Kunnanhallitus, kokous 25.11.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 242 Työelämänvalmentajan palkka

MUODno-2024-440

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Annika Muotka, työllisyysvastaava, annika.muotka@muonio.fi

Perustelut

TE24-uudistus tuo merkittäviä muutoksia kunnille työvoimapalveluiden järjestämisvastuun myötä. Tämä tarkoittaa, että kunnallisten palvelujen rahoitus- ja organisointivastuu laajenee ja kuntien on sopeutettava toimintansa uuteen malliin.

Uudistuksen myötä kunnalliset työllisyys- ja elinkeinopalvelut integroidaan tiiviimmin, mikä mahdollistaa asiakaslähtöisemmän palvelukokonaisuuden. Tavoitteena on luoda tehokkaampi palvelurakenne, joka edistää työnhakijoiden työllistymistä ja parantaa palvelujen saatavuutta ja vaikuttavuutta. Kunnat joutuvat kehittämään resurssejaan ja yhteistyömuotojaan, jotta ne voivat vastata näihin uusiin haasteisiin tehokkaasti. Työllisyysvastaava on käynyt 8.10 esittämässä elinvoimalautakunnalle työpajan tilanteen ja TE24 muutoksista kunnalle aiheutuvat kustannukset.

Muonion kunnalla on yhteistyösopimus Lapin hyvinvointialueen kanssa kuntouttavan työtoiminnan ja sosiaalisen kuntoutuksen järjestämisestä. Hyvinvointialue vastaa palveluiden järjestämisestä ja yksilövalmennuksesta ja kunnan työpaja tuottaa työvalmennuksen. Vuoden 2023-2024 aikana, palveluun on ohjautunut vain kahdeksan asiakasta, mikä tekee toiminnasta resurssitehotonta. Vähäinen asiakasmäärä tarkoittaa, että työpajan tarjoamat resurssit, kuten henkilöstö ja tilat, eivät tule riittävästi hyödynnetyiksi. Tämä johtaa korkeisiin kiinteisiin kustannuksiin per asiakas ja heikentää mahdollisuuksia kehittää toimintaa. Siksi on tärkeää harkita toimintamallin muuttamista, jotta resurssit voitaisiin suunnata tehokkaammin ja asiakastarpeet voitaisiin huomioida paremmin.

Tällä hetkellä työllisyyspalveluissa työskentelee työllisyysvastaavan lisäksi kaksi työvalmentajaa toimissaan. Toinen em. toimista (pyöräpajan työvalmentaja) on ollut väliaikaisesti täytettynä määräaikaisena ratkaisuna työvalmentajan irtisanouduttua vakituisesta toimestaan 26.1.2024. Nykyisen määräajaksi palkatun toimenhaltijan työsuhde päättyy 31.12.2024, joten toimen tehtävänkuvan ja -nimikkeen päivittäminen on järkevintä tehdä tässä yhteydessä vastaamaan paremmin TE24-uudistuksen myötä tulevaa osaamistarvetta, jota kunnalta odotetaan. Kuntakehittämisen ja työllisyyspalvelujen esitys on, että työvalmentajan toimi ja nimike muutetaan työelämävalmentajan toimeksi, joka kuvastaa paremmin TE24-uudistuksen myötä kunnalle tulevia tehtäviä ja tekemisen painopisteitä. Tehtävänkuvan päivittämisen myötä voidaan tarjota laajempaa tukea työnhakijoille, keskittyä entistä enemmän työllisyyspalveluiden asiakkaiden yksilöllisiin tarpeisiin ja tavoitteisiin sekä mahdollistetaan parempien suhteiden luominen paikallisiin työnantajiin. Tällä tavoin kunta voisi kehittää työllisyyspalvelujaan ja vastata kasvaviin tarpeisiin tehokkaammin. Työelämävalmentajan tehtävään sisältyy myös yksilövalmennus nuorten työpajalla. Uuden roolin myötä asiakasohjaus voi olla tehokkaampaa, mikä tarkoittaa, että nuoret saavat tarvitsemaansa tukea aikaisemmin ja säännöllisemmin. Kun pystytään kehittämään yhteistyötä paikallisten yritysten sekä muiden toimijoiden kanssa, voi se avata uusia työllistymismahdollisuuksia työnhakijoille. Muutos tarkoittaisi näin ollen myös sitä, että pyöräpajan toiminta lakkautettaisiin ja painopiste siirtyy entistä enemmän työnantajien työympäristöihin. Toimi tulisi julistaa haettavaksi, koska nykyisen työntekijän työsuhde päättyy 31.12.2024.

Työllisyysvastaavan ja kehittämispäällikön ehdotus on, että:

  • pyöräpajan toiminta lakkautetaan ja
  • muutetaan pajan työvalmentajan nimike ja tehtävä työelämänvalmentajan nimikkeeksi ja tehtäväksi 1.1.2025 alkaen. Tehtävä täytettäisiin 1.1.2025 alkaen työelämävalmentajan nimikkeellä ja tehtävänkuvauksella.

Palkkaus määräytyisi KVTES:n hinnoittelutunnuksen 02VAP050 mukaan ja tehtäväkohtainen palkka olisi näin ollen 2866,52 euroa. Tehtävä sijoittuisi 50% nuorten työpajalle ja 50% työllisyyspalveluihin. Talousarviossa on määrärahavaraus ko. tehtävään. Rekrytointiprosessi tehdään yhdessä sivistyspalvelujen nuorisopalvelujen kanssa. 

Hallintosäännön 53 §:n mukaan tehtävän julistaa haettavaksi palvelussuhteeseen ottava viranomainen, joka on hallintosäännön 54 § pykälän mukaan tässä tapauksessa elinvoimajohtaja. Hallintosäännön 55 §:n mukaan tehtävänkuvan hyväksyy tehtäväyksikön vastaavana toimiva työllisyysvastaava, joka toimii myös yksikön esihenkilönä. Tehtävänkuvaus on pykälän oheismateriaalina.

Ehdotus

Esittelijä

Jussi-Pekka Tammilehto, elinvoimajohtaja, jussi-pekka.tammilehto@muonio.fi

Esitys tuodaan kokoukseen.

Muutettu päätösehdotus:

Elinvoimalautakunta päättää, että:

  • pyöräpajan toiminta lakkautetaan ja
  • muutetaan pajan työvalmentajan nimike ja tehtävä työelämänvalmentajan nimikkeeksi ja tehtäväksi 1.1.2025 alkaen.

Tehtävä täytetään 1.1.2025 alkaen työelämävalmentajan nimikkeellä ja tehtävänkuvauksella. Palkkaus määräytyy KVTES:n hinnoittelutunnuksen 02VAP050 mukaan ja tehtäväkohtainen palkka olisi näin ollen 2866,52 euroa. Tehtävä sijoittuisi 50% nuorten työpajalle ja 50% työllisyyspalveluihin. Talousarviossa on määrärahavaraus ko. tehtävään.

Päätös

Elinvoimalautakunta hyväksyi esittelijän muutetun päätösehdotuksen.

Valmistelija

  • Kaisa Kylä-Kaila, kehittämispäällikkö, kaisa.kyla-kaila@muonio.fi
  • Annika Muotka, työllisyysvastaava, annika.muotka@muonio.fi

Perustelut

Hallinto- ja henkilöstösuunnittelija on käynyt työllisyysvastaavan kanssa läpi työelämänvalmentajan tehtävänkuvan. He esittävät tehtäväkohtaiseksi palkaksi  2 866,52 euroa/kk (TVA 602,54 euroa/kk ja KVTES hinnottelutunnus 02VAP050). 

Säännöllinen työaika on 38 tuntia 15 minuuttia viikossa (yleistyöaika). 

Työelämänvalmentajan tehtävänkuvaus on oheismateriaalina.

Ehdotus

Esittelijä

  • Laura Enbuska-Mäki, kunnanjohtaja, laura.enbuska-maki@muonio.fi

Kunnanhallitus päättää, että työelämänvalmentajan tehtäväkohtainen palkka on 2 866,52 euroa/kk (TVA 602,54 euroa/kk ja KVTES hinnottelutunnus 02VAP050).

Päätös

Kunnanhallitus päätti siirtää asian käsittelyä.

Tiedoksi

työllisyysvastaava, palkat, hallinto- ja henkilöstösuunnittelija

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

  • vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
  • virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
  • etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)