Kunnanhallitus, kokous 26.9.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 214 Ehdokkaan esittäminen Lapin jätehuollon yhteistyöryhmään

MUODno-2022-400

Valmistelija

  • Katri Rantakokko, hallintojohtaja, katri.rantakokko@muonio.fi

Perustelut

Lapin ELY-keskus on perustamassa toimialueelleen jätelain (646/2011) 88 §:n edellyttämää alueellista yhteistyöryhmää. Lapin jätehuollon yhteistyöryhmän tarkoituksena on tukea huhtikuussa 2022 julkaistun valtakunnallisen jätesuunnitelman valmistelua, toimeenpanoa ja seurantaa. ”Kierrätyksestä kiertotalouteen - Valtakunnallinen jätesuunnitelma vuoteen 2027” on luettavissa www-osoitteessa https://julkaisut.valtioneuvosto.fi/handle/10024/163978

Jätelain mukaisesti yhteistyöryhmän keskeisinä tehtävinä on edistää valtakunnallisen jätesuunnitelman toimeenpanoa ja seurata toimeenpanon toteutumista. Sen on myös koottava ja toimitettava ympäristöministeriölle valtakunnallisen jätesuunnitelman valmistelua tai sen tarkistamista varten tarpeelliset tiedot alueen jätteenkäsittelykapasiteetista, jätehuollon järjestämisestä sekä jätehuollon kehittämistarpeista. Lisäksi yhteistyöryhmässä käsitellään jätelainsäädännön keskeisiä muutoksia ja jätehuoltosektorin ajankohtaisia asioita.

Alueellinen yhteistyöryhmä muodostetaan Lapin ELY-keskuksen toimialueen kuntien, aluehallintoviranomaisten, toiminnanharjoittajien, säätiöiden ja yhdistysten edustajista. Säätiöillä ja yhdistyksillä tarkoitetaan tässä yhteydessä rekisteröityä yhdistystä tai säätiötä, jonka tarkoituksena on ympäristön-, terveyden- tai luonnonsuojelun taikka asuinympäristön viihtyisyyden edistäminen, ja jonka toiminta-alueella kysymyksessä olevat ympäristö- tai terveysvaikutukset ilmenevät.

Lapin ELY-keskus pyytää 29.8.2022 esittämään organisaation ehdokkaan Lapin jätehuollon yhteistyöryhmän jäseneksi ja varajäseneksi.

Yhteistyöryhmän kooksi on ajateltu maksimissaan tulevan noin 35 henkilöä. Jotta se toteutuisi tulee Lapin ELY-keskus nimeämään organisaatioiden esittämien ehdokkaiden joukosta lopullisen ryhmän jäsenet. Nimeämisissä huomioidaan erityisesti ehdokkaan ja edustamansa organisaation kosketuspinta, kokemus ja aktiivinen toiminta liittyen valtakunnallisen jätesuunnitelman painotuksiin ja tavoitteisiin. Edustajan nimeämisessä pyydetään huomioimaan mahdollisuus edustaa useampaa organisaatiota (esim. seutukunta, kunta, ympäristönsuojeluviranomainen, jätehuoltoviranomainen). Lapin jätehuollon yhteistyöryhmän toiminta-aika ulottuu koko suunnitelmakaudelle. Yhteistyöryhmä kokoontuu 1–2 kertaa vuodessa. Kokoukset pidetään pääosin etäyhteyksillä. Ensimmäinen kokous on suunniteltu pidettäväksi marraskuussa 2022. Tarkempi kokouskutsu ja -ohjelma lähetetään suoraan ryhmän jäsenille ja varajäsenille sähköpostilla.

Ehdotus

Esittelijä

  • Laura Enbuska-Mäki, kunnanjohtaja, laura.enbuska-maki@muonio.fi

Kunnanhallitus esittää Lapin jätehuollon yhteistyöryhmän jäseneksi Manu Frimania ja varalle elinvoimajohtajaa. 

Päätös

Hallitus hyväksyi esittelijän ehdotuksen. 

Tiedoksi

Lapin ELY, asianosaiset

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

  • vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
  • virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
  • etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)