Kunnanhallitus, kokous 22.1.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 21 LISÄPYKÄLÄ: Lausuntopyyntö: Luonnos valtakunnalliseksi nuorisotyön ja -politiikan ohjelmaksi (VANUPO) 2024-2027 (lisäpykälä)

MUODno-2023-672

Valmistelija

  • Heidi Pouttu, nuorisovastaava, heidi.pouttu@muonio.fi

Perustelut

Opetus- ja kulttuuriministeriö pyytää lausuntoja luonnoksesta valtakunnalliseksi nuorisotyön ja -politiikan ohjelmaksi (VANUPO) 2024-2027.  Lausunnot pyydetään antamaan 26.1.2024 mennessä.

Valtakunnallinen nuorisotyön ja –politiikan ohjelma VANUPO on lakisääteinen, valtioneuvoston nelivuotiskausittain hyväksymä poikkihallinnollinen ohjelma, jonka tavoitteena on edistää nuorten kasvu- ja elinoloja. Ohjelmassa kulloinenkin hallitus määrittelee nuorisotyön ja nuorisopolitiikan tavoitteensa sekä toimenpiteet tavoitteiden saavuttamiseksi.

VANUPOn säädösperusta on voimassa oleva nuorisolaki 1285/2016. Lain 5 §:n säännöstä ohjelmasta täydentää valtioneuvoston asetus nuorisotyöstä ja -politiikasta 211/2017. Nyt käsillä oleva, vuosille 2024-2027 laadittu ohjelma on järjestyksessään kolmas. Ohjelma toteuttaa Petteri Orpon hallituksen hallitusohjelman kirjausta ”Hallitus laatii laaja-alaisen toimenpideohjelman nuorten syrjäytymisen ehkäisemiseksi, hyvinvointivajeen ja mielenterveyden ongelmien paikkaamiseksi. Vahvistetaan moniammatillista työtä nuorten hyvinvoinnin edistämiseksi”.

Nuorisolain mukaan nuorisotyöllä tarkoitetaan nuorten kasvun, itsenäistymisen ja osallisuuden tukemista yhteiskunnassa. Lain mukaan nuorisopolitiikalla puolestaan tarkoitetaan nuorten kasvu- ja elinolojen sekä sukupolvien välisen vuorovaikutuksen parantamista. Nuorisopolitiikka on alle 29-vuotiaisiin kohdistuvaa ikäkausipohjaista politiikkaa. Nuorisopolitiikka on usein luonteeltaan poikkihallinnollista.

Valtakunnallinen ohjelma kattaa kaikki nuorisolain tarkoittamat alle 29-vuotiaat nuoret. Ohjelman painopisteet kuitenkin kohdistuvat erityisesti nuoruuden ydinalueeseen, eli noin 12–25-vuotiaiden nuorten kasvu- ja elinolojen kehittämiseen.

Lausunnonantajia pyydetään lausumaan ohjelman eri osioista, kustakin erikseen, seuraavan jaottelun mukaisesti:

·         Hallituksen nuorisopoliittiset tavoitteet ja toimenpiteet; Kori 1: Jokaiselle nuorelle polku eteenpäin
·         Hallituksen nuorisopoliittiset tavoitteet ja toimenpiteet; Kori 2: Monipuolista tietoa ja välineitä nuorten mielen hyvinvoinnin tukemiseen
·         Hallituksen nuorisopoliittiset tavoitteet ja toimenpiteet; Kori 3: Nuorten hyvinvointia tuetaan osallisuutta, yhteisöllisyyttä ja turvallisuutta vahvistamalla
·         Nuorisotyön ja –toiminnan tukemisen linjaukset
·         Painopisteet nuorisoalan valtakunnallisten osaamiskeskusten valtionapukelpoisuuden hyväksymiselle
·         Suomen kansalliset tavoitteet nuorisoalan eurooppalaiselle ja kansainväliselle toiminnalle
·         Muita näkemyksiä ohjelmasta

Ehdotus

Esittelijä

  • Laura Enbuska-Mäki, kunnanjohtaja, laura.enbuska-maki@muonio.fi

Kunnanhallitus esittää lausuntonaan:

Muonion kunta toivoo konkreettisia toimenpiteitä toteutuvan nuorisotyön ja -politiikan ohjelman (VANUPO) myötä. Lisäksi kunta esittää, ettei etsivän nuorisotyön termistöä sekoiteta esimerkiksi etsivään kulttuuriseen nuorisotyöhön. Etsivä nuorisotyö on oma, tunnettu ja toimiva työmenetelmä erityisnuorisotyössä.

Muonion kunta esittää lisäksi, että aluekoordinaatiota kehitetään edelleen ja näin varmistetaan niin erityis- kuin perusnuorisotyön alueellisen koordinaation tasapuolinen toteutuminen koko Suomen alueella.

Ohjelman johdosta pyritään luomaan valtion suunnalta suosituksia kunnallisen nuorisotyön ammattitaidon, resurssien ja toimintakäytäntöjen takaamiseksi. Muonion kunta toteaa, että suositukset on tarpeellista laatia yhteistyössä kunnallisten toimijoiden kanssa.

Muonion kunta toivoo konkreettisia toimia siihen, miten mahdollistetaan nuorten tasa-arvoinen osallistuminen kansainväliseen nuorisotyöhön asuinpaikasta riippumatta. Nuorten kokonaisvaltaista hyvinvointia tukee vanhemmuuden tukeminen, joka tulisi myös näkyä enemmän ohjelmassa. Ohjelmassa tulee huomioida kuntien toimintaympäristöjen erilaisuus ja niiden vaikutukset nuorisotyöhön esimerkiksi resurssien osalta.

Demokratiakasvatuksen menetelmiä kuten nuorisovaltuustotoimintaa ei huomioida ohjelmassa lainkaan. Muonion kunnan näkemys on, että nuorisotyö tulisi näkyä vahvemmin läpi ohjelman. Nyt ohjelmassa nuorisoalan työmenetelmät jäävät kulttuurialan sekä muiden toimijoiden työmenetelmien varjoon.

Päätös

Hallitus hyväksyi esittelijän ehdotuksen. 

Tiedoksi

lausuntopalvelu

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

  • vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
  • virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
  • etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)