Kunnanhallitus, kokous 26.2.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 35 Talouspäällikön viran haettavaksi julistaminen

MUODno-2024-70

Valmistelija

  • Laura Enbuska-Mäki, kunnanjohtaja, laura.enbuska-maki@muonio.fi

Perustelut

Kunnan talouspäällikkö jää virkavapaalle 13.6.2024 alkaen ja 1.1.2025 alkaen irtisanoutuu virastaan.

Tällä hetkellä kunnan hallinto- ja talouspalveluiden taloushallinnon resurssit koostuvat talouspäälliköstä (1 htv) ja taloussihteeristä (1 htv).

Talousarviovalmistelun yhteydessä toteutetussa riskianalyysissä tunnistettiin hallinto- ja talouspalveluissa, kuinka mm. henkilöstön särkymävara on ohut, henkilöstövaihdoksiin liittyy katkoksien ja työprosessien lamaantumisen riskejä. Kunta-alan osaaminen sekä asiantuntijuus on erityislaatuista, talous- ja henkilöstöhallinnon (tahe) asiantuntijuuden ohentuminen on yleisesti kunta-alalla tunnistettu riski. Nykyisellä kunnan talouspäälliköllä on pitkä ja runsas työkokemus taloushallinnon tehtävistä. Riskienhallinnan ja jatkuvuuden turvaamisen vuoksi kunnassa tulee olla tahe -henkilöstöä riittävästi.

Erityisesti pienten kuntien haasteena tahe-sovellusten, ohjelmistojen sekä lisenssien osalta on se, että talous- ja henkilöstöhallinnon ohjelmistoissa tulee tapahtumaan jatkuvia muutoksia ja päivityksiä; esimerkiksi, tällä hetkellä on tiedossa, että merkittävä muutos tulee olemaan taloushallinnon Visman Intime -ohjelmiston päättyminen. Ohjelmistopäivitykset vaativat ennakointia sekä erityisosaamista, jopa enemmän ict- painotteista osaamista.  Samaan aikaan em. palveluiden volyymi ja massa (mm. osto- ja myyntireskontra, aineistot) supistuvat.  Kunnanhallitus on käynnistänyt kunnan palkkahallinnon ulkoistusprosessin Monetra Oy:lle. Ratkaisu oli kokonaiskuvassa kannattavin, koska em. palkkahallinnon palvelut on jouduttu toteuttamaan, viimeisen vuoden ajan sekä jo aikaisemmin, erilaisin määräaikaisin ratkaisuin ja mm. henkilöstövaihdosriskit haastavat merkittävästi palvelun tuottamista.

Taloushallinnon palveluiden osalta on syytä käynnistää kartoitustyö, miten lähitulevaisuudessa em. palvelut järjestetään kokonaistarkastelussa riskienhallinnan, taloudellisen näkökulman, resurssitehokkuuden ja jatkuvuuden kannalta järkevimmin – kuntakokoon sekä volyymiin suhteutettuna. Millaisia lisätoimintoja nykyiset ohjelmamme mahdollistavat (mm. automatisaation osalta), millaisia lisäosia olemassa oleviin ohjelmiin tai lisensseihin mahdollisesti tarvittaisiin. Millainen on nykyisten ohjelmistojen sekä lisenssien elinkaari?  Miten taloushallinnon työtehtäviä organisoidaan kunnassa parhaiten niin hallinto- ja talouspalveluissa, sivistyspalveluissa kuin elinvoimapalveluissa. Myös ulkoistusmahdollisuutta (osittainen tai laajempi) on syytä selvittää tässä yhteydessä. Kunta- ja palvelutuottajaesimerkkikokemuksien perusteella on kuitenkin oleellista huomioida, että jos tällaiseen ratkaisuun päädyttäisiin, tarvittaisiin joka tapauksessa riittävästi kunnan omaa henkilöstöresurssia lakisääteisten taloushallinnon palveluiden toteuttamiseen, talousjohtamiseen sekä - suunnitteluun. 

LapIT Oy on käynnistämässä pilottia, jossa on tarkoitus tukea kuntaomistajien toiminnan tietojärjestelmien muutostarpeita. Pilotissa on tarkoitus tunnistaa alueellisesti yhteneväiset tietojärjestelmien muutostarpeet sekä tukea kuntaomistajia muutosten läpiviennissä. Tavoitteena on tukea kuntia tiedonhallintavelvoitteiden täyttymisessä tiedonhallintamallin osalta. Tässä kehittämisen toimintamallissa eräänä esimerkkikehityskohteena voisi olla taloushallinnon tietojärjestelmäkokonaisuus, koska järjestelmien volyymi on pienentynyt sosiaali- ja terveydenhuollon toiminnan siirryttyä hyvinvointialueille, ja järjestelmiä olisi kustannustehokkuuden näkökulmasta hyödyllistä skaalata alaspäin. Muonion kunnan tilannekuvan huomioiden, voisi olla kannattavaa ottaa osaa tähän toimintamallikehittämisen pilotointiin.

Kunnan taloushallintojen palveluiden kokonaistilanteeseen peilaten esitetään, että kunta laittaa talouspäällikön virka avoimeen hakuun, ja tämä täytetään aj. 17.6.2024- 31.12.2024 viransijaisuutena ja 1.1.2025 alkaen toistaiseksi. Hakuilmoitus ovat esitettyinä oheismateriaalissa. Hallintosäännön 53 § :n mukaan viran julistaa haettavaksi palvelussuhteeseen ottamisesta päättävä viranomainen. Hallitus ottaa luonnonvarapäällikön, talouspäällikön ja hallinto- ja henkilöstösuunnittelijan palvelussuhteeseen (hallintosääntö 54 §). Kunta on valmis perehdyttämään valitun työntekijän em. virkakuvaan siten, että työntekijä voisi aloittaa (eri tehtävänimikkeellä) työskentelyn rinnakkain nykyisen talouspäällikön kanssa (sopimuksen mukaan) kevään tai kesän 2024 aikana; siis jo aikaisemmin kuin varsinainen virasijaisuus ja vakinainen viranhoitomääräys alkaisi.

Talouspäällikön virkakuvaan sisällytetään taloushallinnon projektien johtaminen; aloitetaan kartoitustyö, jossa selvitetään tulevaisuuden talouspalveluiden järjestämisen malli kunnassa. Samalla esitetään, että hallintojohtaja valtuutetaan tekemään päätös, osana taloushallinnon tulevaisuusratkaisujen valmistelua, siitä, että Muonion kunta osallistuu LapIT:n edellä kuvattuun pilottiin.

Ehdotus

Esittelijä

  • Laura Enbuska-Mäki, kunnanjohtaja, laura.enbuska-maki@muonio.fi

Kunnanhallitus päättää:

1. Laittaa talouspäällikön viran auki; virka täytetään viransijaisuutena aj. 17.6.2024-31.12.2023 ja toistaiseksi 1.1.2025 alkaen seuraavasti:

  • Viran tehtäväkohtainen palkka on 3934,70 euroa/kk (KVTES 01ASI040 2755,69 e/ kk + TVA 1 179,01 e/kk).
  • Virassa noudatetaan KVTES:n toimistotyöaikaa 36,25 h/vko.
  • Viran kelpoisuusvaatimuksena on soveltuva korkeakoulututkinto ja soveltuva aiempi työkokemus. Talouspäällikön tehtävän ansiokas hoitaminen edellyttää vahvaa ammatillista osaamista. Käytännön työkokemuksella hankittu hyvä perehtyneisyys kunnallistalouteen ja kunnan taloushallintoon katsotaan eduksi. Tuntemus käytössä olevista taloushallinnon ohjelmistamme, tai kunta-alan taloushallinnon ohjelmistoista, katsotaan eduksi.
  • Viran täytössä noudatetaan kuuden (6) kuukauden koeaikaa.
  • Valitun tulee ennen valinnan vahvistamista toimittaa hyväksyttävä lääkärintodistus terveydentilastaan.
  • Hakemukset pyydetään lähettämään sähköisesti Kuntarekry-järjestelmän kautta  18.3.2024 klo 15.00 mennessä. Hakemukseen tulee liittää CV ja todistusjäljennökset.

2.      Valtuuttaa hallintojohtajan tekemään päätöksen siitä, että Muonion kunta mahdollisesti osallistuu LapIt Oy:n pilottiselvitykseen Lapin kuntaomistajien tietojärjestelmien muutostarpeista.

Päätös

Hallitus hyväksyi esittelijän ehdotuksen.

Hallitus päätti, että haastatteluryhmässä on kunnanjohtaja, hallintojohtaja, kunnanvaltuuston puheenjohtaja ja kunnanhallituksen puheenjohtaja. Mikäli haastatteluryhmän jäsen on estynyt, varalla oleva tulee sijaan. 

Kokouskäsittely

Hallitus keskusteli laajasti asiasta. 


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

  • vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
  • virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
  • etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)