Kunnanhallitus, kokous 22.1.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 14 Talousarvion täytäntöönpano-ohje vuodelle 2024

MUODno-2024-27

Valmistelija

  • Merja Hietala, talouspäällikkö, merja.hietala@muonio.fi

Perustelut

Kunnanvaltuusto hyväksyi vuoden 2024 talousarvion 11.12.2023 § 84 ja sen toimeenpanoa varten on laadittu ohjeet.

Ohjeissa korostetaan hallintokuntien pysymistä hyväksytyn talousarvion toiminnallisissa ja taloudellisissa tavoitteissa. Lisäksi hallintokuntia velvoitetaan edistämään tuottavuutta parantavia ja taloudellisia säästöjä tuovia toimintoja.

Ohjeissa todetaan, että kunnanhallitus seuraa tarkasti vuoden aikana taloudellisen tilanteen kehitystä ja talousarvion toteutumista. Tarvittaessa hallitus antaa hallintokunnille lisäohjeita talousarvion täytäntöönpanosta.

Talousarvio on sitova ohje kunnan talouden hoitamista varten talousarviovuonna. Määrärahoja ei saa käyttää muihin kuin talousarviossa osoitettuihin tarkoituksiin eikä enempää kuin niihin on osoitettu käytettäväksi.

Talousarvion täytäntöönpanossa ja toteuttamisessa korostuu lautakuntien merkitys. Talousarvio antaa lautakunnille merkittävästi päätösvaltaa ja vastuuta. Määrärahojen riittäminen ja toiminnan taloudellisuus riippuvat siitä, kuinka lautakunnat hoitavat tehtävänsä.

Lautakuntien on tarkistettava käyttösuunnitelmat talousarviovuoden helmikuun loppuun mennessä. Määrärahan puitteissa tehtävät käyttösuunnitelman muutokset on toimitettava kirjanpitoon tallennettaviksi.

Kuntalain 110 §:n mukaan talousarvioon tehtävistä muutoksista päättää valtuusto. Talousarvioon tehtävät muutokset on esitettävä valtuustolle talousarviovuoden aikana. Määrärahan muutosesityksessä on selvitettävä myös muutoksen vaikutus toiminnallisiin tavoitteisiin ja tuloarvioihin (eli miten muutos katetaan). Vastaavasti toiminnallisia tavoitteita tai tuloarvioita koskevissa muutosesityksissä on selvitettävä muutoksen vaikutus määrärahoihin. Muutosesitys on tehtävä vain sitovuustason nettotason muuttuessa.

Talousarvion toteutumisesta raportoidaan lautakunnille ja kunnanhallitukselle vähintään neljännesvuosittain. Täytäntöönpano-ohjeissa on yksityiskohtaisia ohjeita mm. laskujen käsittelyyn, laskutukseen, palkkojen ja matkalaskujen hoitamiseen. 

Kuntalain 38 §:n mukaan kunnanhallitus johtaa kunnan toimintaa, hallintoa ja taloutta valtuuston hyväksymän kuntastrategian mukaisesti ja kuntalain 39 §:n mukaan vastaa valtuuston päätösten täytäntöönpanosta. Kunnanhallitus antaa ohjeet lautakunnille talousarvion täytäntöönpanosta.

Talousarvion täytäntöönpano-ohjeet toimitetaan esityslistan oheismateriaalina.

Ehdotus

Esittelijä

  • Laura Enbuska-Mäki, kunnanjohtaja, laura.enbuska-maki@muonio.fi

Kunnanhallitus hyväksyy laaditun talousarvion täytäntöönpano-ohjeen toimintaohjeiksi hallintokunnille.

Päätös

Hallitus hyväksyi esittelijän ehdotuksen.

Tiedoksi

palvelualueet

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

  • vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
  • virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
  • etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)