Kunnanhallitus, kokous 22.1.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 5 Muonion kuntakeskustan osayleiskaava

MUODno-2020-185

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Laura Enbuska-Mäki, kunnanjohtaja, laura.enbuska-maki@muonio.fi

Perustelut

Kunnanhallitus päätti 27.2.2023 § 40 asettaa osayleiskaavan kaavaehdotuksen nähtäville vähintään 30 päivän ajaksi ja pyytää lausunnot osallistumis- ja arviointisuunnitelman mukaisesti.

Kaavaehdotus on asetettu nähtäville kunnan verkkosivuille ja elinvoimapalveluihin, mutta kuulutusta ei ole ilmoitettu sanomalehdessä.

Ehdotus

Esittelijä

Laura Enbuska-Mäki, kunnanjohtaja, laura.enbuska-maki@muonio.fi

Kunnanhallitus jatkaa osayleiskaavaehdotuksen nähtävilläoloaikaa vähintään 30 päivän ajan ja lausunnot pyydetään osallistumis- ja arviointisuunnitelman mukaisesti. Ehdotuksesta jo saapuneet muistutukset otetaan huomioon.

Päätös

Hallitus hyväksyi esittelijän ehdotuksen.

Esteellisyys

********* (hallintolaki 28.1 §)

Kokouskäsittely

Hallintojohtaja ilmoitti olevansa esteellinen ja poistui kokouksesta tämän asian käsittelyn ajaksi. Kunnanjohtaja toimi pöytäkirjanpitäjänä tämän asian ajan. 

Valmistelija

  • Jussi-Pekka Tammilehto, elinvoimajohtaja, jussi-pekka.tammilehto@muonio.fi

Perustelut

Kuntakeskustan osayleiskaavan ehdotus on pidetty nähtävillä 14.3.2023 – 16.4.2023 ja 2.5.2023 – 2.6.2023. Kaavaehdotuksesta saapui 3 lausuntoa ja 24 muistutusta. Kaavoitusprosessin kestoa on pitkittänyt mm. kaavan laatijan organisaatiossa tapahtuneet henkilöstömuutokset, viranomaisen vaatimat lisäselvitykset ja olemassa olevien selvitysten päivitykset sekä kaavaehdotuksesta tiedottaminen.

Kaavanlaatija on laatinut saapuneista lausunnoista ja muistutuksista vastineluonnokset sekä päivittänyt kaavakarttaa tarvittavilta osin. Tiivistelmä tehdyistä muutoksista,vastineluonnokset ja kaavaehdotus kokouksen oheismateriaalina.

Kaavakarttaa, -määräyksiä ja -selostusta on korjattu ehdotusvaiheen palautteen osalta. Alueella on tehty yksittäisiä rajaustarkastuksia (AO, AP, AL, LP, PY, TY, VL-1, VV ja M) ja C-aluetta (keskustatoimintojen alue) on laajennettu aiemmin osoitettujen ydinkeskustan P- ja PY-alueille.

Kaavassa on uusi AO-2 -merkintä, joka mahdollistaa myös maatilamatkailun ja maatalouden harjoittamisen. Lisäksi kaavaan on lisätty uusi TY-1 -merkintä, joka mahdollistaa yritystoimintaan tukeutuvan asumisen. V-1 -kaavamääräystä on täydennetty olemassa olevien talousrakennusten ylläpidön vaativien toimien sallimisella (mm. saunat). Virkistysreittejä on linjattu loogisemmaksi aluerajaustarkistusten myötä. Krossiradan tarpeisiin kehitettävän urheilu- ja virkistyspalveluiden aluevaraus on poistettu jätevedenpuhdistamon vierestä.

Uuden luonnonsuojelulain mukaisesti määräyksiä on päivitetty W-1, SL- ja SL-1 alueilla. Maaperäselvityksen tiedot on tarkistettu vastaamaan nykyistä tilannetta. Korjaukset on tehty myös kaavaselostukseen ja kaavakarttaan.

Tulvavedenkorkeutta ja tulva-aluetta koskeva selostustusosa ja määräys on tarkistettu. UIttosuuli on lisätty sr-kohteena kaavakarttaan ja Sr-15.1 -merkintä on poistettu ja korvattu yhteisellä sk-2.15 -aluemerkinnällä toisen poistettavan kohteen sr-15.2 kanssa.

Tirrojänkälle M-alueelle on lisätty osa-aluemerkintänä maa: ”Ohjeellinen alueen osa, jonne saa sijoittaa puhtaita maa-aineksia."

Ehdotus

Esittelijä

  • Laura Enbuska-Mäki, kunnanjohtaja, laura.enbuska-maki@muonio.fi

Kunnanhallitus esittää valtuustolle, että se hyväksyy kirkonkylän osayleiskaavaehdotuksen.

Päätös

Hallitus hyväksyi esittelijän ehdotuksen.

Esteellisyys

  • Minna Back (hallintolaki § 28.5)
    Petteri Hirsikangas (hallintolaki § 28.5)
    Katri Rantakokko (hallintolaki § 28.5)

Kokouskäsittely

Minna Back, Petteri Hirsikangas ja hallintojohtaja ilmoittivat esteellisyytensä ja poistuivat kokouksesta asian käsittelyn ajaksi.

Pirkko Rauhala toimi puheenjohtajana, kunnanjohtaja sihteerinä ja Manu Friman pöytäkirjantarkastajana tämän pykälän ajan.

Elinvoimajohtaja esitteli kaavaehdotukseen tehtyjä muutoksia ja hallitus keskusteli muutosten vaikutuksista. 


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

  • vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
  • virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
  • etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)