Kunnanhallitus, kokous 25.9.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 249 Kunnanviraston toiminnan siirtyminen

MUODno-2023-458

Valmistelija

  • Jussi-Pekka Tammilehto, elinvoimajohtaja, jussi-pekka.tammilehto@muonio.fi
  • Laura Enbuska-Mäki, kunnanjohtaja, laura.enbuska-maki@muonio.fi

Perustelut

Kunnan kiinteistöohjelman käsittelyn yhteydessä on keskusteltu erilaisista mahdollisuuksista organisoida kunnanviraston tilat. Tällä hetkellä kunnan hallintopalvelut, ts. sivistys-, elinvoima- ja talous- ja hallintopalvelut järjestetään kunnanviraston A- ja B- kiinteistöissä. Molemmat rakennukset ovat käytössä, mutta hieman vajaasti. Kiinteistöohjelman kunnossapitosuunnitelman mukaan B-rakennukselle olisi kohdistettava korjausinvestointeja. Samaan aikaan kunnassa on tunnistettuna akuutti asuntopula.

Kunnanhallitus päätti ajankohtaisen tilannekuvan pohjalta 6.3.2023 esittää valtuustolle, että se myy kunnanviraston B-kiinteistön. Tässä yhteydessä aloitettiin valmistelu siitä, että B-rakennus tyhjennetään ja kaikki hallintopalvelut siirtyisivät kunnanviraston A-rakennukseen. Uudesta tilajaosta tehtiin alustavia suunnitelmia: kaikkien hallintopalveluiden siirtyessä kunnanviraston A-rakennukseen, B-rakennus voidaan laittaa myyntiin, ja tästä ratkaisusta voitaisiin saada helpotusta asumisen haasteeseen. Opiskelija-asuntojen puute on myös noussut ongelmaksi, ja on valmisteltava ratkaisumalleja myös runsaamman opiskelija-asumisen mahdollistamiseksi. Kun kunta toteuttaa päiväkoti-esikoulurakennusinvestoinnin, vapautuu nykyinen päiväkotikompleksi; on syytä aloittaa valmistelu em. kiinteistön hyödyntämisestä opiskelija-asumisessa yhteistyössä Lappian kanssa.  

Sittemmin kevään ja kesän 2023 kuluessa osoittautui asiantuntija-arvion perusteella, että kunnanviraston B- rakennuksen siirto A- rakennukseen ei ole kannattavaa. A-rakennuksen tekninen käyttöikä aiheuttaa haasteita ilmanvaihdon riittävyydessä ja rakenteellisissa kysymyksissä: välttämättömiä saneeraustoimenpiteitä tai teknisiä muutostöitä ei ole tarkoituksenmukaista toteuttaa. Selvityksen jälkeen on selvitetty muita vaihtoehtoja, ja päädytty nojaamaan kunnanviraston tilapäistilojen suunnittelussa tyhjillä olevaan Kiela- kiinteistöön. Kunnanvirasto (A- ja B- rakennus) on mahdollista siirtää muutostöin tilapäisesti Kielaan mahdollisimman pian loppuvuoden 2023 ja alkuvuoden 2024 aikana, kunnes saadaan suunniteltua ja ratkaistua kunnantalolle pysyvät tilat.

Pysyviä kunnanviraston tilojen ratkaisuvaihtoehtoja valmistellaan vuosien 2024-2025 aikana. Elinvoimapalveluissa on käynnistetty suunnittelun kilpailutusta päiväkoti/esikoulurakennusta varten ja tarkoituksena oli alun perin pyytää optio kunnanviraston suunnittelusta päiväkoti/esikoulurakennuksen yhteyteen mahdollisimman tiiviisti ja kustannustehokkaasti. Option käyttämisestä tulisi päättää talousarvion 2024 valmistelun yhteydessä, jos tämän suunnittelu ja rakentaminen toteutettaisiin 2024-2025 aikana. Ajankohtaisiin yleisiin kuntatalousnäkymiin peilaten on tällä hetkellä haastavaa esittää em. kunnanviraston toteuttamista ja option käyttöä. Kunnan kiinteistöjen priorisoinnissa päiväkoti/esikouluhanke on korkealla sijalla ja on tärkeää, että tämän toteutuksessa päästään mahdollisimman nopeasti etenemään. Uuden päiväkoti/esikoulukiinteistön suunnittelussa pyritään kuitenkin huomioimaan se, että myöhemmin koulukeskuksen tilojen yhteyteen olisi mahdollista toteuttaa kunnantoimisto, jos tähän vaihtoehtoon päädytään valmistelun jälkeen.

Ehdotus

Esittelijä

  • Laura Enbuska-Mäki, kunnanjohtaja, laura.enbuska-maki@muonio.fi

Kunnanhallitus päättää

  • esittää valtuustolle, että se myy keskustan asemakaava-alueelta korttelista 117 tontti nro 2, joka sisältää kunnanviraston rakennukset A, B ja C. Valtuusto valtuuttaa hallituksen määrittelemään myyntiehdot.
  • että kunnanviraston (A- ja B-rakennukset) henkilöstö ja toiminnat siirtyvät tilapäisratkaisuna Kielaan. Sinne toteutetaan vaadittavat muutostyöt ennen muuttoa ja muutto toteutetaan mahdollisimman pian muutostöiden valmistuttua. Em. toimenpiteille haetaan tilapäinen rakennuslupa, joka on voimassa viisi (5) vuotta.
  • että kunnanviraston pysyvien tilojen ratkaisuvaihtoehtojen valmistelemista jatketaan.
  • että optiota kunnanviraston suunnittelijoiden kilpailutusta päiväkoti/esikoulurakennusta varten ei huomioida syksyllä 2023.
  • käynnistää Lappian kanssa neuvottelut vapautuvan päiväkoti-kiinteistön käytöstä opiskelija-asumisen hyödyntämiseksi.

Päätös

Hallitus hyväksyi yksimielisesti että

  • se esittää valtuustolle, että keskustan asemakaava-alueelta asetetaan myyntiin korttelista 117 tontti nro 2, joka sisältää kunnanviraston rakennukset A, B ja C. Valtuusto valtuuttaa hallituksen määrittelemään myyntiehdot.
  • se esittää valtuustolle, että kunnanviraston (A- ja B-rakennukset) henkilöstö ja toiminnat siirtyvät pysyväisratkaisuna Kielaan. Sinne toteutetaan vaadittavat muutostyöt ennen muuttoa ja muutto toteutetaan mahdollisimman pian muutostöiden valmistuttua.
  • optiota kunnanviraston suunnittelijoiden kilpailutusta päiväkoti/esikoulurakennusta varten ei huomioida syksyllä 2023.
  • käynnistetään Lappian kanssa neuvottelut vapautuvan päiväkoti-kiinteistön käytöstä opiskelija-asumisen hyödyntämiseksi.

Eriävä mielipide

  • Kunnanjohtaja ilmoitti eriävän mielipiteen merkittäväksi pöytäkirjaan.

Kokouskäsittely

Matti Myllykangas esitti, että hallitus esittää valtuustolle, että Kielasta tehdään pysyvä toimitila kunnanvirastona ja sen muutostöiden ajaksi etsitään vuokratoimitilat kunnanvirastolle. Kaikki hallituksen jäsenet kannattivat Myllykankaan esitystä.

Tiedoksi

elinvoimapalvelut, sivistyspalvelut, hallinto- ja talouspalvelut

Liitteet

Oheismateriaali


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

  • vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
  • virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
  • etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)