Perustelut
Ympäristö- sekä maa- ja metsätalousministeriö ovat pyytäneet perustamaan Helmi-ohjelman alueelliset yhteistyöryhmät. Lapin ELY-keskus pyytää nimeämään jäsenen ja varajäsenen perusteilla olevaan yhteistyöryhmään.
Helmi-elinympäristöohjelma 2021–2030 on ympäristö- sekä maa- ja metsätalousministeriön yhteinen ohjelma. Sen toteuttamiseen osallistuu laajasti toimijoita, kuten kuntia, järjestöjä, yhdistyksiä, paikallisyhteisöjä sekä muita ympäristö- ja metsäalan toimijoita. Toimia tehdään sekä suojelualueilla että niiden ulkopuolella ja toimet perustuvat maanomistajien vapaaehtoisuuteen.
Helmi-ohjelman päätavoitteena on vahvistaa Suomen luonnon monimuotoisuutta ja parantaa elinympäristöjen tilaa suojelemalla ja ennallistamalla soita, kunnostamalla ja hoitamalla lintuvesiä, perinnebiotooppeja ja metsäisiä elinympäristöjä sekä pienvesiä ja rantaluontoa. Tavoitteena on myös edistää ekosysteemipalveluja, vesiensuojelua ja hiilensidontaa sekä ilmastonmuutokseen sopeutumista. Helmi-ohjelma on keskeinen toimenpidekokonaisuus Suomen luonnon monimuotoisuuden heikkenemisen pysäyttämisessä.
Helmi-ohjelma on ensimmäinen laaja kansallinen ohjelma, jonka pääroolissa ovat ennallistamisen ja luonnonhoidon toimet. Pelkkä suojelu ei yksin riitä. Keskeisenä tavoitteena on tarkastella elinympäristöjä ja niiden tarvitsemia ennallistamis- ja hoitotoimia laajoina kokonaisuuksina ja usean toimijan yhteistyönä. Helmi-ohjelman vahvuutena ovat elinympäristökohtaiset konkreettiset toimenpiteet ja kunnianhimoiset tavoitteet sekä metsä-, riista-, maatalous- ja ympäristöalan toimijoiden määrätietoinen yhteistyö niiden saavuttamiseksi.
Helmi-ohjelman organisoituminen valtakunnallisesti ja alueellisesti tähtää toimenpiteiden kohdentamiseen yli elinympäristörajojen, eri toimijoiden yhteistyöllä ja rahoituskeinoja joustavasti yhdistäen. Toimenpiteitä tehdään sekä hallinnonalojen organisaatioiden itse toteuttamana että ostopalveluina ja hankkeina. Lisäksi Helmin toimia toteuttavat esimerkiksi järjestöt ja kunnat muun muassa valtion avustuksilla rahoitettuna.
Ohjelmassa asetetaan vuoteen 2030 ulottuvat laadulliset ja määrälliset tavoitteet jokaiselle Helmi-ohjelman elinympäristölle.
Alueellisten yhteistyöryhmien tehtävänä on edistää Helmi-ohjelman toteutusta ja viestiä siitä alueellaan. Yhteistyöryhmiin kutsutaan mukaan keskeiset alueelliset järjestöt ja toimijat sekä maakuntien ja kuntien edustus.
Yhteistyöryhmät kohdentavat eri toimijoiden Helmi-töitä ja voivat ehdottaa alueita. Yhteistyöryhmien aktiivisella toiminnalla löydetään laajempia elinympäristökokonaisuuksia, toimijoiden yhteistyö lisääntyy ja elinympäristöjen kunnostuksen ja luonnonhoidon sekä suojelun laajuus kasvaa. Alueellisen verkostoitumisen tavoitteena on parantaa tiedonkulkua, aktivoida toimijoita ja lisätä yhteistyötä sekä kohdentaa ja keskittää konkreettisia kunnostus- ja hoitotöitä mahdollisimman vaikuttavasti. Alueellisella ja paikallisella viestinnällä tavoitellaan maanomistajia ohjelman piiriin.
Ehdotus
Esittelijä
-
Laura Enbuska-Mäki, kunnanjohtaja, laura.enbuska-maki@muonio.fi
Kunnanhallitus nimeää Lapin Helmi-yhteistyöryhmään jäseneksi luonnonvarapäällikön ja varajäseneksi rakennustarkastajan.
Päätös
Hallitus hyväksyi esittelijän ehdotuksen.