Perustelut
Kunta allekirjoitti 23.11.2023 yhteistyösopimuksen Lapin hyvinvointialueen kanssa koskien kuntouttavaa työtoimintaa, sosiaalista kuntoutusta ja sosiaalihuoltolain (710/1982) 27 d ja 27 e §: ien mukaista vammaisten henkilöiden työllistymistä tukevaa toimintaa ja työtoimintaa. Syksyn 2024 aikana Lapin Hyvinvointialue on kilpailuttanut kyseisen palvelun, mutta kilpailutuksesta ei ole vielä tehty päätöstä. Yhteistyösopimuksessa on sovittu korvauksettomasta yhteistyöstä kuntien ja hyvinvointialueen välillä alla mainituista sosiaalipalveluista.
- Kuntouttava työtoiminta on hyvinvointialueen järjestämisvastuulle kuuluva sosiaalipalvelu sosiaalihuoltolain (1301/2014) 14 §:n 3 momentin mukaisesti. Kuntouttavasta työtoiminnasta säädetään kuntouttavasta työtoiminnasta annetussa laissa (189/2001).
- Sosiaalinen kuntoutus on hyvinvointialueen järjestämisvastuulle kuuluva sosiaalipalvelu sosiaalihuoltolain (1301/2014) 14 §:n 1 momentin mukaisesti.
- Vammaisten henkilöiden työllistymistä tukeva toiminta ja työtoiminta ovat hyvinvointialueen järjestämisvastuulle kuuluvia sosiaalipalveluita sosiaalihuoltolain (1301/2014) 14 §:n 1 momentin 3. kohdan ja 3 momentin sekä 61 §:n mukaisesti. Vammaisten henkilöiden työllistymistä tukevasta toiminnasta ja työtoiminnasta säädetään sosiaalihuoltolain (710/1982) 27 d ja 27 e pykälissä.
Yhteistyösopimuksen mukaisia kuntouttavan työtoiminnan sekä sosiaalisen kuntoutuksen työvalmennusta on sopimuksen allekirjoituksen jälkeen toteutettu Muonion kunnan pyöräpajalla.
Vuoden 2023-2024 aikana asiakkaita palveluun on ohjautunut yhteensä 8 henkilöä joista 4 on ollut nuoria. Palvelulla ei juurikaan ole ollut vaikuttavuutta asiakkaiden tilanteiden edistämiseen. Työpajan henkilöstöresursseja toimintaan on kiinnitettynä 1htv. Työpajalla toimii myös nuorten työpaja, jonka toimintaan saadaan valtionavustusta. On kuitenkin tärkeää huomioida, että valtionavustuksella rahoitettua toimintaa ei voida käyttää hyvinvointialueen sopimuksella oleville nuorille. Tämä johtuu siitä, että valtionavustukset ovat sidottuja erityisiin sääntöihin ja myöntämisperusteisiin, jotka eivät salli niiden käyttöä nuorille, jotka kuuluvat hyvinvointialueen palveluiden piiriin. Vähäinen asiakasmäärä tarkoittaa sitä, että työpajan tarjoamat resurssit, kuten henkilöstö ja tilat, eivät tule riittävästi hyödynnetyiksi. Tämä johtaa korkeisiin kiinteisiin kustannuksiin per asiakas ja heikentää mahdollisuuksia kehittää toimintaa.
TE24-uudistus tuo merkittäviä muutoksia kunnille työvoimapalveluiden järjestämisvastuun myötä. Tämä tarkoittaa, että kunnallisten palvelujen rahoitus- ja organisointivastuu laajenee ja kuntien on sopeutettava toimintansa uuteen malliin. Pelkästään uudistuksen mukainen työttömyysetuuden rahoitusvastuu tulee Muonion kunnalla nousemaan 162 103 euroon, joka perustuu vuoden 2023 kunnan osarahoittamaan työmarkkinatuen tasoon (33 414 euroa). Uudistuksen myötä myös kunnalliset työllisyys- elinkeinopalvelut tulee integroida tiiviimmin. Kunnat joutuvat kehittämään resurssejaan ja yhteistyömuotojaan, jotta ne voivat vastata näihin uusiin haasteisiin tehokkaasti.
Sopimuksen irtisanominen vapauttaa henkilöstöresursseja, mikä mahdollistaa työllisyyspalveluiden toiminnan kehittämisen ja paremman reagoinnin kasvaviin tarpeisiin. Vapautuneet resurssit voidaan kohdentaa tehokkaammin asiakkaiden tarpeisiin, mikä parantaa palveluiden laatua. Tämä auttaa vastaamaan muuttuvaan työmarkkinatilanteeseen sekä siihen, että asiakasta voidaan tukea entistä paremmin tarjoamalla yksilöllisempiä palveluja kohti työllistymistä. Nuorten työpajatoiminta säilyy ennallaan, eikä nuorille tarjottavat palvelut muutu irtisanomisen myötä.
Sopimuksen irtisanomisaika on 6 kk.
Ehdotus
Esittelijä
-
Laura Enbuska-Mäki, kunnanjohtaja, laura.enbuska-maki@muonio.fi
Kunnanhallitus irtisanoo Lapin hyvinvointialueen kanssa laaditun yhteistyösopimuksen päättymään irtisanomisajan jälkeen. Sopimus koskee kuntouttavaa työtoimintaa, sosiaalista kuntoutusta sekä vammaisten henkilöiden työtoimintaa.
Päätös
Kunnanhallitus päätti siirtää asian käsittelyä.