Elinvoimalautakunta, kokous 20.3.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 18 Arktinen viisaus -hankkeeseen osallistuminen

MUODno-2023-348

Valmistelija

  • Kaisa Kylä-Kaila, kehittämispäällikkö, kaisa.kyla-kaila@muonio.fi

Perustelut

Leader Tunturi-Lappi ry on lähestynyt kuntaa pyynnöllä osallistua Arktista viisautta –hankkeeseen. Hankkeen muita toteuttajia ovat Tunturi-Lapin Kehitys ry ja Turun yliopiston tulevaisuuden tutkimuskeskus. Hankkeelle on haettu EAKR-rahoitusta siten, että EAKR rahoitus kattaisi 80% hankkeen kustannuksista. Hankesuunnitelman mukaan hanke alkaa 1.4.2024 ja päättyy 31.3.2026.

Hankesuunnitelman mukaan Arktinen viisaus -hanke edistää Tunturi-Lapin innovointivalmiuksia niin aluetasolla kuin yrityksissä. Alueellisesti tämä tarkoittaa kuntatoimijoiden, yritysten ja TKI-toimijoiden välisen verkostomaisen toiminnan, eli alueellisen innovaatioympäristön kehittämistä. Yritystasolla innovointikyvykkyyttä kasvatetaan pilotoimalla alueen erityisiin olosuhteisiin kehitettyä innovointipolkua. Alueellinen verkostomainen innovaatioympäristö luo toimintaedellytykset TKI-toiminnalle ja yritysten kestävälle kasvulle. Hankkeen aikana pilotoitava innovointipolku tukee sitä, että toimijat oppivat yhdessä jalostamaan ideat kilpailukykyisiksi ja ekologisesti kestäviksi innovaatioiksi: uusiksi tuotteiksi, palveluiksi ja yhteistyömuodoiksi. Lisäksi yritysten kanssa luodaan malli oman liiketoiminnan kestävyysvaikutusten ja -riskien raportointiin.

Leader Tunturi-Lappi esittää, että Tunturi-Lapin kunnat kattavat hankkeen Arktinen viisaus omarahoitusosuuden. Omarahoitusosuus on budjetoitu jaettavaksi tasaerin kuntien kesken, 8 072,00 euroa / kunta. Kustannus jakautuisi kolmelle vuodelle.

Ehdotus

Esittelijä

  • Jussi-Pekka Tammilehto, elinvoimajohtaja, jussi-pekka.tammilehto@muonio.fi

Elinvoimalautakunta päättää, että Muonion kunta osallistuu Arktista viisautta –hankkeeseen 8 072,00 euron maksuosuudella, mikäli kaikki Tunturi-Lapin kunnat päättävät osallistua hankkeeseen ja mikäli hanke saa myönteisen rahoituspäätöksen. Hankkeen Muonion kunnan omarahoitusosuus katetaan kuntakehittäminen ja työllisyys tehtäväalueen projekteille varatuista määrärahoista. 

Päätös

Elinvoimalautakunta hyväksyi esittelijän ehdotuksen.

Tiedoksi

Leader Tunturi-Lappi ry