Elinvoimalautakunta, kokous 20.3.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 17 Reittitoimitus Olokselle

MUODno-2024-116

Valmistelija

  • Tero Kylä-Kaila, tero.kyla-kaila@muonio.fi

Perustelut

Muonion kunta on kehittänyt viime vuosina Olostunturin ulkoilureitistöjä. Tunturialueelle on tehty vuonna 2021 ulkoilureittisuunnitelma, jossa Oloksen kierto, maisemalatu, huippureitti, Oloksen 3km ja ensilumen latupohjina käytetyt välilatu ja ylälenkki reittitoimitettiin. Tuolloin ulkoilureittisuunnitelman yhtenä tavoitteena oli sulanmaan aikaisen maastopyöräilyn lisääminen alueella. Nyt on selvitetty muuan muassa naapurikuntien ja maastopyöräilyn harrastajien myötä, että maastopyöräilylle ominaiset olosuhteet eivät täysin täyty latupohjilla pyöräiltäessä. Maastopyöräilylle tulisi luoda myös omia reittejä, joissa Muonion ympäristöt huomioiden voidaan hyödyntää merkittävällä tavalla vanhoja ja olemassaolevia reittipohjia. Kyseisiä reittejä polveilee Oloksen tunturialueella paljon ja niiden hyödyntäminen maastopyöräilyssä on mahdollista ilman suuria investointeja.

Oloksen Vaeltajan ristiltä laskee kohtuullisesti kuljettava polku maisemareitille, joka maisemareitin itäpuolelta laskee kohti Tunturijärveä vanhaa latupohjaa pitkin, ja jatkuu alamäkiosuuden jälkeen rinteen reunaa pitkin kohti Olosvuoman laavua. Kyseinen reittipohja on noin neljän kilometrin reitti, jonka kunnostaminen maastopyöräilyn tarpeisiin olisi järkevää. Samalla ulkoilureittisuunnitelmaa voisi päivittää muiltakin vanhojen latupohjien/polkujen osin, mikäli se katsotaan tarpeelliseksi.

Kyseistä reittiä voidaan luontevasti käyttää myös talvipolkuna lumikenkäilijöille ja talvipyöräilijöille. Lisäksi reittitoimitus mahdollistaa hankerahoituksen hakemista.

Ulkoilulain 2 § mukaan ulkoilureitin perustamiseksi on laadittava ja vahvistettava ulkoilureittisuunnitelma sekä pidettävä paikalla ulkoilureittitoimitus. Lain 4 § mukaan ulkoilureittisuunnitelman vahvistaa se elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus, jonka toimialueella ulkoilureitti tai suurin osa siitä on. Ennen suunnitelman vahvistamista on niille, joiden oikeutta tai etua suunnitelma koskee, varattava tilaisuus muistutusten tekemiseen suunnitelman johdosta.

Suunnitelma tulee pitää nähtävänä 14 päivän ajan. Muistutukset suunnitelmaa vastaan on elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselle osoitettuina toimitettava asianomaiselle kunnalliselle viranomaiselle 30 päivän kuluessa suunnitelman nähtävänä olon päättymisestä lukien. Kunnan on toimitettava jätetyt muistutuskirjelmät omine lausuntoineen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselle.

Kartta reittitoimitusta haettavasta reitistä pykälän liitteenä.

Ehdotus

Esittelijä

  • Jussi-Pekka Tammilehto, elinvoimajohtaja, jussi-pekka.tammilehto@muonio.fi

Elinvoimalautakunta hyväksyy reittitoimituksen käynnistämisen ja valtuuttaa elinvoimapalvelut päivittämään ulkoilureittisuunnitelmaa Oloksen tunturialueella.

Päätös

Elinvoimalautakunta hyväksyi esittelijän ehdotuksen.