Kunnanhallitus, kokous 25.3.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 58 Varhaisen tuen toimintamalli

MUODno-2024-102

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Saara Koivisto, saara.koivisto@muonio.fi

Perustelut

Varhaisen tuen toimintamallin tavoitteena on, että henkilöstön työkyvyn heikkenemiseen viittaavat merkit havaitaan riittävän ajoissa ja työkyvyn säilyttämiseksi löydetään sitä kautta oikeat ratkaisut. Malli on koko henkilöstöä koskeva toimintakäytäntö, jossa tärkeimpiä toimijoita ovat työntekijä itse ja hänen lähiesihenkilönsä. Lisäksi myös työtoverit, työsuojeluhenkilöstö sekä työterveyshuolto ovat avainasemassa työkykyä uhkaavien tekijöiden havaitsemisessa riittävän varhain.

Myös työhön paluun tuki on tärkeä osa varhaista tukea. Kun työntekijän työhön paluu pitkältä sairauspoissaololta tai muulta pitkältä poissaolosta on suunniteltu, edistetään toipumista ja sopeutumista ja tätä kautta työkyvyn positiivista kehittymistä.

Varhaisen tuen toimintamalli sisältää kuvauksen prosessista, joka käynnistetään silloin, kun työntekijän työkyvyssä havaitaan heikkenemistä. Malli ohjaa ja sitoo sekä työnantajaa että työntekijää aloittamaan tarpeelliset varhaisen tuen toimet.

Varhaisen tuen toimintamalli on osa työterveyshuollon toimintasuunnitelmaa ja sen työstössä on ollut mukana työterveyshuollon edustajia.

Esihenkilöt on tärkeä kouluttaa toimintamallin käyttöön ja ylläpitää osaamista mm. varhaisen tuen keskustelujen käymiseen. 

Ehdotus

Esittelijä

Laura Enbuska-Mäki, kunnanjohtaja, laura.enbuska-maki@muonio.fi

Yhteistoimintaelin päättää esittää varhaisen tuen toimintamallin kunnanhallituksen hyväksyttäväksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Valmistelija

  • Saara Koivisto, saara.koivisto@muonio.fi

Perustelut

Yhteistoimintaelin on käsitellyt kokouksessaan 14.3.2024 § 23 varhaisen tuen toimintamallia. Se on esitelty esihenkilöille laajennetun johtoryhmän tapaamisessa 14.3.2024 ja perehdytys mallin käyttöön on aloitettu. 

Ehdotus

Esittelijä

  • Laura Enbuska-Mäki, kunnanjohtaja, laura.enbuska-maki@muonio.fi

Kunnanhallitus hyväksyy varhaisen tuen toimintamallin ja se otetaan käyttöön heti. 

Päätös

Hallitus hyväksyi esittelijän ehdotuksen.


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

  • vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
  • virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
  • etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)