Kunnanhallitus, kokous 22.1.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 12 Takautuvien TVA-osuuksien korjaaminen

MUODno-2023-195

Valmistelija

  • Laura Enbuska-Mäki, kunnanjohtaja, laura.enbuska-maki@muonio.fi

Perustelut

Kunnanhallitus käsitteli kokouksessaan 3.4.2023 § 104 tehtäväkohtaisten palkkojen päivitystä. Joidenkin tehtävien osalta on noussut esille, että tehtäväkohtaisia palkkoja olisi syytä tarkastella takautuvasti. Kunnanhallitus nimesi tarkistusprosessiin työryhmän, johon kuuluu yt- ryhmä, hallinto- ja henkilöstösuunnittelija, kunnanjohtaja sekä kunnanhallituksen edustajat Minna Back, Manu Friman ja Jukka Korhonen.  

Kunnanjohtaja ja hallinto- ja henkilöstösuunnittelija kävivät henkilöstön kokonaisuudessaan läpi ja kävivät läpi takautuva-tarkasteluun liittyvää aineistoa. Em. työskentelyn pohjalta päädyttiin ehdottamaan työryhmälle tarkastelua ja jäsentelyä neljän (4) alla olevan ”korin” kautta, joiden pohjalta ko. tarkistus suoritetaan: 

  • KORI 1: Konsernin laajentuminen 1.1.2020 alkaen 

  • KORI 2: Organisaatiouudistus/ muutos organisaatiossa 

  • KORI 3: Yhdenvertainen menettely 

  • KORI 4: Puutteet työn vaativuuden arvioinnissa 

    • ei tehty 

    • ei päivitetty.

Kaikkia koreja on valmisteluprosessin ajan käsitelty yhdessä; on tarkisteltu tätä kautta myös käytettyjen linjauksien suhdetta toisiinsa ja pyritty mahdollisimman suureen yhdenvertailuun. Takautuvien korvaussummien tarkasteluajanjakson viimeisenä ns. takarajapäivänä on käytetty luonnollisesti päivämäärää 30.4.2023, koska 1.5.2023 kunnassa astui voimaan rakennettu TVA- järjestelmä (poikkeuksena tilanteet, joissa työntekijän määräaikaiselle tehtävälle oltiin määritelty  ma. suoritusajanjakso). Työryhmässä sovittiin, että mahdollinen johtajatason tarkastelu tehdään erikseen. 

Työryhmä kokoontui neljä kertaa (15.11., 21.11., 24.11. ja 20.12.2023) ja käsitteli kunnanhallitukselle menevää esitystä. Työryhmässä ei ole noussut poikkeavia esityksiä valittuun tarkastelunäkökulmaan tai esityksiin takautuvasti maksettavista tehtäväkohtaisista palkaneristä.

Korvattavia summia määriteltäessä lähdettiin valmistelemaan korvaussummaa seuraavista lähtökohdista: 

  • Henkilöt, joille voidaan selkeästi osoittaa tietty takautuen korvattava rahasumma. Esimerkkejä tällaisista tapauksista; mm. virheellisen ja oikean hinnoittelutunnuksen erotus.  

  • Henkilöt, joiden työtehtävät ovat muuttuneet selkeästä ajankohdasta alkaen niin, että vastuu ja työmäärä on lisääntynyt huomattavasti. Tässä tarkastelussa vastuun lisääntyminen liittyy merkittäviin hallinnollisiin ja taloudellisiin/ toiminnallisiin tehtävänmuutoksiin. Tässä ryhmässä oleville henkilöille määriteltiin korvattavaksi summaksi 100 €/ kk.  

  • Henkilöt, joiden työtehtävät ovat muuttuneet tai lisääntyneet selkeästä ajankohdasta alkaen ja vastuu kasvanut näiden myötä. Vastuun lisääntyminen liittyy lähinnä teknisen osaamisen vaativuuteen ja yksityiskohtaisempien/ selkeämmin määriteltyjen kokonaisuuksien hallintaan. Tässä ryhmässä oleville henkilöille määriteltiin korvattavaksi summaksi 60 €/kk.  

Tarkempi erittely ja laskentakaavat ovat oheismateriaalina.

Ehdotus

Esittelijä

  • Laura Enbuska-Mäki, kunnanjohtaja, laura.enbuska-maki@muonio.fi

Kunnanhallitus hyväksyy esityksen takautuvien erien maksamisen oheismateriaalin mukaisesti ja päättää maksaa kehittämispäällikkö Kaisa Kylä-Kailalle työkokemuslisän ajalta 1.4.2021- 30.4.2023. Määrärahojen riittävyyttä palvelualueilla seurataan tarkasti vuoden aikana.

Päätös

Hallitus hyväksyi esittelijän ehdotuksen. 

 

Puheenjohtaja totesi, että kokouksessa pidetään tauko. Tauon päätyttyä suoritettiin nimenhuuto ja puheenjohtaja totesi kokouksessa olevan samat henkilöt kuin ennen taukoa.

Kokouskäsittely

Hallitus keskusteli laajasti rekrytoinneista ja palkkauksista.

Tiedoksi

palkat, asianosaiset

Muutoksenhaku

 

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

 

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
  • kunnan jäsen.

 

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Muonion kunnan kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

 

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Muonion kunnanhallitus

Kirjaamon yhteystiedot

Postiosoite: Muonion kunta, Puthaanrannantie 15, 99300 Muonio
Käyntiosoite: Puthaanrannantie 15 a
Sähköpostiosoite: kirjaamo@muonio.fi
Puhelinnumero: 0400 686 211

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 8.30–15.30.

 

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon haetaan oikaisua
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan.

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero.

Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

 

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Muonion kunnan kirjaamosta.