Kunnanhallitus, kokous 28.8.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 223 Lausunto vapaasta sivistystyöstä annetun lain, valtakunnallisista opinto- ja tutkintorekistereistä annetun lain ja puoluelain muuttamisesta sekä luonnoksesta vapaasta sivistystyöstä annetun asetuksen muuttamisesta

MUODno-2023-399

Valmistelija

  • Päivi Rantakokko, sivistysjohtaja, paivi.rantakokko@muonio.fi

Perustelut

Opetus- ja kulttuuriministeriö pyytää lausuntoa luonnoksesta hallituksen esitykseksi eduskunnalle laeiksi vapaasta sivistystyöstä annetun lain, valtakunnallisista opinto- ja tutkintorekistereistä annetun lain 2 ja 9 d §:n ja puoluelain 8 ja 8 a §:n muuttamisesta. Lisäksi lausuntoa pyydettiin luonnoksesta vapaasta sivistystyöstä annetun asetuksen muuttamisesta. Lausunnot pyydetään antamaan 8.9.2023 mennessä.

Tausta

Opetus- ja kulttuuriministeriö (OKM) asetti Jatkuvan oppimisen uudistus -hankkeen, jota ohjasi parlamentaarinen jatkuvan oppimisen uudistusryhmä. Se hyväksyi jatkuvan oppimisen uudistusta koskevat linjaukset vuonna 2020 ja hankkeen loppuraportti julkaistiin keväällä 2023.

Loppuraportin mukaan vapaan sivistystyön erityiseksi osaamisalueeksi jatkuvan oppimisen kehittämistyössä on kiteytynyt aikuisten perustaitojen vahvistaminen. Loppuraportissa asetettiin tavoitteeksi laatia Opetushallituksen (OPH) määräämä aikuisten perustaitojen kansallinen osaamismerkkijärjestelmä, jonka avulla tuodaan näkyviin perustaitojen osaamisen vahvistaminen. Opetushallitus aloitti osaamismerkkijärjestelmän kehittämistyön elokuussa 2022.

Valtiontalouden tarkastusvirasto (VTV) otti yhteyttä opetus- ja kulttuuriministeriöön vuonna 2022 puoluerahoituksen valvonnan tiimoilta niiltä osin kuin on kyse opintokeskusten myöntämästä koulutustuesta puoluelaissa (10/1969) säädetyn valvonnan kohteena oleville järjestöille. VTV:n mukaan nykytilannetta olisi syytä selkiyttää läpinäkyvyyden lisäämiseksi ja puoluerahoitusvalvonnan sujuvoittamiseksi.

Opetus- ja kulttuuriministeriö asetti työryhmän ajaksi 24.10.2022 - 31.3.2023 selvittämään opintokeskusten valtionosuusrahoitukseen liittyviä käytäntöjä sekä opintokeskusten keskimääräisen yksikköhinnan laskentaan vaikuttavia opintokeskusten käyttökustannuksiin hyväksyttäviä kustannuksia. Esitysehdotus pohjautuu työryhmän loppuraportissa (Opetus- ja kulttuuriministeriön julkaisuja: 2023:30) esitettyihin suosituksiin.

Tavoitteet

Osaamismerkkeihin liittyvien ehdotusten tavoitteena on tuoda näkyviin perustaitojen osaamisen vahvistaminen säätämällä mahdolliseksi vapaan sivistystyön osaamismerkkien suoritustietojen tallentaminen opetuksen ja koulutuksen valtakunnalliseen tietovarantoon. Esityksessä ehdotetut muutokset parantaisivat ja helpottaisivat työssä ja muualla hankitun osaamisen tunnistamista ja tunnustamista. Lisäksi esityksellä edistettäisiin jatkuvan oppimisen uudistuksen linjausten toimeenpanoa.

Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi myös vapaasta sivistystyöstä annettua lakia siten, että lakiin lisättäisiin selvyyden vuoksi nimenomainen säännös opintokeskusten järjestöille maksamasta koulutus- ja opintokerhotuesta sekä järjestöjen kustannusten huomioimisesta opintokeskusten valtionosuuden yksikköhintalaskennassa. Puoluelakia ehdotetaan täsmennettäväksi siten, että valtionosuutta ei pidettäisi puoluelain tarkoittamana tukena. Hallituksen esitykseen sisältyy luonnos vapaasta sivistystyöstä annetun asetuksen muuttamiseksi.

Ehdotusten tavoitteena on helpottaa puoluerahoituksen valvontaa ja samalla tehdä opintokeskusten ja järjestöjen välisestä rahaliikenteestä ja raportoinnista nykyistä täsmällisempää ja läpinäkyvämpää. Ehdotusten tavoitteena on myös selkeyttää nykyistä valtionosuuden perusteena olevaa yksikköhintalaskentaa. Ehdotusten tavoitteena on toisaalta myös säilyttää nykyinen opintokeskusten ja järjestöjen välinen yhteisten opintojen järjestämistapa.

Ehdotetut lait on tarkoitettu tulemaan voimaan 1.1.2024, paitsi vapaasta sivistystyöstä annetun lain 24 §:ää koskeva muutos 1.1.2025.

Ehdotus

Esittelijä

  • Laura Enbuska-Mäki, kunnanjohtaja, laura.enbuska-maki@muonio.fi

Kunnanhallitus toteaa lausuntonaan, että kunta suhtautuu myönteisesti luonnokseen vapaasta sivistystyöstä annetun lain, valtakunnallista opinto- ja tutkintorekistereistä annetun lain ja puoluelain muuttamisesta sekä luonnoksesta vapaasta sivistystyöstä annetun asetuksen muuttamisesta.

Muonion kunta toivoo, että osaamismerkin osaamisperusteiden tavoitteiden kuvaukset ovat selkeät ePerusteet-palvelussa, jotta osaamismerkeistä tulisi yhdenvertaiset riippumatta siitä, missä vapaata sivistystyötä toteutetaan. Osaamisen arviointi arvosanalla hyväksytty/hylätty on selkeä arviointitapa, mutta se ei kerro osaamisen tasosta. Kunta esittää, että arviointiin voitaisiin liittää sanallinen arviointimahdollisuus opiskelijan sitä pyytäessä. Haasteena pienempien kuntien kansalaisopistoissa on pätevien opettajien saatavuus. Tämä voi haastaa osaamismerkin arviointia.

Muonion kunta näkee, että osaamismerkkijärjestelmän luominen on tarpeellinen uudistus, työkalu vapaan sivistystyön opiskelijoiden osaamisen tunnistamisessa ja tunnustamisessa. Järjestelmä tukee omalta osaltaan jatkuvaa oppimista.

Päätös

Hallitus hyväksyi esittelijän ehdotuksen.

Tiedoksi

OKM/lausuntopalvelu, sivistyspalvelut

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

  • vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
  • virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
  • etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)