Kunnanhallitus, kokous 13.3.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 86 LISÄPYKÄLÄ: Kemiläisenvaaran/Äijäniemen ranta-asemakaava (lisäpykälä)

MUODno-2022-165

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Jussi-Pekka Tammilehto, elinvoimajohtaja, jussi-pekka.tammilehto@muonio.fi

Perustelut

Kaavan laatija on toimittanut 1.2.2023 valmisteluaineiston ja 21.2.2023 vastineet vireilletulovaiheen mielipiteistä. Edellä mainitut asiakirjat toimitetaan esityslistan oheismateriaalina.

Kunnanhallitus on 13.4.2022 § 75 päättänyt käynnistää yksityisen maanomistajan aloitteesta asemakaavan laadinnan Metsähallituksen omistamalle n. 70 ha kokoiselle määräalalle Kemiläisen ja Äijäniemen alueella. Asemakaavan laadinnan tarkoituksena on mahdollistaa alueelle korkeatasoinen resort-alue, joka sijoittuu Jerisjärven ja Munajärven väliselle alueelle Kemiläisenvaaran koillisrinteelle. 

Ranta-asemakaavan tavoitteena on mahdollistaa alueelle korkeatasoista matkailupalvelua, jonka päätoimi keskittyy majoitukseen. Kaavoitettavalle alueelle on kaavailtu rakennettavan mm. päärakennus, yksittäiskotia, luxuskotarakennuksia, huoltorakennuksia ja vuokraamo/saunatilat yhteensä n. 5 600 kem2. Kaavaa varten on vireilletulovaiheen jälkeen pidetty viranomaisten kaavaneuvottelut 19.8.2022, laadittu luontoselvitys ja arkeologinen inventointi, jotka kaikki ovat valmistelumateriaalin liiteasiakirjoina. 

Etenkin Äijäniemen rantavyöhykkeellä tullaan kaavoituksen kuluessa kiinnittämään erityistä huomiota matkailua palvelevien elämys- ja tukitoimintojen sekä niiden edellyttämän rakentamisen sijoitteluun ja kokoon, jotta Äijäniemen luonto- ja maisema-arvot säilyvät. Rantavyöhykkeelle ei tulla sijoittamaan loma- tai vakituista asumista mahdollistavaa rakennuspaikkaa. Rakentamisen määrä ja sijoittuminen tarkentuu kaavaprosessin edetessä.

Ehdotus

Esittelijä

Laura Enbuska-Mäki, kunnanjohtaja, laura.enbuska-maki@muonio.fi

Kunnanhallitus toteaa, että

  • Kemiläisenvaaran ranta-asemakaavan nimi on muuttunut Äijäniemen ranta-asemakaavaksi ja
  • asettaa kaavan valmisteluasiakirjat nähtäville. Lausunnot pyydetään päivitettyyn osallistumis- ja arviointisuunnitelmaan merkityiltä tahoilta.

Päätös

Kunnanhalllitus päätti palauttaa kaavan tarkennettavaksi. 

Valmistelija

  • Jussi-Pekka Tammilehto, elinvoimajohtaja, jussi-pekka.tammilehto@muonio.fi

Perustelut

Kunnanhallitus päätti kokouksessaan 27.2.2023 palauttaa Äijäniemen ranta-asemakaavan aineiston tarkennettavaksi siinä ilmenneiden sisältövirheiden vuoksi ja Äijäniemen osalta. 3.3.2023 pidettiin palaveri jossa käytiin sisältövirheitä lävitse ja kaavoittaja esitteli vielä tarkemmin kaavaa kunnanhallitukselle. Kaavoittaja on toimittanut päivitetyn valmisteluaineiston kuntaan 3.3.2023.

Lisäksi kaavan laatija toimitti 10.3.2023 päivitetyn kaavaselostuksen ja kaavakarttaluonnoksen. Aineistoa on tarkistettu Äijäniemeen mahdollisesti sijoittuvien ohjelmapalvelutoimintojen osalta ja lisätty rakennusoikeutta etenkin Kemiläisen metsätien varrelle mahdollisesti sijoitettavien ohjelmapalveluiden vastaanottorakennuksen osalta, ohjelmapalvelujen alueelle on lisätty 200 k-m2, yht. 800 k-m2.

Ehdotus

Esittelijä

  • Laura Enbuska-Mäki, kunnanjohtaja, laura.enbuska-maki@muonio.fi

Kunnanhallitus toteaa, että

  • Kemiläisenvaaran ranta-asemakaavan nimi on muuttunut Äijäniemen ranta-asemakaavaksi ja
  • asettaa kaavan tarkennetut valmisteluasiakirjat nähtäville. Lausunnot pyydetään päivitettyyn osallistumis- ja arviointisuunnitelmaan merkityiltä tahoilta.

Päätös

Hallitus hyväksyi esittelijän ehdotuksen.

Liitteet

Oheismateriaali


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

  • vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
  • virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
  • etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)