Kunnanhallitus, kokous 3.4.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 97 Lapin TE24 -koordinaatiohanke

MUODno-2023-118

Valmistelija

  • Katri Rantakokko, hallintojohtaja, katri.rantakokko@muonio.fi

Perustelut

Pääministeri Sanna Marinin hallitus linjasi kevään 2021 puoliväliriihessä TE-palveluiden siirrosta paikallistasolle. Linjaus liittyy hallitusohjelman työllisyystavoitteeseen ja kuntien vastuun vahvistamiseen työllisyyspalveluissa. Uudistuksen tavoitteena on palvelurakenne, joka edistää parhaalla mahdollisella tavalla työntekijöiden nopeaa työllistymistä ja lisää työ- ja elinkeinopalvelujen tuottavuutta, saatavuutta, vaikuttavuutta ja monipuolisuutta. TE-palvelut siirtyvät kuntien järjestettäväksi vuoden 2025 alusta.

Lapin kunnat keskustelivat vuonna 2022 aktiivisesti erilaisista malleista toteuttaa TE24-uudistus Lapin maakunnassa. Keskusteluissa nousi esille tarve maakunnalliselle uudistusta koordinoivalle hankkeelle, jolla varmistetaan kaikkien Lapin kuntien eteneminen uudistuksen osalta siten, että kunnissa ja muodostuvilla yhteistoiminta-alueilla on valmius ottaa palvelut järjestettäväkseen vuoden 2025 alussa. Kuntajohtajaverkoston kokouksessa sovittiin marraskuussa 2022, että Lapin liitto alkaa valmistella koordinaatiohanketta uudistuksen tukemiseksi.

Lapin liitto on edellä esitetyn pohjalta valmistellut vuoden 2023 alussa Lapin TE24-koordinaa-tiohankeen. Hankkeen valmistelutilannetta esiteltiin kunnille 1.2.2023 järjestetyssä tilaisuudessa, minkä jälkeen hanketta muokattiin vielä mm. työpajojen määrän ja sisällön osalta. Uudistuksen aikataulu on erittäin tiivis, joten hankkeen tarkoituksena on tukea kunnissa ja työllisyysalueilla tehtävää työtä.

Hankkeeseen haetaan alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman tukemisen rahoitusta eli AKKE-rahoitusta Lapin liitolta. Hankehakemus on jätetty 22.2.2023 ja kuntien rahoitussitoumukset kuntarahoitusosuuden kattamiseksi tulee toimittaa ennen rahoituspäätöksen saamista.  

Aikavälillä 1.3.2023 – 31.12.2024 toteutettavassa koordinaatiohankkeessa keskeisenä tavoitteena on, että kaikki Lapin kunnat pystytään pitämään valmistelussa mukana ja pohtimaan eri vaihtoehdot Lapin maakunnan tasolla uudistuksen toteuttamiseksi. Hanke voi toimia foorumina niin tiedon jakamiselle kuin aktiiviselle vuoropuhelulle eri osapuolten kesken mm. työllisyysalueiden muodostamisessa ja toimeenpanossa. Hankkeen myötä huomioidaan lisäksi muodostuvien työllisyysalueiden mahdollisuus yhteistyöhön ja profiloitumiseen eri palvelujen tuottamisessa sekä niiden tarjoamisessa toisille työllisyysalueille.

Työpajojen ja luentojen kautta saadaan ajantasaista tietoa uudistuksen kokonaisuudesta ja Lapin valmistelutilanteesta. Näissä tilaisuuksissa pystytään lisäksi yhdessä työstämään eri asiakokonaisuuksia sekä jakamaan parhaita käytäntöjä myös toisten alueiden hyödynnettäväksi. Hanke organisoidaan kolmen eri sisältöisen työpaketin kautta:

Työpaketti 1: Työllisyysalueiden muodostamisen, palvelusuunnittelun ja yhteistyökuvioiden koordinointi ja tuki (skenaariotyö, riskienhallinta, päätöksenteon tuki; riittävä tieto ja sen jakaminen).

Työpaketti 2: Uusien työllisyysalueiden toiminnan sekä alueiden välisen yhteistyön ja työnjaon suunnittelun ja valmistelun koordinointi sekä toimeenpanosuunnitelmien toteuttamisessa tukeminen (palvelusuunnittelu, yhteistyömallit, muutosjohtamisen tuki). Työpaketissa 2 tehdyn työn tuotoksena valmistellaan Lapin työllisyysalueiden yhteistyöstrategia vuoteen 2030 ja sen toimeenpanosuunnitelma.

Työpaketti 3: Yhtenäinen muutosviestintä (asukkaat, asiakkaat, organisaatiot, sidosryhmät, työntekijät). Hankkeessa huomioidaan muu mahdollinen uudistuksen toimeenpanoon liittyvä tuki ja hanketta muotoillaan tarvittaessa hankeaikana uudelleen siten, että päällekkäisyyttä tulee mahdollisimman vähän.

Hankkeeseen palkataan kokoaikainen projektipäällikkö koko hankeajaksi ja projektikoordinaattori (50–100 %) osaksi hankeaikaa sekä varataan rahoitusta ostopalveluihin. Hankkeeseen palkattava henkilöstö huolehtii ajantasaisesta valmistelutilanteesta Lapin maakunnan osalta toimien tiiviissä yhteistyössä eri toimijoiden kesken (koordinaatiotyö) sekä vastaavat hankkeen käytännön toteuttamisesta.

Hankkeen kokonaiskustannukset ovat 197 399,92 euroa. Hankkeeseen on haettu AKKE-rahoitusta 90 % tukiosuudella yhteensä 177 659,93 euroa. Kuntarahoitusosuuksilla kustannetaan jäljelle jäävä 10 % rahoitusosuus eli 19 739,99 euroa. Kuntarahoitusosuus jaetaan kaikkien hankkeeseen osallistuvien kuntien kesken tasan. Mikäli kaikki Lapin kunnat osallistuvat hankkeeseen on yksittäisen kunnan osuus kuntarahoituksesta yhteensä 940 euroa. Kuntarahoitusosuus jakautuu vuosille 2023–2024.

Lapin liitto pyytää kuntia käsittelemään omien käytäntöjensä mukaisesti osallistumistaan Lapin TE24 –koordinaatiohankkeeseen sekä hankkeen kuntarahoitusosuuden kattamiseen. Meneillään on useampi valmisteluaihio, joissa selvitellään alueelliselta pohjalta mahdollisten alueiden muodostamista. Kunnan on syytä olla mukana kaikkien em. alueiden valmistelussa kokonaiskuvan muodostamiseksi.

Ehdotus

Esittelijä

  • Laura Enbuska-Mäki, kunnanjohtaja, laura.enbuska-maki@muonio.fi

Kunnanhallitus päättää, että Muonion kunta osallistuu Lapin liiton TE24- koordinaatiohankkeeseen sekä kuntarahoitusosuuden kattamiseen.

Päätös

Hallitus hyväksyi esittelijän ehdotuksen. 

 

Tämän päätöksen osalta pöytäkirja tarkastettiin kokouksessa. 

Tiedoksi

Lapin liitto, palvelualueet

Muutoksenhaku

 

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

 

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
  • kunnan jäsen.

 

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Muonion kunnan kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

 

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Muonion kunnanhallitus

Kirjaamon yhteystiedot

Postiosoite: Muonion kunta, Puthaanrannantie 15, 99300 Muonio
Käyntiosoite: Puthaanrannantie 15 a
Sähköpostiosoite: kirjaamo@muonio.fi
Puhelinnumero: 0400 686 211

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 8.30–15.30.

 

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon haetaan oikaisua
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan.

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero.

Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

 

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Muonion kunnan kirjaamosta.