Kunnanhallitus, kokous 23.11.2020

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 238 Tunturi-Lapin ympäristöterveydenhuollon yhteistoiminta-alueen yhteistoimintasopimuksen muuttaminen

MUODno-2020-35

Valmistelija

  • Katri Rantakokko, hallintojohtaja, katri.rantakokko@muonio.fi

Perustelut

Tunturi-Lapin ympäristöterveydenhuollon yhteistoiminta-alue (Sodanky­lä, Kittilä, Muonio, Enontekiö) on toiminut vuoden 2014 alusta. Yhteistoi­minta-alueen perustamisesta on tehty yhteistoimintasopimus, jossa so­vitaan ympäristöterveydenhuollon tehtävien järjestämisestä. Voimassa olevan sopimuksen mukaan kuntien maksuosuudet määräytyvät ns. pe­lastuslaitoksen mallin mukaisesti, jolloin puolet määräytyy asukasluvun mukaan ja puolet talousarvion/tilinpäätöksen mukaan. Sopimukseen on kirjattu, että maksuosuuksien määräytymistä tarkastellaan uudelleen parin toimintavuoden jälkeen ja siirrytään suoriteperusteiseen laskutuk­seen.

Yhteistoiminta-alue on toiminut 6 vuotta ja tänä aikana toiminta ja re­surssit ovat vakiintuneet, minkä vuoksi kustannusjakoperusteiden tar­kastelu on syytä tehdä kuten yhteistoimintasopimus edellyttää. Sopi­muksessa esitettyyn suoriteperusteiseen laskutukseen siirtyminen tar­koittaisi merkittävää hallinnon työn lisääntymistä sekä kuntakohtaisten kustannusten ennustettavuuden heikentymistä.

Yhteistoiminta-alueella työskentelee ympäristöterveyspäällikkö, 3 ter­veystarkastajaa, 5 kunnaneläinlääkäriä, valvontaeläinlääkäri ja 0,5 hal­lintosihteeri.

Talousarvio yhteistoiminta-alueella laaditaan kunnittain ja toiminnoittain eli talousarvio käsittää seuraavat osat:

  • Ympäristöterveydenhuollon hallinto
  • Eläinlääkintä Sodankylä
  • Eläinlääkintä Kittilä
  • Eläinlääkintä Muonio
  • Eläinlääkintä Enontekiö
  • Terveysvalvonta Sodankylä
  • Terveysvalvonta Kittilä
  • Terveysvalvonta Muonio
  • Terveysvalvonta Enontekiö

 

Hallinnon menot vyörytetään eläinlääkintähuollolle ja terveysvalvonnalle 50/50.

Kustannusten jakautuminen tarkistetaan vuosittain asukasluvun perus­teella. Nykyisen kustannusjakomallin mukaisesti maksuosuudet jakaan­tuvat v. 2020 seuraavasti:

  • Kittilä 32,78 % (asukasluku 6 453)
  • Sodankylä 40,03 % (asukasluku 8 303)
  • Muonio 14,46 % (asukasluku 2 308)
  • Enontekiö 12,73 % (asukasluku 1 838).

 

Kuuden toimintavuoden aikana on todettu, että Tunturi-Lapin ympäristö­terveydenhuollon yhteistoiminta-alueella kunnan asukasluku kuvaa huo­nosti ympäristöterveydenhuollon työn määrää kunkin kunnan alueella ja työn jakautumista kuntien kesken, johtuen eroista kuntien elinkeinora­kenteissa.

Suoriteperusteisuuden sijaan kustannusjakoperusteita esitetään muu­tettavaksi siten, että ne jakautuvat sen mukaan kuinka paljon palveluja kunkin kunnan alueella tuotetaan. Terveysvalvonnan osalta maksu­osuudet jakaantuisivat vuodesta 2021 lukien siten, että kustannuksista 50 % muodostuu talousarvion mukaan ja 50 % valvontakohteiden luku­määrän mukaan. Eläinlääkinnän osalta maksuosuudet määräytyisivät vain talousarvion perusteella.

Ehdotetun kustannusjakomallin maksuosuudet olisivat jakaantuneet v. 2020 seuraavasti:

  • Kittilä 32,720 % (terveysvalvonta 40,36 % ja eläinlääkintä 29,23 %)
  • Sodankylä 34,550 % (terveysvalvonta 30,38 % ja eläinlääkintä 35,39 %)
  • Muonio 16,685 % (terveysvalvonta 13,90 % ja eläinlääkintä 18,43 %)
  • Enontekiö 16,045 % (terveysvalvonta 15,35 % ja eläinlääkintä 16,95 %).

 

Maksuosuuksien muutosta selittää osaltaan eläinlääkäriresurssit: So­dankylässä on kaksi kunnaneläinlääkäriä, Kittilässä 1,3 ja Muonio–Enontekiön -alueella 2. Eläinlääkärit tekevät työtä lähes täysin niiden kuntien alueella, joissa vastaanotot sijaitsevat, minkä vuoksi eläinlääkin­nän kustannukset ovat kuntakohtaiset eikä asukasluku määritä työn ja­kautumista. Ainoastaan lyhytaikaisissa akuuttipotilastyön sijaistuksissa työalue on laajempi ja päivystysaikana koko yhteistoiminta-alue.

Muutosta selittää myös terveystarkastajien työn jakautuminen kuntien kesken valvontakohteiden lukumäärän mukaisesti (vuoden 2020 kohde­määrät); Sodankylä 203, Kittilä 291, Muonio 105 ja Enontekiö 125. Ter­veysvalvonnan osalta valvontakohteiden määrä kuvaa asukaslukua huomattavan paljon paremmin kunnan alueella tarvittavaa työpanosta. Terveystarkastajat toimivat koko yhteistoiminta-alueella.

Yhteistoimintasopimuksen muuttamisesta todetaan seuraavaa: ”Tämän yhteistoimintasopimuksen muutoksista päätetään sopijakuntien toimi­valtaisten toimielinten yhtäpitävillä päätöksillä. ”

Sodankylän kunnanvaltuusto esittää 10.9.2020 § 61 Tunturi-Lapin ympäristöterveydenhuollon yhteistoiminta-alueen jäsenkunnille yhteistoimintasopimuksen muuttamista:

Sopimuksen kappaleen 7 teksti "Kuntien maksuosuudet määräytyvät aluksi pelastuslaitoksen mallin mukaisesti, puolet asukasluvun mukaan ja 50 % talousarvion/tilinpäätöstietojen mukaan."

muutetaan kuulumaan seuraavasti:

"Kustannusjaon perusteena on eläinlääkintähuollon osalta talousarvio. Terveysvalvonnan osalta kustannusjakoperusteena 50 % talousarvio ja 50 % valvontakohteiden lukumäärä. Valvontakohteiden lukumäärä tarkistetaan vuosittain. Edellä mainitun perusteella määräytyvät kuntien maksuosuudet."

Esityslistan oheismateriaalina toimitetaan yhteistoimintasopimus, yhteistoiminta-alueen laskutus 2020 ja valvontakohteiden lukumäärä.

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Laura Enbuska-Mäki, kunnanjohtaja, laura.enbuska-maki@muonio.fi

Kunnanjohtaja:

Kunnanhallitus päättää

  1. esittää valtuustolle hyväksyttäväksi Sodankylän kunnanvaltuuston esittämän muutoksen Tunturi-Lapin ympäristöterveydenhuollon yhteistoiminta-alueen jäsenkuntien yhteistoimintasopimukseen.
  2. todeta, että muutos on perusteltu, kun jatkossa kustannukset jakautuvat asukasluvun sijaan palvelujen käytön mukaan kullekin kunnalle.

 

Päätös

Hallitus hyväksyi esittelijän ehdotuksen.