Elinvoimalautakunta, kokous 20.3.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 16 Latuavustusten jakoperusteet 2024

MUODno-2024-115

Valmistelija

  • Tero Kylä-Kaila, tero.kyla-kaila@muonio.fi

Perustelut

Muonion kunta on avustanut vuosittain sivukylien latujenhoitoa. Latuavustusta on haettu kirkonkylän Ratsutielle, Ylimuonioon, Kätkäsuvantoon, Kangosjärven jäälle sekä Kangosjärven kuntoradoille ajettaville laduille. Latuavustuksiin on vuoden 2024 talousarviossa varattu 2500 euroa ja sen jakoperusteena on pääasiassa käytetty vuosittaista moottorikelkan kilometrikorvausta. Latukoneella kunnostettaessa on kuitenkin korkeammat kustannukset ja hyöty kunnalle sarjahiihtojen ja muiden hiihtokilpailujen vuoksi on merkittävä, jolloin latuavustus Kangosjärven kuntoratojen laduille on ollut merkittävästi suurempi. Latukoneen polttoainekulutus on karkeasti noin 2,5-kertainen moottorikelkkaan nähden ja täten latukoneen kilometrikorvaus on 2,5 kertaa moottorikelkan kilometrikorvaus.

Latuavustusten periaatteet kaudesta 2023-24 alkaen:

1. Elinvoimapalvelut avustaa Muonion kyliä hiihtolatujen kunnossapidossa kilometrikorvausperusteisesti.

2. Latuavustusta voi hakea paikallinen rekisteröity yhdistys (esim. kyläyhdistys tai urheiluseura) tai paikallinen rekisteröimätön kylätoimikunta.

3. Avustusta maksetaan Verohallinnon vuosittaisten kilometrikorvausten enimmäismäärän mukaisesti. Vuonna 2024 enimmäismäärä moottorikelkalle on 1,39 euroa/km ja latukoneen käyttöä avustetaan 3,45 euroa/km (max. 300 euroa per kausi). Poikkeuksena ladut, joilla merkittäviä lasten ja nuorten hiihtotapahtumia. Näissä enimmäisavustus on 1 500 euroa per kausi.

4. Avustetun ladun tulee olla vapaasti kaikkien käytettävissä ja avustusta hakevan yhdistyksen/toimikunnan tulee toimittaa reittivastaavalle hoidettavasta ladusta latukuvaus (pituus, lähtöpaikka, vapaa/perinteinen latu), joka julkaistaan Muonion kunnan nettisivuilla ja mahdollisesti karttapalvelussa.

5. Muonion kunta ei vastaa avustetun latureitistön turvallisuudesta. Avustetun latureitistön kunnossapitoa ja turvallisuutta koskevat yhteydenotot ohjataan latua ylläpitävälle yhdistykselle/toimikunnalle.

6. Avustusta saadakseen yhdistyksen/toimikunnan on täytettävä latuavustushakemus/ajopäiväkirja. Lomakkeen voi tulostaa Muonion kunnan nettisivuilta. Lomakkeen voi myös käydä hakemassa kunnantalolta tai pyytää sähköpostitse osoitteesta kirjaamo@muonio.fi

7. Latuavustushakemus/ajopäiväkirja tulee täyttää täsmällisesti. Jokainen ajopäivä ja ajetut kilometrit tulee kirjata selkeästi lomakkeelle. Puutteellisesti täytettyjä hakemuksia ei käsitellä.

8. Latuavustushakemus/ajopäiväkirja toimitetaan elinvoimapalvelujen toimistolle toukokuun viimeiseen päivään mennessä. Myöhästyneitä hakemuksia ei käsitellä. Hakemus toimitetaan sähköpostitse osoitteeseen kirjaamo@muonio.fi tai postitse osoitteeseen Muonion kunta, Elinvoimapalvelut, Puthaanrannantie 15, 99300 Muonio. Paperisen hakemuksen voi myös tuoda suoraan reittivastaavalle Muonion kunnantalolle.

9. Latuavustuksen käsitellään lähtökohtaisesti kesäkuun aikana. Latuavustukset laitetaan maksuun elokuun loppuun mennessä.

Hallintosääntö § 35 elinvoimajohtaja päättää palvelualueensa myönnettävistä avustuksista

Ehdotus

Esittelijä

  • Jussi-Pekka Tammilehto, elinvoimajohtaja, jussi-pekka.tammilehto@muonio.fi

Hyväksytään latuavustusten jakoperusteet selostusosan mukaisesti talvikaudesta 2023-24 eteenpäin.

Päätös

Elinvoimalautakunta hyväksyi esittelijän ehdotuksen.

Tiedoksi

Salassapidettävät tiedot poistettu.