Kunnanhallitus, kokous 25.9.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 251 Vesihuollon järjestämisen tilannekatsaus (Jeriksen alueelta kirkonkylälle)

MUODno-2023-460

Valmistelija

  • Laura Enbuska-Mäki, kunnanjohtaja, laura.enbuska-maki@muonio.fi
  • Jussi-Pekka Tammilehto, elinvoimajohtaja, jussi-pekka.tammilehto@muonio.fi
  • Antti Kujala, antti.kujala@muonio.fi

Perustelut

Kunnassa on selvitelty erilaisia vaihtoehtomalleja vesihuollon järjestämiseen. Vesiosuuskunta Aarian hankkeelle myönnetty lainatakaus on realisoitunut maksettavaksi syksyllä 2022, hanke on vielä kesken ja se tulee saattaa Lapin ELY-keskuksen mukaan valmiiksi vuoden 2024 aikana. Jerisjärven Huolto Oy:llä on ELY- keskuksella vireillä hanke, jossa vastataan Jerisjärven alueen vesihuollon järjestämiseen. Samaan aikaan kunnassa tulee arvioida oman vesihuoltolaitoksen tilannetta ja suunnitella pitkäkestoinen investointiohjelma kunnan vesihuollon infran saneeraukseen; laitoksella on korjausvelkaa runsaasti ja tulorahoitusta investointien kattamiseksi on kerrytettävä, jotta vesilaitoksen toiminta saadaan kestävämmälle pohjalle. Strategisia ratkaisuja on tehtävä nopealla aikataululla kunnan oman vesihuoltojärjestelmän osalta ja arvioitava samaan aikaan Jeris-alueen infran kehittämistä. Jeriksen alue on elinvoimainen ja kehittyvä alue, se on investointipotentiaaliltaan korkea.

Kunta on ilmaissut strategisena palvelulupauksena, että tavoitteena on muoniolaisten tyytyväinen ja onnellinen arki toimittamalla kuntalaisille puhdasta vettä ja huolehtia puhtaasta luonnosta puhdistamalla jätevettä määräysten mukaisesti. Tavoitteeksi on asetettu vesihuoltolaitoksen sujuva toiminta pitämällä huolta vesihuollon verkostosta ja kehittämällä sitä, sekä mahdollistamalla ja ottamalla käyttöön uusia teknologisia sovelluksia. On selvää, että kunnan oman vesihuoltolaitoksen maksuissa on korottamispainetta. Vesihuollon maksujen tulee olla sellaiset, että pitkällä aikavälillä voidaan kattaa vesihuoltolaitoksen uus- ja korjausinvestoinnit ja kustannukset. Maksuihin saa sisältyä enintään kohtuullinen tuotto pääomalle. Tämä vesihuoltolain mukainen määräys tarkoittaa sitä, että maksuilla katetaan toiminnan menot ja investoinnit; toisin sanoen, kassavirran tulee olla riittävä. Kunnassa valmistellaan parhaillaan esitystä siitä, miten tämä kestävämmällä pohjalla oleva kassavirta saadaan kunnan vesihuoltolaitoksella toteutettua ja lähitulevaisuuden kriittisiä investointihankkeita mahdollistettua. Selvitetään, millaisella aikajänteellä ja vuositasolla näitä kriittisiä investointeja on tarkoituksenmukaisinta toteuttaa, taloudellinen kantokyky huomioiden.

Samaan aikaan on ratkaistava, miten kehitetään Jeriksen alueen vesihuoltojärjestelmän rakentamista, johon kunta on osaltaan jo sitoutunut myöntämällä Vesiosuuskunta Aarialle vuonna 2020 lainantakauksen; hanke on nähty tuolloin strategisesti merkittävänä, alueen elinvoiman kasvun kannalta keskeisenä infrahankkeena. On nähty, että alueella on niin ikään merkittävä elinvoiman kasvupotentiaali. Jerisjärven Huolto Oy:n hakema hankekokonaisuus puolestaan nojaa vahvasti Aarian hankekokonaisuuteen, jossa rakennettava siirtolinjasto tullee käyttämään Aarian putkistoa osana infraansa. Jerisjärven Huolto Oy:n infrahankkeen tavoitteena on liittyä keskitettyyn kunnan vesihuoltoon, luoda luotettava vesihuolto sekä syventää ja laajentaa toimijoiden yhteistyötä kansallisen vesihuoltouudistuksen tavoitteiden mukaisesti.

Jerisjärven Huolto Oy:n on saatava hanke toteutettua ennen lokakuuta 2028, jolloin voimassaoleva ympäristölupa raukeaa. Aikatauluikkuna alueella tehtäville vesi- ja viemäri-infratoimenpiteille on siis kriittinen ja raamit rajattu.

Kunnan vesihuoltotoiminnan järjestämisen kannalta on selvitelty pääosin kahden etenemismallin mahdollisuutta:

  1. vaihtoehtona sitä, että kunnan vesihuoltolaitos ottaisi omaksi toiminnakseen sekä Aarian että Jerisjärven alueen ja
  2. vaihtoehtona sitä, että kunta ja Jerisjärven Huolto Oy perustaisivat uuden yhtiön toimintaan liittyen.

Aikaikkunaa kyseisten vaihtoehtojen mahdolliselle toteuttamiselle sekä vaikutusten ennakkoarviointia on valmisteltu. On myös pohdittu näiden kahden vaihtoehtoisen toimintamallin yhdistämistä tai askeltamista erilaisiin osiin pidemmälle aikajänteelle. Sekä Vesiosuuskunta Aarian että Jerisjärven Huolto Oy:n kanssa on käyty keskusteluja tilannekuviin sekä erilaisiin vaihtoehtoisiin etenemismalleihin liittyen.

Kunnanhallituksen kokouksessa käydään läpi vesihuoltojärjestelmän tilannekuvaa, josta järjestetään erillinen sisäinen keskustelutilaisuus päättäjille 28.9.2023. Kunta tulee myös samana päivänä keskustelemaan sekä Vesiosuuskunta Aarian että Jerisjärven huollon kanssa ajankohtaisesta tilannekuvasta ja mahdollisista valmistelun jatkoaskelista.

Ehdotus

Esittelijä

  • Laura Enbuska-Mäki, kunnanjohtaja, laura.enbuska-maki@muonio.fi

Kunnanhallitus merkitsee tilannekatsauksen tiedoksi.

Päätös

Hallitus hyväksyi esittelijän ehdotuksen ja piti tärkeänä, että kuntalaisia tiedotetaan perusteista esim. mahdollisille vesimaksujen korotuksille.

Kokouskäsittely

Ennen varsinaista kokousta elinvoimajohtaja esitteli asiaa ja hallitus keskusteli asiasta laajasti.

Tiedoksi

elinvoimapalvelut

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

  • vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
  • virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
  • etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)