Kunnanhallitus, kokous 22.1.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 7 Nuorisovaltuuston asettaminen kaudelle 2023-2025

MUODno-2023-538

Valmistelija

  • Heidi Pouttu, nuorisovastaava, heidi.pouttu@muonio.fi

Perustelut

Kuntalain 5. luvun 26 §:n mukaan nuorten osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksien varmistamiseksi kunnanhallituksen on asetettava nuorisovaltuusto tai vastaava nuorten vaikuttajaryhmä ja huolehdittava sen toimintaedellytyksistä.

Nuorisovaltuustolle on annettava mahdollisuus vaikuttaa kunnan eri toimialojen toiminnan suunnitteluun, valmisteluun, toteuttamiseen ja seurantaan asioissa, joilla on merkitystä kunnan asukkaiden hyvinvointiin, terveyteen, opiskeluun, elinympäristöön, asumiseen tai liikkumiseen sekä muissakin asioissa, joiden nuorisovaltuusto arvioi olevan lasten ja nuorten kannalta merkittäviä. Nuorisovaltuusto tulee ottaa mukaan lasten ja nuorten osallistumisen ja kuulemisen kehittämiseen kunnassa.

Nuorisovaltuustot edustavat kunnan nuoria kunnallisessa päätöksenteossa. Demokraattisesti valittujen nuorisovaltuustojen tehtävänä on tuoda nuorten ääni kuuluviin, ottaa kantaa ajankohtaisiin asioihin sekä tehdä aloitteita ja kannanottoja.

Nuorisovaltuustojen tarkoituksena on myös tiedottaa nuoria kunnan päättäjien toiminnasta sekä auttaa nuoria löytämään keinoja vaikuttaa. Lisäksi ne edistävät vuoropuhelua nuorten ja päättäjien välillä ja ottavat nuoret aidosti mukaan yhteiseen päätöksentekoprosessiin. Nuorisovaltuustot myös järjestävät erilaisia tapahtumia, kampanjoita ja tempauksia.

Hallintosäännön 3. luvun mukaan kunnassa on vaikuttamistoimieliminä nuorisovaltuusto sekä vanhus- ja vammaisneuvosto, joiden kokoonpanosta, asettamisesta ja toimintaedellytyksistä päättää kunnanhallitus.

Muonion nuorisovaltuuston toimintasäännön mukaan nuorisovaltuusto valitaan demokraattisesti vaaleilla ja nuorisovaltuustokausi kestää kaksi vuotta. Nuorisovaltuustovaaleissa vaalikelpoisia ja äänioikeutettuja ovat vaalivuonna 13-20 -vuotta täyttävät Muoniossa asuvat ja opiskelevat nuoret. Ehdolle asettumisaika on ollut 1.-30.9.2023 ja tämän ajan puitteissa ehdolle uuteen nuorisovaltuustoon asettui kymmenen nuorta. Toimintasääntö määrittelee, että jos ehdokkaita on vähemmän tai yhtä paljon kuin nuorisovaltuustopaikkoja (10), vaaleja ei järjestetä, vaan ehdokkaat valitaan sopuvaaleilla nuorisovaltuustoon.

Koska ehdolle asettuneita nuoria oli tasan kymmenen eli valtuustopaikkojen määrä, valitaan kaikki ehdolle asettuneet nuoret sopuvaalein nuorisovaltuutetuiksi kaudelle 2023-2025.

Valtuustokauden 2023-2025 järjestäytymiskokous pidettiin 18.12.2023 ja jäseniä ovat:

  • Netta Keimiöniemi, varapuheenjohtaja
  • Juho Markkala
  • Sofia Muotka, sihteeri
  • Eevi Mäkinen
  • Pinja Paaso, puheenjohtaja
  • Elli Rantakokko
  • Annika Rauhala, viestintävastaava
  • Unna Rauhala, viestintätiimin jäsen
  • Jemina Riihimäki, viestintätiimin jäsen
  • Rosa Wigley 

Järjestäytymiskokouksessa nuorisovaltuusto valitsi edustajat eri toimielimiin: 

kunnanvaltuusto: Sofia Muotka. varalla Eevi Mäkinen
elinvoimalautakunta: Juho Markkala, varalla Unna Rauhala
sivistyslautakunta: Elli Rantakokko, varalla Netta Keimiöniemi
Lapin hyvinvointialueen nuorisovaltuusto: Rosa Wigley, varalla Pinja Paaso
monialainen nuorisotyöryhmä: Eevi Mäkinen, varalla Annika Rauhala
Tunturi-Lapin Leaderin nuorisojaosto: Jemina Riihimäki, varalla Rosa Wigley

Ehdotus

Esittelijä

  • Laura Enbuska-Mäki, kunnanjohtaja, laura.enbuska-maki@muonio.fi

Kunnanhallitus merkitsee tiedoksi nuorisovaltuuston kokoonpanon ja toimielinten edustajat.

Päätös

Hallitus hyväksyi esittelijän ehdotuksen.

Tiedoksi

palvelualueet, nuorisovaltuusto, palkat, Lapin hyvinvointialueen nuorisovaltuusto, monialainen nuorisotyöryhmä, Tunturi-Lapin Leader

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

  • vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
  • virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
  • etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)