Kunnanhallitus, kokous 24.10.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 229 Toimitilaohjelman jatkotyö

MUODno-2020-126

Valmistelija

  • Jussi-Pekka Tammilehto, elinvoimajohtaja, jussi-pekka.tammilehto@muonio.fi

Perustelut

Toimitilaohjelman jatkovalmistelun taustaa:

Tekninen lautakunta käsitteli 3.9.2019 § 75 toimitilaohjelman, joka laadittiin yhteistyössä FCG Oy:n kanssa. Toimitilaohjelmaan koottiin kunnan omistamien rakennusten perustiedot; rakennus- ja korjausvuodet, tasearvot, pinta-alatiedot, käyttötarkoitukset, kuntoarviot/kuntotutkimukset/sisäilmaselvitykset sekä laadittu rakennusten korjausvelkalaskenta. FCG Oy laati talous-, väestö- ja palvelutarve- ennusteen vuoteen 2032. Kootun rakennustiedon ja palvelutarve-ennusteen perusteella tehtiin PTS-ohjelma, joka osoittaa mitä ja kuinka suuria investointeja rakennuskantaan sisältyy pitemmällä aikavälillä. Toimitilaohjelman jatkovalmistelua ja toimenpide-ehdotuksia jatkettiin viranhaltijatyönä. PTS-ohjelmaluonnoksen salkkujako päivitettiin 15.10.2019, jolloin palvelutalo Marjapaikka siirrettiin C-salkusta A-salkkuun. 

Toimitilaohjelma esiteltiin valtuustolle 11.11.2019 § 64 ja kunnanhallitus päätti perustaa työryhmän ja nimesi tähän edustajat. Sovittiin, että valmistellaan tarveselvityksen pohjalta toimenpiteitä B-D-luokiteltujen kiinteistöjen osalta. Kunnanjohtaja koordinoi työryhmän työskentelyä ja sen jäseniä olivat hänen lisäkseen hallintojohtaja, tekninen johtaja, taloussihteeri, Manu Friman, Anne-Mari Keimiöniemi ja Jukka Korhonen.  Työryhmä kuuli käyttäjäasiantuntijoina yhtenäiskoulun rehtoria, varhaiskasvatusjohtajaa ja sivistystoimenjohtajaa ja teki eri ratkaisuvaihtoehtojen pohjalta etenemisehdotuksia.  Viimeisen kerran kiinteistötyöryhmä kokoontui 22.10.2020 ja muodosti esityksen kunnanhallitukselle toimenpiteistä B–D salkutettujen kiinteistöjen suhteen. Sovittiin, että kuntakonsernin kiinteistöosakeyhtiörakenteen valmistelu olisi syytä ajoittaa alkuvuoteen 2021, kun kunnan organisaatiouudistusvalmistelu etenee. Kiinteistötyöryhmä totesi yhteenvetokeskustelussa 22.10. 2020 seuraavaa:

Kielan kiinteistö:

  • Muonion Master plan- kuntataajaman kehittämissuunnitelma on valmis ja hyväksytty kunnanhallituksessa. Suunnitelman mukaan Kielan kiinteistön osalta olisi paras edetä elinvoiman edistäminen edellä, ” liikekeskusmalli”- pohjalta, jossa olisi kiinteistön suhteen paras potentiaali. Kunnan omien palveluiden siirtämistä em. kiinteistöön ei nähdä mm. Master Plan- selvityksen pohjalta kannatettavana. Kiinteistölle on tehty kuntoselvitys kesällä 2020.
  • Ratkaisuehdotus: Kunta myy Kielan kiinteistön.

 

Kunnantalot A ja B-rakennukset:

  • Henkilöstömäärään peilattuna kunta ei tarvitse molempia rakennuksia. Tällä hetkellä B- talossa on toimistotiloja vapaana. Huomioitava on, että vuonna 2023 voimaan tulevan sotemaakunnan kiinteistöjen vuokrausmallilla voi olla merkittäviä vaikutuksia myös kunnan kiinteistökantaan. Pohdittiin kunnantalon rakennuksien soveltumista myös varhaiskasvatuksen ja esikoulun käyttöön, mutta todettu em. ratkaisujen olevan kannattamattomia.
  • Ratkaisuehdotus: Ei toistaiseksi suunnitella remontteja kunnantalon A- ja B- rakennuksiin, vaan jatketaan viranhaltijatyönä eri vaihtoehtojen kustannusvaikutusten arviointia.

 

Esikoulu ja varhaiskasvatus:

Esikoulun kiinteistö on teknisen käyttöikänsä päässä ja tämän suhteen olisi tehtävä ratkaisuja. Varhaiskasvatuksen tiloissa on toiminnallisia haasteita, jotka arkityöskentelyssä tulevat vastaan. Kunnan taloudelliseen kantokykyyn nähden uuden päiväkodin rakentaminen on liian iso taloudellinen riski ja em. ratkaisun tekeminen vaatisi tarkat vaikutus- ja vaikuttavuusarviot. Sivistyshallinnon esimiehet ovat nähneet kannatettavana myös selvittää esikoulun ja varhaiskasvatuksen yhteisen kiinteistön rakentamisen. Ratkaisuvaihtoehtoina työryhmässä pohdittiin mm. moduulin rakentamista päiväkotirakennuksien väliin sekä em. kiinteistöihin kohdistuvien muiden teknisten ratkaisujen toteuttamista. Esikoulun osalta yhtenä ratkaisuvaihtoehtona kiinteistötyöryhmä mietti esikoulun tilojen rakentamista yhtenäiskoulun tiloihin.

Ratkaisuehdotus: Jatketaan ”tulevaisuuden esikoulu ja varhaiskasvatus”- valmistelua. Tilannekuva ja saadut käyttäjäasiantuntijanäkemykset puoltavat sitä, että on syytä jatkaa jatkovalmistelua tulevaisuuden tilaratkaisujen rakentamisessa (henkilöstö- ja lapsimitoitus, ryhmäkoot, tilojen toiminnallinen käytännöllisyys, lapsiluvun kehitys). Varataan määräraha investointiosaan ja suunnitellaan eteenpäin kestävästi sekä tiedolla johtaen.

Kunnanhallitus esitti 23.11.2020 § 240 tämän selvityksen perusteella, että Kiela asetettaisiin myntiin ja tehtäisiin kustannusvaikutusarviointi kunnantalon A- ja B- kiinteistöille sekä käynnistettäisiin tulevaisuuden ”varhaiskasvatus ja esikoulu”- selvitys.

Nykytilanne:

Kiinteistö- ja asumistarpeiden kartoituksessa on tehtävä kestäviä ratkaisuja. Salkutusta on tarkoituksenmukaista tarkastella tarvelähtöisesti laajana, koko kuntakonsernia koskevana kokonaisuutena, jossa huomioidaan kattavasti talous-, väestö- ja palvelutarve- ennuste. Valmistelussa hyödynnetään päätösten vaikutusten ennakkoarviointia. 

Kunnassa on positiivinen haaste; väkiluku on ollut kasvava viimeiset 3-4 vuotta, mutta asuntotarjonta ei vastaa kysyntää. Asuntoja on liian vähän, ja samaan aikaan kunnan oma tonttitarjonta on hyvin vähäistä. Monipuolisia asumisenratkaisuja tarvittaisiin kipeästi lisää. Kunnassa on siis tunnistettu asumisen pullonkaula, vaikka vuosien 2020-2022 aikana on kuntaan yrittäjävetoisesti luotu useita uusia asuntoja, ja edelleen vuodelle 2023 näitä suunnitellaan. Kunnan oma kiinteistö, Kiela, on ollut myynnissä kahteen otteeseen, mutta tästä ei ole saatu hyväksyttävää tarjousta.

Kunnassa toteutettiin organisaatiouudistus kesällä 2021, ja tämän yhteydessä perustettiin elinvoimajaosto. Jaostossa on keskusteltu kunnan kiinteistöohjelmasta ja pohdittu kunnanhallitukselle ja edelleen valtuustolle esitettäviä jatkoaskelia. On selvää, että kiinteistöohjelman mukaiset linjaukset on saatettava loppuun vuoden 2023 aikana, jotta voidaan edetä toimenpidevaiheisiin. On huomioitava, että näillä kiinteistöohjelman ratkaisuilla on vaikutusta niin kunnan yleiseen asuntotilanteeseen, kuin myös elinvoiman ja hyvinvoinnin edistämiseen.  Kriittiset päätettävät asiat ovat linjaukset, kuinka menetellään lähitulevaisuudessa Kielan kanssa, millainen ratkaisu löydetään esikoulu- ja päiväkotikysymyksiin sekä miten ratkaistaan kunnantalon A- ja B- kiinteistöjen kohtelu; B- kiinteistölle tulisi, kiinteistöohjelman toimenpidesuunnitelman aikataulun mukaan, aloittaa remontti, mikäli kunnantoimisto jatkaa tässä toimintaansa.

Elinvoimajaoston 7.10.2022 kokouksen keskustelujen pohjalta sovittiin, että kunnanhallituksen 24.10.2022 kokoukseen valmistellaan eri skenaariomallit, jotka on mahdollista toteuttaa; arvioidaan em. skenaariomallien vaikutuksia, hyötyjä, haittoja sekä potentiaalia: 

0 skenaario – jatketaan nykyisellä rakenteella

  • Peruskorjataan A- ja B-talot (kunnantoimisto jatkaa näissä molemmissa toimintaansa).
  • Laitetaan Kiela myyntiin.
  • Saneerataan alakoulun keittiöstä ja aulan matalasta osasta esikoululle tilat.
  • Päiväkoti jatkaa toimintaansa nykyisissä kiinteistöissä mahdollisella laajennuksella.

1 skenaario

  • B-talo myydään talven 2022-23 kuluessa.
  • Elinvoimapalvelut siirtyvät A-taloon ja/tai vanhalle paloasemalle, paloaseman toimistosiiven vuokraaminen kahdeksi vuodeksi.
  • Vanhalle paloasemalle tehdään arkistotilat. Rakennuslupa-arkisto skannataan ja siirretään paloasemalle.
  • Sivistyshallinto siirtyy koululle.
  • Saneerataan Kiela kunnanvirasto käyttöön.
  • A-talo myydään Kielaan muuton jälkeen.

 

2 skenaario

  • Myydään Kiela.
  • Käynnistetään uuden monitoimitalon suunnittelu (esikoulu, päiväkoti, kunnanvirasto), aikataulutavoitteena, että tämä valmistuisi 2024.
  • Myydään A- ja B-talo monitoimitalon valmistuttua 2024.
  • Muutetaan päiväkodit soluasunnoiksi.

 

3 skenaario

  • Myydään Kiela.
  • B-talo myydään talven 2022-23 kuluessa.
  • Elinvoimapalvelut siirtyvät A-taloon ja/tai vanhalle paloasemalle.
  • Vanhalle paloasemalle tehdään arkistotilat. Rakennuslupa-arkisto skannataan ja siirretään paloasemalle.
  • Sivistyshallinto siirtyy koululle.
  • Käynnistetään uuden monitoimitalon suunnittelu (esikoulu, päiväkoti, kunnanvirasto).
  • A-talo myydään uuden monitoimitalon valmistuttua 2024. 
  • Muutetaan päiväkodit soluasunnoiksi monitoimitalon valmistuttua 2024.

 

4 skenaario

  • Kiela myydään.
  • Myydään kunnantalon A- ja B- kiinteistöt; kunta käynnistää toimistotilojen kilpailuttamisen ja siirtyy vuokralle.
  • Avoimeksi jäävät kysymykset; päiväkoti ja esiopetuksen tilaratkaisut (laajennus päiväkotiin; esiopetukselle tilat perusopetuksen rakennuksesta?).

 

Hallituksen kokouksessa esitellään eri skenaariomallien laskelmia sekä mahdollisten tilaratkaisujen piirustusluonnoksia.

Ehdotus

Esittelijä

  • Laura Enbuska-Mäki, kunnanjohtaja, laura.enbuska-maki@muonio.fi

Kunnanhallitus merkitsee tiedoksi toimitilaohjelman perusteella laaditut skenaariomallit ja käy näistä keskustelun.

Päätös

Kunnanhallitus kävi skenaariomalleista laajan keskustelun ja hyväksyi esittelijän ehdotuksen.

 

Elinvoimajohtaja poistui kokouksesta tämän päätöksen jälkeen. 

Kokouskäsittely

Kunnanjohtaja esitteli laaditut skenaariot ja elinvoimajohtaja täydensi skenaarioita siten, että nykyisten päiväkotirakennusten myynti voi olla myös mahdollista.

Kokouksessa pidettiin tauko tämän asian käsittelyn kuluessa klo 18.05-18.15.

Nimenhuudon jälkeen puheenjohtaja totesi kokouksessa läsnä olevan samat henkilöt kuin ennen taukoa, pl. Matti Myllykangas. Hän palasi kokoukseen klo 18.21.