Kunnanhallitus, kokous 28.8.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 214 Matkailun alueorganisaatiomalli

MUODno-2022-232

Valmistelija

  • Kaisa Kylä-Kaila, kehittämispäällikkö, kaisa.kyla-kaila@muonio.fi

Perustelut

Muonion matkailun yhteismarkkinoinnin ja matkailuneuvonnan palvelut tuottaa matkailun alueorganisaatio Luoteis-Lapin Matkailuyhdistys ry (2125630-4) ostopalvelusopimuksella, joka on voimassa korkeintaan 31.12.2023 asti. Tunturi-Lapin Kehitys ry:n toiminnanjohtaja on yhdistyksen jäsenkuntien (Muonio ja Enontekiö) pyynnöstä johtanut Enontekiön ja Muonion matkailuyrittäjistä ja nykyisten alueorganisaatioiden edustajista koostuvaa työryhmää helmikuusta 2023 saakka. Työryhmän tehtävänä on ollut valmistella yhteisen matkailun alueorganisaation perustamista. Työryhmän työskentelyn aikana on tehty kyselyjä ja järjestetty keskustelutilaisuuksia kohde- ja sidosryhmille sekä kuultu asiantuntijoita. Työryhmä on valmistellut Enontekiön ja Muonion kunnanhallituksille esitettävän materiaalin, joka löytyy Tunturi-Lapin Kehitys ry:n verkkosivuilta osoitteesta https://tunturilapinkehitys.fi/ajankohtaista/enontekio-muonio-matkailu-oy/ . Em. materiaalin mukaan yrityksille tehtyjen kyselyjen perusteella yrittäjien keskuudessa olisi halukkuutta yhteiseen osakeyhtiöön koko Enontekiö-Muonio -matkailualueen osalta. Yrityskyselyyn voi vastata 30.9.2023 asti.

Perustettava yhtiö on osakeyhtiömuotoinen matkailun alueorganisaatio, jonka ydintehtäviä ovat Enontekiön ja Muonion kuntien alueen matkailutoimijoiden yhteistyön koordinointi, matkailubrändien ylläpitäminen ja vahvistaminen sekä alueen matkailun vetovoimaisuuden edistäminen. Näitä ydintehtäviä hoidetaan mm. markkinoinnilla ja myynnillä, alueellisella yhteistyöllä muiden matkailun alueorganisaatioiden kanssa sekä sidosryhmäyhteistyöllä, tiedottamisella ja matkailun infrastruktuurin edistämisellä yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa. Tunturi-Lapin Kehitys ry suunnittelee toimivansa matkailuyhtiön rinnalla hankkeiden, koulutuksen ja edunvalvonnan puitteissa. 

Työryhmän laatimassa materiaalissa esitetään, että

  • Muonion kunta merkitsee perustettavasta matkailun osakeyhtiöstä (työnimi Matkailu Oy) maksimissaan 24.5 % yhtiön osakekannasta; osakkeiden määrään vaikuttaa osakkeita merkinneiden yritysten määrä. Materiaalin mukaan kuntien yhteenlaskettu osuus voi olla maksimissaan 49 %. Tunturi-Lapin alueella toimivat yritykset voivat merkitä osakkeita saatekirjeen mukaan 30.9.2023 asti.
  • Muonion kunta sitoutuu 1.1.2024 alkaen osakeyhtiön toimintaan kolmivuotisella palvelusopimuksella. Palvelusopimuksen arvo vuonna 2024 on Matkailu Oy:n alustavan talousarvion mukaan 35 000 €, jos Muonion kunta haluaa perustettavan alueorganisaation vastaavan myös matkailuneuvonnasta. Matkailuneuvontapalvelua on aiemmin ostettu ostopalveluna 10 000 € vuosimaksulla. Palvelusopimus kattaa mm. matkailumarkkinointipalveluiden tuottamisen.
  • Molemmilla kunnila on yksi hallituspaikka/kunta.

Oheismateriaaleina luonnos osakeyhtiön toimintasuunnitelmasta ja talousarviosta vuodelle 2024, markkinointivastikkeet, perustamissopimus ja yhtiöjärjestys sekä saatekirje.

Ehdotus

Esittelijä

  • Laura Enbuska-Mäki, kunnanjohtaja, laura.enbuska-maki@muonio.fi

Kunnanhallitus päättää esittää valtuustolle, että

  • kunta merkitsee perustettavan matkailun alueorganisaation osakekannasta enintään 24,5 prosenttia,
  • merkitsemisen ehtona on, että myös Enontekiön kunta päättää merkitä vastaavan määrän osakkeita perustettavasta yhtiöstä.

Päätös

Hallitus hyväksyi esittelijän ehdotuksen.

Tiedoksi

Tunturi-Lapin Kehitys ry toiminnanjohtaja, Luoteis-Lapin Matkailu ry hallituksen puheenjohtaja

Liitteet


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

  • vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
  • virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
  • etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)