Kunnanhallitus, kokous 26.2.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 27 Maa- ja metsätalousministeriölle kannanotto lausunnon valmistelusta kalastussäännön muutoksista

MUODno-2024-73

Valmistelija

  • Laura Enbuska-Mäki, kunnanjohtaja, laura.enbuska-maki@muonio.fi

Perustelut

Maa- ja metsätalousministeriö pyytää kunnilta ja sidosryhmiltä lausuntoa (VN/3510/2024, VN/3510/2024-MMM-1, 31.1.2024) Tornionjoen kalastussäännön muutostarpeista vuodelle 2024. Lausunnot tulee antaa viimeistään 22.2.2024.

Maa- ja metsätalousministeriö pyytää lausuntoja ja perusteltuja ehdotuksia kalastussääntöön tarvittavista muutoksista Tornionjoen kalastusalueen kalastussäännön 16 §:n mukaisia vuotta 2024 koskevia Ruotsin kanssa käytäviä neuvotteluja varten. Lausunnoissa on mahdollista antaa ehdotuksia perusteluineen siitä, onko kalastussäännön 16 §:n mukaisesti kalastussääntöä tarpeellista mukauttaa tai siitä poiketa, ottaen huomioon kalakantojen tila. Maa- ja metsätalousministeriö pyytää ehdotuksia tarvittavista muutoksista etenkin sen osalta, miten kalastuskaudella 2023 havaittuun heikkoon lohen nousuun tulisi reagoida. Kannanottoja pyyydetään seuraavasti:

Lohi
Onko lohenkalastusta tarvetta rajoittaa lisää?
Miten mahdolliset kalastusrajoitukset tulisi kohdentaa ajallisesti (kalastuskausi) ja alueellisesti (meri, joen ala- ja
yläosat), jotta niillä olisi vaikutusta lohikannan tilaan?
Miten rajoituksia tulisi kohdentaa eri pyyntitapoihin?

Siika
Onko tarvetta lisärajoituksille nykytilanteessa?

Harjus
Onko harjuksen kalastusrajoituksille tarvetta? Harjuskantojen hoitoa on tarkasteltu liitteenä olevan Tornionjoen kalakantoja koskevan selvityksen luvussa 6.4 (s. 57), jossa todetaan mm. että hellävaraisempien, koukkuun tarttuneen harjuksen hyvässä kunnossa takaisin veteen päästämisen sallivien pyyntimenetelmien käyttöä pidetään yhtenä tärkeimmistä tavoista suojella lajia. Miten suositusta olisi mahdollista toteuttaa?

Lisäksi MMM pyytää kommentoimaan keväällä 2023 esillä olleita ehdotuksia kalastussäännön muuttamiseksi.

Aiemmat muutokset
Lähtökohtaisesti maa- ja metsätalousministeriö ehdottaa, että vuonna 2023 sovelletut määräykset ylläpidetään. Maa- ja metsätalousministeriö kuulee tarvittaessa sidosryhmiä uudelleen sen jälkeen, kun perusteltujen ehdotusten
jättöaika on päättynyt.

Tausta
Suomi ja Ruotsi tarkastelevat vuosittain tarvetta muuttaa Tornion-Muonionjoen kalastussääntöä, mikäli kalakantojen tila sallii muutokset tai vaatii säännön muuttamista. Tätä varten maa- ja metsätalousministeriö pyytää ehdotuksia muutostarpeista ja kommentteja esillä olleista ehdotuksista Ruotsin kanssa käytäviä kalastussäännön 16 § mukaisia neuvotteluja varten. Neuvottelujen tuloksena laaditaan pöytäkirja, johon on kirjattu voimassa olevat poikkeukset Tornion-Muonionjoen kalastussääntöön. Pöytäkirja vahvistetaan valtioneuvoston asetuksella ja julkaistaan valtiosopimussarjassa.

Tavoitteet
Kalastussääntöön neuvoteltavat poikkeukset mahdollistavat kalakantojen tilaan ja muihin olosuhteiden muutoksiin mukautuvan kalakantojen hoidon Tornion-Muonionjoella.

Ehdotus

Esittelijä

  • Laura Enbuska-Mäki, kunnanjohtaja, laura.enbuska-maki@muonio.fi

Vuoden 2024 Tornion- Muonionjoen kalastussäännön osalta Muonion kunta esittää kantanaan alla olevien seikkojen huomioimista:

  • Muonion kunta on erittäin huolestunut jokeen nousevan lohen huonontuneesta tilanteesta. Tämän vuoksi kalastussäännössä on otettava huomioon varovaisuusperiaate. Varovaisuusperiaatteen mukaisesti lohen kalastus, ja jos taimenen kalastus sallitaan, kalastusaika pitäisi sallia 15.6.-15.8. väliseksi ajaksi.
  • Kulkuverkkopyynnistä ko. periaatteen mukaisesti on vähennettävä yksi pyynnin jaksoista.
  • Merialueella rysäpyynnin aloittamista on varovaisuussäännön perusteella myöhäistää 17.6. alkaneesta pyynnistä kalastussäännössä olevaan myöhäisimpään ajankohtaan päivänmäärään 29.6.varhaisemmin nousevien, arvokkaampien kutukalojen, nousun turvaamiseksi.
  • Harjuksen osalta on otettava huomioon jokialueen yli 400 km pituus ja sallittava kalastuksen, erityisesti pilkkimisen, jatkuminen Muonionjoen alueella 30.4. saakka

Päätös

Hallitus hyväksyi esittelijän ehdotuksen.

Tiedoksi

MMM

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

  • vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
  • virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
  • etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)