Kunnanhallitus, kokous 5.12.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 279 Ateria- ja siisteyspalvelujen järjestämisen tilannekatsaus

MUODno-2022-489

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Katri Rantakokko, hallintojohtaja, katri.rantakokko@muonio.fi

Perustelut

Kunnan keskuskeittiö tuottaa ateriapalveluja oman toiminnan (pääasiassa hyvinvointi- ja sivistyspalvelut) lisäksi Lapin sairaanhoitopiirille ja Lappialle.

Sosiaali- ja terveyspalvelujen tuottaminen siirtyy hyvinvointialueille 1.1.2023 alkaen. Muutoksen vuoksi kunnat eivät voi tuottaa suoraan esim. ateriapalveluja hyvinvointialueelle, vaan toiminta on yhtiöitettävä. Lapin hyvinvointialue perusti Lapin Ateriapalvelut Oy -nimisen yhtiön kesäkuussa 2022 ja tämän yhtiön osakkaiksi pyydettiin kuntia Lapin alueelta. Lisäksi aluehallitus on 14.9.2022 § 259 pyytänyt niitä in-house -yhtiöön kiinostuksensa ilmaisseita kuntia, jotka eivät liity em. yhtiön osakkaiksi, käynnistämään viipymättä oman ruokapalvelunsa yhtiöittämisen. 

Keskusteluja on käyty valmistelun aikana hyvinvointialueen valmistelijoiden ja kuntien välillä sekä kunnan sisällä ja Lapin Ateriapalvelut Oy:n osakkaiksi on liittymässä vain muutama kunta tämän hetken tietojen mukaan. Omaa ateriapalveluyhtiötä on perustamassa esim. Sodankylän kunta.

Kunnan keskuskeittiöllä on kapasiteettia tuottaa ateriapalveluja oman tarpeen lisäksi hyvinvointialueelle ja Lappialle kuten tähänkin asti. Kunnanjohtaja on tilannut yhtiöittämisselvityksen, jonka tarkoituksena on selvittää ja toteuttaa ateriapalvelujen yhtiöittäminen siten, että yhtiö olisi toiminnassa 1.1.2023 alkaen.

Kunnanhallitus on 22.8.2022 § 180 päättänyt mm. käynnistää mahdolliselle in-house -yhtiölle siirtyvää henkilöstöä koskevan yhteistoimintamenettelyn ja käsitellä sen hallituksen 29.6.2022 § päätöksen mukaisessa yhteistoimintamenettelyssä, joka koskee hyvinvointialueelle siirtyvää henkilöstöä.

 

Ehdotus

Esittelijä

Laura Enbuska-Mäki, kunnanjohtaja, laura.enbuska-maki@muonio.fi

Kunnanhallitus päättää, että 

  • Muonion kunta ei liity osakkaaksi Lapin Ateriapalvelut Oy -nimiseen yhtiöön ja
  • kunta ryhtyy selvittämään ja valmistelemaan ateriapalvelujen osalta muita vaihtoehtoja.

Päätös

Kunnanhallitus hyväksyi esittelijän ehdotuksen. 

 

Tämän asian osalta pöytäkirja tarkastetaan mahdollisimman pian sähköisesti.

Valmistelija

  • Laura Enbuska-Mäki, kunnanjohtaja, laura.enbuska-maki@muonio.fi

Perustelut

Täydennetään. 

Ehdotus

Esittelijä

  • Laura Enbuska-Mäki, kunnanjohtaja, laura.enbuska-maki@muonio.fi

Kunnanhallitus merkitsee valmistelun tilanteen tiedoksi.

Päätös

Hallitus hyväksyi esittelijän ehdotuksen.

Kokouskäsittely

Ennen tämän asian käsittelyä puheenjohtaja totesi, että kokouksessa pidetään tauko klo 19.05 - 19.10. Tauon jälkeen suoritettiin nimenhuuto ja puheenjohtaja totesi paikalla olevan samat henkilöt kuin ennen tauon alkamista.


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

  • vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
  • virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
  • etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)