Kunnanvaltuusto, kokous 31.10.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 53 Vesiosuuskunta Aarian lainatakauksen realisoituminen

MUODno-2019-1

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Merja Hietala, talouspäällikkö, merja.hietala@muonio.fi

Perustelut

Valtuusto myönsi Vesiosuuskunta Aarialle 17.2.2020 § 3 lainatakauksen ja valtuutti kunnanhallituksen päättämään tarkemmin takaus ehdoista. Kunnanhallitus on 24.8.2020 käsitellyt lainatakausta ja määritti takauksen ehdot seuraavasti:

  • Lainatakaus on 400 000 eurolle laina-ajan ollessa 20 vuotta.
  • Takausprovisio on 0,5 %. 
  • Vastavakuudeksi määritellään yrityskiinnitys Vesiosuuskunta Aarian elinkeinotoimintaan kuuluvasta irtaimesta omaisuudesta (yrityskiinnityslaki 3 §, kiinnityskelpoinen omaisuus).
  • Vesiosuuskunta Aaria toimittaa vuosittain tilinpäätöksen ja tilintarkastajan lausunnon kuntaan.

 

Luotonantaja Nordea Bank Oyj on lähestynyt kuntaa Vesiosuuskunta Aarian lainan maksuviivästysilmoituksilla. Ensimmäinen ilmoitus maksuviivästyksestä on tullut 19.5.2021. Kunta pyysi takaajan ominaisuudessa Vesiosuuskunta Aarian edustajaa selostamaan hankkeen tilannetta kunnanhallituksen jäsenille 05/2021.

30.6.2021 pidettiin Aarian ja Nordea pankin edustajien kanssa palaveri maksuviivästykseen liittyen.

Kunnanhallitukselle on ilmoitettu Aarian tilanteesta kunnanjohtajan katsauksessa 08/2021 ja säännöllisesti sen jälkeen.

29.9.2021 Aarian hallituksen edustaja ilmoitti, että hankkeeseen on saatu Lapin Ely-keskukselta maksatuspäätös. Loppuvuoden 2021 ajan Vesiosuuskunta Aaria hoiti lainanhoitovelvoitteensa.

16.2.2022 Nordea Bank Oyj:ltä tuli jälleen ilmoitus maksuviivästyksestä. Maaliskuussa 2022 kunta pyysi Vesiosuuskunta Aarian edustajia esittelemään hanketta ja osuuskunnan kykyä suoriutua lainanlyhennyksistä. Kesäkuussa 2022 pidettiin palaveri, jossa Aarian edustajat ilmoittivat vaikeuksista suoriutua lainanlyhennyksistä.

Elokuussa 2022 Nordean edustaja lähestyi kuntaa Vesiosuuskunta Aarian hoitamattomien lainanlyhennysten johdosta ja ilmoitti kunnalle takaajana, että Nordea Bank Oyj tulee irtisanomaan lainan ja perimään sen kunnalta.

Ehdotus

Esittelijä

Laura Enbuska-Mäki, kunnanjohtaja, laura.enbuska-maki@muonio.fi

Kunnanhallitus merkitsee Vesiosuuskunta Aarian lainatakauksen realisoitumisen tiedoksi ja saattaa sen tiedoksi edelleen kunnanvaltuustolle. 

Päätös

Hallitus hyväksyi esittelijän ehdotuksen.

 

Tämän asian osalta pöytäkirja tarkastetaan mahdollisimman pian sähköisesti.

Kokouskäsittely

Kunnanjohtaja selosti tilannekuvaa ja hallitus keskusteli asiasta laajasti. 

Perustelut

  

Ehdotus

Kunnanhallitus merkitsee Vesiosuuskunta Aarian lainatakauksen realisoitumisen tiedoksi ja saattaa sen tiedoksi edelleen kunnanvaltuustolle. 

Päätös

Valtuusto merkitsi tiedoksi Vesiosuuskunta Aarian lainatakauksen realisoitumisen. 

Esteellisyys

  • Maria Pietikäinen (kuntalaki 97 § ja hallintolaki 28.1 §)

Kokouskäsittely

Maria Pietikäinen ilmoitti olevansa esteellinen ja poistui kokouksesta ennen tämän asian käsittelyä. Varajäsen Juha Niemelä saapui kokoukseen.

Tiedoksi

Vesiosuuskunta Aaria