Elinvoimalautakunta, kokous 29.11.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 109 Suomi100-laavun puuhuolto

MUODno-2022-551

Valmistelija

  • Sari Virkkunen, toimistosihteeri, sari.virkkunen@muonio.fi

Perustelut

Olostunturin asukasyhdistys ry on 24.8.2022 päiväämällään kirjeellä esittänyt, että asukasyhdistyksen rakennuttama Suomi100-laavu Olostunturin III-alueen yläpuolella liitettäisiin kunnan ylläpitämään puuhuoltoon. 

Asukasyhdistys perustelee esitystään sillä, että laavu on erittäin suosittu turistien keskuudessa ja on helpon saavutettavuutensa vuoksi myös kunnan asukkaiden kuten vanhusten, koululaisten ja päiväkotilasten retkikohde. Yhdistyksellä ei kuitenkaan ole resursseja puiden hankkimiseksi yleiseen virkistyskäyttöön. Esityksen mukaan puiden puuttumisesta tulee yhdistykselle valituksia ja ympäristöstä otetaan sopivia oksia luvattomasti polttopuuksi. 

Elinvoimatoimisto on tiedustellut sivistystoimenjohtajalta laavun käyttöastetta kunnan toiminnassa. Sivistystoimenjohtaja ilmoitti, että laavu ei ole tarpeellinen koulujen ja päiväkotien virkistystoiminnalle. 

Kunta ylläpitää tällä hetkellä Oloksen alueella kahta omistamaansa laavua, minkä lisäksi Metsähallitus ylläpitää tunturijärven laavua. Näiden lisäksi kunta ylläpitää Äijäkosken ja yhtenäiskoulun laavuja, joiden omistusoikeus kuuluu kunnalle.  

Elinvoimapalvelut ja aikaisemmin tekninen toimi ja elinkeinotoimi eivät ole erikseen avustaneet kylien ulkoilualueiden ylläpitoa vaan avustukset on myönnetty kylärahana vapaasti käytettäväksi kylien päätösten mukaan kuitteja vastaan enintään 500€:lla vuodessa per kylä. Myös Oloskylällä on ollut vuosittain mahdollisuus avustuksen saamiseen. 

Kunnanhallitus on kokouksessaan 16.5.2022, § 102 edellyttänyt, että  avustusten myöntämisen periaatteet valmistellaan palvelualueittain talousarviovalmistelun yhteydessä vuoden 2022 loppuun mennessä avustuskäytäntöjen yhtenäistämiseksi. Valmistelutyötä on tehty palvelualueiden välisenä yhteistyönä ja valmistelu vuoden 2023 avustukäytäntöjen ja myöntämisen periaatteiden osalta on vielä kesken. Tavoitteena on, että palvelualuiden esitysten pohjalta päätöksenteosssa vahvistetut käytännöt ja periaatteet voidaan ottaa käyttöön vuoden 2023 avustusten jaon yhteydessä myös kylien osalta.

 

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Jussi-Pekka Tammilehto, elinvoimajohtaja, jussi-pekka.tammilehto@muonio.fi

Elinvoimalautakunta ei hyväksy Suomi100 -laavua kunnan puuhuollon piiriin. Asukasyhdistys voi kuitenkin hakea kyläraha-avustusta mm. puuhuollon kustannuksiin. 

 

Päätös

Elinvoimalautakunta hyväksyi esittelijän päätösehdotuksen.