Elinvoimalautakunta, kokous 5.10.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 15 Viemäriverkostoon liittyminen

MUODno-2021-511

Valmistelija

  • Jussi-Pekka Tammilehto, elinvoimajohtaja, jussi-pekka.tammilehto@muonio.fi

Perustelut

Montellintie 16 rakennustyömaan omistaja on alkukesästä hakenut kunnalta viemäriliittymää. Lähin, olemassa oleva liitospiste sijaitsee tontin pohjoiskulmassa (VE1), mutta siihen liittyminen vaatisi pumppaamon rakentamisen. Pumppaamon hankintahinta tulisi liittyjän maksettavaksi. Toinen vaihtoehto (VE2) on rakentaa linja naapurikiinteistön 498-401-5-30 läpi kiinteistöllä 498-401-5-88 sijaitsevaan liitospisteeseen.

Kunnan vesihuoltolaitos on tehnyt alueella korkeusmittauksia ja päätynyt esittämään liittyjälle liittymissopimusta VE1 mukaisesti, jolloin liittyjän kustannettavaksi tulisi liittymismaksun lisäksi myös pumppaamon rakentaminen. Pumppaamo asennuksineen maksaa kiinteistön omistajalle noin 2500 eur.

Liittyjä on rakentanut viemäriputket kiinteistöllään tonttinsa rajalle olettaen, että liitos voidaan rakentaa suoraan naapurikiinteistön läpi. Myönnetyn rakennusluvan asemapiirroksessa viemäriliittymä on piirretty VE1 mukaisesti, jolloin nyt toteutettu vesi- ja viemärilinja poikkeaa rakennuslupapäätöksestä.

Naapurikiinteistön omistaja ei ole antanut suostumusta kaivaa viemäriputkea tonttinsa läpi lyhyintä reittiä, vaan on esittänyt viemäriputken siirtämistä kauemmas talosta, Evakkotietä kohti (VE2). Tämä tarkoittaisi liittyjälle arviolta noin 70 m mittaisen viemäriverkon kaivamiskustannuksia.

Liittyjä on 22.9.2021 toimittamallaan sähköpostilla ilmoittanut kunnalle, että kunta voi rakentaa viemärilinjan ja pumppaamon parhaaksi näkemällään tavalla, kunhan vastaa rakentamisesta syntyvistä investointi-, huolto- ja käyttökustannuksista.

Kiinteistön liittymismaksu on 4060 eur. Liittymän ja pumppaamon aiheuttamat kokonaiskustannukset kiinteistön omistajalle ovat noin 6560 eur.

Vesihuoltolain 10 § mukaan vesihuoltolaitoksen toiminta-alueella oleva kiinteistö on liitettävä laitoksen vesijohtoon ja jätevesiviemäriin. Laitoksen tulee määrätä kiinteistöä varten liittämiskohta, jonka tulee sijaita kiinteistön välittömässä läheisyydessä. Liittämiskohtien sijainnin takia kiinteistön liittämisestä verkostoon ei saa aiheutua kiinteistön omistajalle tai haltijalle kohtuuttomia kustannuksia (Vesihuoltolaki 12§).  Vesihuoltolaitoksen verkostoon liitettävän kiinteistön omistaja tai haltija vastaa kiinteistön vesihuoltolaitteistosta liittämiskohtaan saakka (Vesihuoltolaki 13 §).

 

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Jussi-Pekka Tammilehto, elinvoimajohtaja, jussi-pekka.tammilehto@muonio.fi

Elinvoimalautakunta toteaa, että vesi- ja  viemäriliittymnän aiheuttamat kustannukset eivät ole rakentajalle kohtuuttomia ja päättää hylätä liittyjän ehdotuksen. 

Muutettu ehdotus:
Elinvoimalautakunta katsoo, että kunnan toiminnassa ei ole tapahtunut korvausvelvollisuutta aiheuttavaa virhettä ja toteaa että vesi- ja  viemäriliittymnän aiheuttamat kustannukset eivät ole rakentajalle kohtuuttomia ja päättää hylätä liittyjän ehdotuksen. 

Päätös

Puheenjohtaja totesi lautakunnan päätökseksi äänestyksen lopputuloksena syntyneen päätöksen: elinvoimalautakunta päätti, että kunta käynnistää selvityksen vaihtoehtoisen liittymäpisteen rakentamiseksi rakentajan tontin rajalle.

Kokouskäsittely

Mika Brännare on tehnyt esittelijän ehdotuksesta poikkeavan päätösehdotuksen, jota Kari Malila on kannattanut. Poikkeava päätösehdotus on, että kunta käynnistää selvityksen vaihtoehtoisen liittymäpisteen rakentamiseksi rakentajan tontin rajalle.  

Maria Muotka on tehnyt esittelijän ehdotuksesta poikkeavan päätösehdotuksen, jota Tuomas Sieppi on kannattanut. Maria Muotkan päätösehdotus on, että kunta korvaa rakentajalle 2500€ pumppaamosta viranomaisen antaman neuvonnan ja ohjauksen epätarkkuuden vuoksi. Rakentaja vastaa huolto- ja käyttökustannuksista. 

Koska kokouksessa on tehty pohjaehdotuksesta poikkeavia päätösehdotuksia, joita on kannatettu, suoritettiin kokouksessa äänestys. Äänestys on suoritettu hallintosäännön 147 § pykälän ohjeistuksen mukaisesti noudattaen hallintosäännön pykälien 105 §, 106 § ja 107 § sääntöä äänestykseen otettavista ehdotuksista, äänestystavasta ja äänestysjärjestyksestä ja äänestyksen tuloksen toteamisesta. 

Äänestys toimitettiin avoimesti kättä nostamalla. Kokouksessa on ensin äänestetty kahdesta eniten pohjaehdotuksesta poikkeavasta ehdotuksesta eli Brännaren tekemä ehdotus vastaan Muotkan tekemä ehdotus. Brännaren ehdotusta äänestivät Mika Brännare, Kari Malila ja Helena Varis, Muotkan ehdotusta äänestivät Maria Muotka ja Tuomas Sieppi. Ensimmäisen äänestyskierroksen voitti eniten ääniä saanut ehdotus, joka oli Mika Brännaren tekemä ehdotus. Toisella äänestyskierroksella äänestettiin Mika Brännaren tekemän ehdotuksen ja esittelijän pohjaehdotuksen välillä. Mika Brännaren tekemää ehdotusta äänestivät Mika Brännare, Kari Malila, Tuomas Sieppi, Maria Muotka ja Helena Varis. Esittelijän pohjaehdotusta äänestivät Johanna Mikkola ja Teemu Taulavuori. Äänestyksen voitti Mika Brännaren ehdotus määräenemmistön kannattamana.