Elinvoimalautakunta, kokous 5.10.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 22 LISÄPYKÄLÄ: Tilinpäätös 2020 (lisäpykälä)

MUODno-2021-55

Valmistelija

  • Kaisa Kylä-Kaila, vt. kehittämispäällikkö, kaisa.kyla-kaila@muonio.fi
  • Heikki Kauppinen, luonnonvarapäällikkö, heikki.kauppinen@muonio.fi

Perustelut

Kunnanvaltuusto on kokouksessaan 24.5.2021 §11 käsitellyt arviointikertomuksen vuodelta 2020. Valtuusto velvoitti lautakuntia antamaan vastineensa kertomuksen havaintoihin sekä raportoimaan valtuustolle kuluvan vuoden lokakuun loppuun mennessä havaintojen aiheuttamista toimenpiteistä. 

1.8.2021 voimaan asuneessa organisaatiouudistuksessa entinen tekninen toimi ja elinkeinotoimi on liitetty yhteen elinvoimapalvelun alle, jolloin teknisen toimen ja elinkeinotoimen arviointikertomukset vuodelta 2020 käsittelee elinvoimalautakunta. 

Tarkastuslautakunta on todennut, että elinkeinotoimen kehittämisessä on panostettu suunnitteluun, mutta toteuttaminen ja sen seuranta tuntuvat jääneen vähemmälle huomiolle. 

Ehdotus

Esittelijä

  • Jussi-Pekka Tammilehto, elinvoimajohtaja, jussi-pekka.tammilehto@muonio.fi

Elinvoimalautakunta merkitsee tiedoksi tarkastuslautakunnan arviointikertomuksen vuodelta 2020 ja toteaa lausuntonaan seuraavaa:

Elinkeinotoimi on profiloitunut henkilöstön osaamisen, EU-rahoitusinstrumenttien hyödyntämismahdollisuuksien ja toisaalta suhteellisten pienten kunnan elinkeinotoimen omien resurssivarausten myötä aktiivisena hankehakijana ja –toimijana. Hankerahoituksen saaminen vaatii henkilöstöresursseja valmisteluun ja suunnitteluun ennen hankkeen toimenpiteiden toteuttamista. Yleishyödylliset kehittämishankkeet ovat pääsääntöisesti luonteeltaan alueen kehittämissuunnitelmien ja selvitysten tekemistä, joiden vaikutuksia pystytään usein todentamaan vuosien viiveellä. Vuoden 2020 aikana avautui koronapandemiasta johtuen useita ylimääräisiä rahoitushakukierroksia, joissa oli normaalia lyhyempi hakuaika. Elinkeinotoimen resurssia kohdennettiin näiden ennakoimattomien hankkeiden valmisteluun ja suunnitteluun sekä oman toimialan, että laajemmin myös muiden toimialojen hankehakuihin.

Vuosi 2020 oli elinkeinotoimen toiminnan osalta poikkeuksellinen koronasta johtuen ja siltä osin esimerkiksi tavoitteiden täysimääräiselle toteutumiselle ei ollut koronasta ja sen vaikutuksista johtuen edellytyksiä. Vuoden 2020 aikana elinkeinotoimi hoiti yksinyrittäjien koronatukiprosessin tuen hausta tuen myöntämiseen sekä neuvontaan asti. Yrityksille suunnattuun viestintään panostettiin ja yrityksiä pyrittiin tukemaan koronatukien haussa. Lisäksi elinkeinotoimen henkilöstön työaikaa kohdennettiin merkittävästi kunnan koronatiedottamiseen ja kriisiviestintään.

Osana kunnan elinkeinotoimen tehtäviä maaseutupäällikön työpanoksesta käytetään kuntien (Enontekiö, Kittilä, Muonio) yhteistoimintasopimuksen mukaisesti maaseutuhallinnon tehtävien hoitamisesta annetun lain 210/210 mukaisiin paikallisen maaseutuelinkeinoviranomaisen tehtäviin. Vuodet  2019-2020 ovat olleet pohjoisen paliskuntien porotalouden harjoittamisen osalta haastavat luonnonolosuhteista sekä tämän jälkeen myös korona-pandemian seurausvaikutuksista  porotalouden harjoittajaperheille, porokarjalle, elinkeinon hallinnonalalle yleisesti. Kuormittavuus elinkeinotoimen henkilöstöön tältäkin osin on ollut tavanomaista suurempi.

Päätös

Elinvoimalautakunta hyväksyi esittelijän ehdotuksen.