistyslautakunta ja hyvinvointilautakunta.

Kunnanhallitus

Kuntakonsernin osalta tarkastuslautakunta toteaa arviointikertomuksessa, että tytäryhteisöjen toiminnallisten tavoitteiden laadinnassa ja niistä raportoinnissa on kehitettävää. Kunnanhallituksen tulee ottaa kantaa tavoitteiden asettamisen prosessiin. Asuntojen korjausvelan hoitamiseen tulisi kiinnittää huomioita.

Sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan ohje tulee päivittää vastaamaan hallintosääntöä ja nimikkeitä. Sisäisen valvonnan ohjeiden sisältämien liitteiden käyttöönotto ei ole toteutunut, joten raportointi ei ole ajan tasalla. Jatkuvasta valvonnasta ei ole dokumentointia ja suunnitelmallisuus puuttuu.

Hyvinvointipalvelut

Tarkastuslautakunta toteaa havainnoissaan suhteessa asetettuihin tavoitteisiin mm.:

  • sosiaalipalvelujen henkilöstössä sosiaalityöntekijän vajaus
  • ikäihmisten palveluissa mm. kotipalvelun ja omaishoidon tuen saajien määrässä ei ole saavutettu tavoitetta 
  • lapsiperheiden kotipalvelun tuottaminen on vähäistä.

Sivistyspalvelut

Tarkastuslautakunta toteaa havainnoissaan suhteessa asetettuihin tavoitteisiin mm.:

  • tavoitteet on saavutettu pääosin ainakin varhaiskasvatuksessa ja opetustoimessa.

Elinvoimapalvelut

Tarkastuslautakunta toteaa havainnoissaan suhteessa asetettuihin tavoitteisiin mm.:

  • Elinkeinotoimen kehittämisessä on panostettu suunnitteluun, mutta toteuttaminen ja sen seuranta tuntuu jääneen vähemmälle huomiolle.
  • Huomio kiinnittyi, että rakennuslupien käsittelyaikatavoitteen toteutumista ei kyetty selvittämään.

Tarkastuslautakunta toteaa, että talousarvion noudattaminen on parantunut edellisestä vuodesta, suurimmat poikkeamat ovat terveyspalveluiden alitus (-396 t€) ja ikäihmisten palveluiden määrärahojen ylitys (220 t€). Ylijäämää on vuoden 2021 tilinpäätöksessä 1,8 M€ ja tähän on valtion koronaan liittyvillä tukitoimilla merkittävä vaikutus.

Kunnan taloudellinen tilanne on parantunut edellisestä vuodesta, vuosikate on riittävä poistoihin ja investointeihin. Taseen tunnusluvut ovat kohtalaisella tasolla, mutta on huomioitava mm., että leasingvastuu nostaa asukasta kohden laskettavaa velkamäärää.

Yhteenvetona tarkastuslautakunta toteaa, että kunnan asuntotarjonta on vähäistä ja asuntopulaan tulisi etsiä ratkaisuvaihtoehtoja.

Tarkastuslautakunta on huolissaan henkilöstön työhyvinvoinnista. Se toteaa, että työhyvinvoinnin kehitystä tulee seurata kyselyillä, kehitys- ja palautekeskusteluilla.

 

 

Ehdotus

Esittelijä

Katri Rantakokko, hallintojohtaja, katri.rantakokko@muonio.fi

Kunnanhallitus pyytää lautakunnilta lausunnot tarkastuslautakunnan arviointikertomuksesta 14.10.2022 mennessä.

Päätös

Hallitus hyväksyi esittelijän ehdotuksen.

Valmistelija

Katri Rantakokko, hallintojohtaja, katri.rantakokko@muonio.fi

Perustelut

Kunnanhallitus käsitteli asiaa 22.8.2022 § 178 ja pyysi lautakunnilta lausunnot tarkastulautakunnan arviointikertomuksesta 14.10.2021 mennessä. Lausuntojen pohjalta laaditaan kunnanhallituksen lausunto valtuustolle toimenpiteistä,​ joihin vuoden 2021 arviointikertomus antaa aihetta.

 

Hyvinvointilautakunta kokoontui 29.9.2022 ja toteaa § 62 lausuntona arviointikertomuksesta seuraavaa:

Sosiaalipalveluiden henkilöstössä sosiaalityöntekijän vajaus

Vuonna 2021 on ollut vajausta sosiaalityöntekijän osalta, mitä on pyritty paikkaamaan sosiaalityöntekijän rekrytoinnilla. Sosiaalityöntekijän rekrytointi ei ole tuottanut tulosta, jolloin on palkattu marraskuussa 2021 sosiaaliohjaaja paikkaamaan sosiaalihuolloin työpanoksen vajetta. Lisäksi kesällä 2021 on saatu palkattua lyhyisiin sijaisuuksiin sosiaalityöntekijä ja joitakin kymmeniä tunteja on ostettu sosiaalityön konsultointia yksityiseltä palveluntuottajalta.

Ikäihmisten palveluissa mm. kotipalvelun ja omaishoidontuen saajien määrässä ei ole saavutettu tavoitteita

Ikäihmisten palveluissa on vuonna 2021 asunut kotona tai ollut omaishoidettavana asiakkaita, joiden hoitoisuus on ollut palveluasumisen tai jopa tehostetun palveluasumisen tasoa ja nyt nämä asiakkaat ovat ”oikeassa hoitopaikassa”. Kaikille uusille palveluntarvitsijoille on pystytty tarjoamaan palveluita. Kielteisiä päätöksiä ei ole tehty eli kysyntään / palveluntarpeeseen on pystytty vastaamaan sekä kotipalvelussa että omaishoidon tuessa.

Lapsiperheiden kotipalvelun tuottaminen on vähäistä

Lapsiperheiden kotipalvelun kysyntään on pystytty vastaamaan. Tieto lapsiperheiden kotipalvelun mahdollisuudesta ei ole vielä täysin tavoittanut asiakkaita, mikä on osaltaan voinut vähentää palvelun kysyntää.

 

Elinvoimalautakunta kokoontui 11.10.2022 ja toteaa § 92 lausuntona arviointikertomuksesta seuraavaa:

Vuoden 2021 rakennusvalvonnan ohjelmissa ei ollut suoraan saatavilla raporttia lupien käsittelyajoista.Epäselvyyttä aiheutti lisäksi se,  lasketaanko käsittelyaika alkaneeksi hakemuksen jättämisestä, puutteellisenakin, vai alkaako käsittelyajan laskenta siitä päivästä, kun hakemukselle on toimitettu kaikki päätöksentekoon tarvittavat asiakirjat. Rakennusvalvonnan ohjelmistoa on täydennetty raportointijärjestelmällä mutta puutteellisten hakemusten aiheuttamaa tilastovinoutumaa ei raportilta pystytä osoittamaan. 

Rakennustarkastaja toimi osa-aikaisena vuonna 2021. Vuodelle 2022 rakennustarkastajan työaika nostettiin 100 %:iin, mikä näkyy suoraan lisääntyneenä lupakäsittelynä. 

Tarkastuslautakunnan mainitsema 2 viikon käsittelyaika on mahdoton toteuttaa lakia noudattaen, koska jo viranomaisen suorittama naapurin kuuleminen kestää minimissään kaksi viikkoa (MRA 65 §  ja Hallintolaki 59.2 §). 

Lupakäsittelyn viivästymiseen vaikuttaa suuresti puutteelliset hakemukset ja sääntöjen vastaiset suunnitelmat. Viranhaltijat ovat aktiivisesti rohkaisseet luvanhakijoita ottamaan yhteyttä rakennusvalvontaan jo hakuvaiheessa pyrkien näin lyhentämään käsittelyaikoja henkilökohtaista ohjausta lisäämällä. Rakennusvalvonnan kotisivujen selkeyttämisellä on myös pyritty helpottamaan luvanhakijan tiedonsaantia. 

 

Sivistyslautakunta kokoontui 12.10.2022 ja toteaa § 89 lausuntona arviointikertomuksesta seuraavaa:

Sivistyspalvelujen organisaatiouudistustyö on aloitettu keväällä 2022 ja se on tarkoitus saada päätökseen vuoden 2022 aikana.

Sivistyspalvelujen johtavat viranhaltijat kiinnittävät jatkossa huomioita sisäiseen valvontaa ja riskienhallintaa. Työsuojelutarkastukset on suoritettu kevään 2022 aikana varhaiskasvatuksessa, perusopetuksessa ja kunnan esimiesten osalta. Riskienkartoitustyötä on toteutettu varhaiskasvatuksessa ja perusopetuksessa.
Henkilöstön työhyvinvoinnin merkitys on tiedostettu. Kehityskeskustelut pyritty pitämään vuosittain tai useammin tarvittaessa. Varhaiskasvatuksessa on alkamassa työhyvinvointityö ulkopuolisen tahon toteuttamana vielä vuoden 2022 aikana.

Varhaiskasvatuksen asiakaskysely tullaan tekemään varhaiskasvatussuunnitelmatyön yhteydessä vuoden 2022 aikana, tulokset huomioidaan varhaiskasvatussuunnitelmatyössä.

Esikouluhankkeen tarvetta arvioidaan yhteistyössä elinvoiman kanssa.

Toisella asteella on tiivistetty yhteistyötä vuoden 2022 aikana.

 

Hallinto- ja talouspalvelut toteaa arviointikertomuksen huomioiden osalta seuraavaa:

Tarkastuslautakunnan palaute toimitetaan tytäryhteisöjen hallituksiin ja toiminnallisten tavoitteiden laadintaa ja raportointia pyritään kehittämään yhdessä niiden kanssa. 

Sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan ohje on päivitetty hallintosäännön ja nimikkeiden osalta. Ohjeen käyttöönottoa, dokumentointia ja suunnitelmia toiminnan seuraamisesta painotetaan johtoryhmässä ja mm. hankintaohjeistuksella tarkennetaan menettelyjä.

Edelleen tarkastuslautakunnan huomioihin asuntotarjonnan puutteellisuudesta todetaan, että vuoden 2022 aikana kuntakeskukseen valmistuu kaksi yksityisen tahon rakennuttamaa rivitaloa. Lisäksi kunnan toimitilaohjelmaa ja suunnitelmia tilojen käytöstä päivitetään pitäen silmällä asuntotarjontaa. Parhaillaan on menossa Tunturi-Lapin Kehitys ry:n kysely asuntotarpeesta Enontekiön ja Muonion kuntien alueella. Edellisen kerran kysely toteutettiin vuonna 2019. 

Henkilöstön työhyvinvoinnin osalta todetaanm mm., että KEVA on myöntänyt hankerahoitusta työhyvinvoinnin edistämiseksi kuntastrategiassa asetettujen tavoitteiden saavuttamiseksi ja työterveyshuollon kanssa on käynnistetty projekti hyvistä käytännöistä sopimiseksi ja dokumentoinniksi. Kaiken kaikkiaan huoli työntekijöiden jaksamisesta on erittäin suuri ja sairausperusteisten poissaolojen määrä on kasvanut edellisistä vuosista. 

Ehdotus

Esittelijä

Laura Enbuska-Mäki, kunnanjohtaja, laura.enbuska-maki@muonio.fi

Kunnanhallitus esittää valtuustolle tarkastuslautakunnan edellyttämän selvityksen edellä mainittujen tietojen perusteella.

Päätös

Kunnanhallitus hyväksyi esittelijän ehdotuksen. 

 

Tämän asian osalta pöytäkirja tarkastetaan mahdollisimman pian sähköisesti.

Perustelut

  

Ehdotus

Kunnanhallitus esittää valtuustolle tarkastuslautakunnan edellyttämän selvityksen edellä mainittujen tietojen perusteella.

Päätös

Valtuusto hyväksyy selvityksen vuoden 2021 arviointikertomukseen.

Tiedoksi

tarkastuslautakunta