Kunnanhallitus, kokous 26.8.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 139 Käkinivan ranta-asemakaavan hyväksyminen

MUODno-2021-270

Valmistelija

  • Katri Rantakokko, hallintojohtaja, katri.rantakokko@muonio.fi

Perustelut

Käkinivan ranta-asemakaavan ehdotus oli nähtävillä 13.3.2024–12.4.2024. Ehdotuksesta ei saapunut muistutuksia ja siitä annettiin kolme lausuntoa.

Lapin ELY-keskuksen lausunnossa todetaan, että kaavaselostuksessa ei ole esitetty miten on huomioitu yleiskaavan sisältövaatimukset ja selostusta tulee täydentää tältä osin. Maanomistajien tasa-arvoisesta kohtelusta huomautetaan, että kaavaselostuksessa ei ole avattu mitoituksen perusteita eikä kaavaratkaisu perustu aineiston perusteella emätilaselvitykseen. ELY-keskus katsoo, että mitoituksen perusteita tulee täydentää.

Luontoympäristön osalta ELY-keskus toteaa, että vuonna 1999 laadittu luontoselvitys on päivitetty vuonna 2022 vastaamaan suunniteltua muutosaluetta. Kaavakartan mukaan todetut arvokkaat luontokohteet on rajattu rakentamisen ulkopuolelle ja ELY-keskus katsoo, että selvityksessä esitetyt suositukset on otettu riittävällä tavalla huomioon kaavaehdotuksessa.

Natura-arvion tarveselvityksessä on päädytty johtopäätökseen, että hanke tai suunnitelma joko yksinään tai tarkasteltuna yhdessä muiden hankkeiden ja suunnitelmien kanssa ei todennäköisesti merkittävästi heikennä Natura 2000 -verkostoon kuuluvien Tornionjoen ja Muonionjoen vesistöalueen (FI1301912) niitä luonnonarvoja, joiden suojelemiseksi alueet on sisällytetty Natura 2000 -verkostoon. Lapin ELY-keskus katsoo, että tarveselvityksessä on riittävällä tarkkuudella otettu huomioon valmisteilla olevan kaavan ja muut ko. Natura-alueeseen kohdistuvien hankkeiden vaikutukset. Lapin ELY-keskus katsoo, että johtopäätökset ovat oikeat eikä varsinaista luonnonsuojelulain 35 § mukaista Natura-arviointia ole tarpeen laatia.

Kaavan laatija on lausunnon perusteella lisännyt kaava-aineistoon mitoitusperiaatteet.

Tornionlaakson museo toteaa lausunnossaan, että rakennetun kulttuuriympäristön osalta ei ole lisättävää valmisteluaineistosta annettuun lausuntoon. Arkeologisen kulttuuriperinnön osalta alueella on suoritettu inventointi, jossa löydettiin kaksi kiinteään muinaisjäännöstä ja kaksi muuta kohdetta. Tornionlaakson museo toteaa, että arkeologinen kulttuuriperintö on otettu riittävällä tavalla huomioon.

Lapin liitto toteaa lausunnossaan, että valmisteluaineistosta annettu lausunto on huomioitu kaavaprosessissa ja toteaa edelleen ranta-asemakaavan muutosehdotuksen toteuttavan Tunturi-Lapin maakuntakaavan tavoitteita.

Ehdotus

Esittelijä

  • Laura Enbuska-Mäki, kunnanjohtaja, laura.enbuska-maki@muonio.fi

Kunnanhallitus esittää valtuustolle, että se hyväksyy Käkinivan ranta-asemakaavan muutoksen.

Päätös

Hallitus hyväksyi esittelijän ehdotuksen.


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

  • vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
  • virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
  • etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)