Kunnanhallitus, kokous 22.2.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 44 Häiriötilanteiden ja poikkeusolojen johtosäännön käyttöönotto

MUO-2020-147

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Laura Enbuska-Mäki, kunnanjohtaja, laura.enbuska-maki@muonio.fi
Katri Rantakokko, hallintojohtaja, katri.rantakokko@muonio.fi

Perustelut

Koronapandemia etenee Suomessa maakunnittain eri tahtiin. Tällä hetkellä Uusimaa ja mm. Pohjois-Pohjanmaa ovat viruksen leviämisvaiheessa. Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä tilanne on kiihtymisvaiheessa ja huolestuttava ja Lapin Sairaanhoitopiirin alueella kuntien tilanteessa on ollut vaihtelua. Koska valmiuslaki ei ole tällä hetkellä voimassa, ratkaisuja, suosituksia, rajoituksia ja mahdollisia toimipisteiden sulkemisia tehdään nyt kuntakohtaisesti ja alueittain. On linjattu, että em. mahdollisia kuntakohtaisia ratkaisuja sovitetaan yhteen LSHP:n koronakoordinaatioryhmässä.

Muoniossa koronapandemian tilanne on rauhallinen. Kunnassa on todettu yksittäisiä koronapositiivia näytteitä, mutta joulun aika sekä lomakausi tullee nostamaan viruksen leviämisriskiä em. ajankohtana.  

Poikkeusolojen johtoryhmän 27.11.2020, alueellisen koronakoordinaatioryhmän 27.11.2020 ja Muonion-Enontekiön perusterveydenhuollon johtavan lääkärin kanssa käytyjen keskustelujen pohjalta vaikuttaa todennäköiseltä, että kunnan valmiustasoa on tarkasteltava siltä osin, että kunta on valmiudessa reagoimaan nopeasti, mikäli koronatilanne muuttuu kunnassa haastavammaksi. 

Kunnanvaltuusto hyväksyi 22.6.2020 § 21 hallintosäännön täydentämisen liitteellä 1: Häiriötilanteiden ja poikkeusolojen johtosääntö. Tätä liitettä sovelletaan kunnassa yhteiskunnan normaaliolojen häiriö- ja erityistilanteissa sekä valmiuslain mukaisissa poikkeusoloissa.

Liitteen 1 mukaisia toimivaltuuksia voidaan käyttää vain, jos tilanne ei ole hallittavissa tavanmukaisin toimivaltuuksin. Häiriötilanteen aikana ja poikkeusoloissa voi kunnanjohtaja tai hänen sijaisena toimiva viranhaltija käyttää normaalista toimivallastaan poiketen erityistä päätösvaltaa peruspalveluiden turvaamiseksi ja häiriötilanteen normalisoimiseksi. Erityinen toimivaltuus koskee hallinnonalojen toimintojen yhteensovitusta, taloudellisia resursseja, henkilöstöresurssien suuntaamista, tiedottamista tai muuta häiriötilanteen hoitamiseksi välttämätöntä päätöstä. Erityinen toimivaltuus tulee käyttöön valtioneuvoston määrittelemissä poikkeusoloissa. Lisäksi se voidaan ottaa käyttöön häiriötilanteissa kunnanhallituksen päätöksellä. Toimivaltuuden lakkaamisesta päättää kunnanhallitus.

Johtosäännön mukaista toimivaltaa käytetään kunnan häiriötilanteiden ja poikkeusolojen johtoryhmässä ja päätökset tekee kunnanjohtaja. Erityisen toimivallan ollessa käytössä kaikki kunnan viestintä tapahtuu häiriötilanteiden johtoryhmän koordinoimana. 

Ehdotus

Esittelijä

Laura Enbuska-Mäki, kunnanjohtaja, laura.enbuska-maki@muonio.fi

Kunnanhallitus ottaa käyttöön 7.12.2020–25.1.2021 häiriötilanteiden ja poikkeusolojen johtosäännön.

Häiriötilanteen aikana ja poikkeusoloissa kunnanjohtaja tai hänen sijaisenaan toimiva viranhaltija voi käyttää normaalista toimivallastaan poiketen erityistä päätösvaltaa peruspalveluiden turvaamiseksi ja häiriötilanteen normalisoimiseksi. Erityinen toimivaltuus koskee hallinnonalojen toimintojen yhteensovitusta, taloudellisia resursseja, henkilöstöresurssien suuntaamista, tiedottamista tai muuta häiriötilanteen hoitamiseksi välttämätöntä päätöstä. Toimivallan käyttö tapahtuu aina kunnan häiriötilanteiden ja poikkeusolojen johtoryhmässä. Erityiseen toimivaltaan liittyvät päätökset tekee kunnanjohtaja. Poikkeuksellisten toimivaltuuksien ollessa käytössä kaikki kunnan viestintä tapahtuu häiriötilanteiden johtoryhmän koordinoimana. 

Päätös

Hallitus hyväksyi esittelijän ehdotuksen. 

Valmistelija

  • Laura Enbuska-Mäki, kunnanjohtaja, laura.enbuska-maki@muonio.fi

Perustelut

Lapin sairaanhoitopiirin alue on 19.2.2021 siirtynyt koronaepidemian perusvaiheesta kiihtymisvaiheeseen. Kiihtymisvaiheeseen siirtyminen ja Lapin alueellisen koordinaatiotyöryhmän linjaukset tuovat mukanaan muutoksia rajoituksiin ja suosituksiin, jotka koskevat myös Muonion kuntaa. Kiihtymisvaiheeseen siirtymisestä huolimatta tautitilanne on kunnan alueella edelleen rauhallinen. Kiihtymisvaiheen rajoitukset ja suositukset astuvat voimaan maanantaina 22.2.2021.

 

Tilaisuudet, tapahtumat ja kokoontuminen

Lapin Aluehallintovirasto on päättänyt kieltää kaikki yli 20 osallistujan sisä- ja ulkotiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoontumiset Lapin sairaanhoitopiirin alueeseen kuuluvissa kunnissa. Lapin alueellinen koordinaatiotyöryhmä suosittelee, että yli 20 hengen yksityistilaisuuksiakaan ei järjestettäisi.

Sisätiloissa ja rajatuissa ulkotiloissa voidaan järjestää yleisötilaisuuksia, joihin osallistuu korkeintaan 20 henkilöä edellyttäen, että turvallisuus niissä voidaan varmistaa noudattaen OKM:n ja THL:n antamaan ohjetta. Määräys on voimassa ajalla 22.2. – 21.3.2021.

Tällä rajoituksella tulee olemaan vaikutusta kunnan tuottamiin mm. kulttuuri-, kirpputori-, nuoriso-, liikunta- ja vapaa-ajan palveluihin. Käytännön järjestelyistä tiedotetaan lisää tällä viikolla.

 

Harrastukset

Lapin alueellinen koordinaatiotyöryhmä suosittelee, että koko sairaanhoitopiirin alueella yli 16- vuotiaiden ryhmäharrastukset keskeytetään 14.3.2021 saakka. Tällä suosituksella tulee olemaan vaikutusta kunnan tuottamiin palveluihin, joista tiedotetaan lisää myöhemmin ensi viikon alussa. Kunta tullee suosittelemaan myös, että turnaukset ja ottelut olisivat tauolla seuraavat kolme viikkoa.

Alle 16-vuotiaiden kunnan järjestämä harrastustoiminta voi jatkua toistaiseksi normaaliin tapaan.

Kunta korostaa kunnan omistamien harrastustilojen käyttäjiä koronasuositusten noudattamisesta, jotta tilat pystytään pitämään käyttäjien käytössä mahdollisimman pitkään:

  • Kuntosalilla jokainen käyttäjä huolehtii laitteiden desinfioinnista ennen ja jälkeen käytön, salille vain ajanvarauksella oman perhekunnan kesken
  • Käsihygienia, vahva kasvomaskisuositus, yskimishygieniasta huolehtiminen ja asiointi vain täysin terveenä, kontaktien välttäminen

 

Etätyösuositus

Etätyötä suositellaan työpaikoilla, joissa se on mahdollista.

 

Vahva maskisuositus

Lapin koronakoordinaatioryhmä on kiristänyt suositusta kasvomaskien käyttöön liittyen. Kiihtymisvaiheessa vahva maskisuositus koskee kaikkia yli 12-vuotiaita. Kunta korostaa annettua maskisuositusta ja suosittelee erittäin vahvasti maskin käyttöä:

  • kaikille 6-luokkalaisille ja sitä vanhemmille oppilaille koulukuljetuksen aikana,
  • kaikille yläkoulun sekä lukion opiskelijoille kouluaikana,
  • koulun henkilökunnalle sekä
  • kaikille kuntalaisille asioidessaan paikoissa, joissa liikkuu muita ihmisiä.

Kunta huolehtii oppilaiden ja kunnan henkilöstön maskien saatavuudesta kuten tähänkin asti. Myös omia maskeja voi käyttää.

 

Vierailut hoiva- ja hoitoyksiköissä

Hoiva- ja hoitoyksiköissä vierailtaessa tulee vierailuista sopia etukäteen ja käyttää ohjeiden mukaisesti suojamaskia vierailun aikana. Vierailijoiden määrä on osastolla rajoitettu kahteen vieraaseen kerrallaan. Vierailujen osalta henkilöstön antamia ohjeita ja suosituksia tulee ehdottomasti noudattaa.

 

Matkustus

Valtioneuvosto päätti 18. helmikuuta, että nykyisiä voimassa olevia maahantulon rajoituksia jatketaan 18.3.2021 saakka.

Ehdotus

Esittelijä

  • Laura Enbuska-Mäki, kunnanjohtaja, laura.enbuska-maki@muonio.fi

Kunnanhallitus päättää, että hallintosäännön liite 1 häiriö- ja poikkeustilanteiden johtosäännöstä otetaan käyttöön toistaiseksi.

Muutettu ehdotus

Tartuntataudeista vastaavana toimielimenä kunnanhallitus päättää seuraavista toimenpiteistä sekä suosituksista kunnan palveluissa ja toiminnoissa 22.2.-14.3.2021, koska Lapin sairaanhoitopiirissä on siirrytty koronaepidemian kiihtymisvaiheeseen:

  • Yli 16 vuotiaiden ryhmäharrastukset keskeytetään 14.3.2021 saakka.
    • kunnan järjestämät yli 16- vuotiaille suunnatut ryhmäliikuntapalvelut ja muu ryhmäharrastustoiminta kansalaisopistossa keskeytetään 14.3.2021 asti.
    • Kunta suosittelee kaikkia paikallisia järjestöjä, yhdistyksiä ja yksityisiä toimijoita noudattamaan samaa suositusta.
    • Kunta suosittelee, että turnaukset ja ottelut olisivat tauolla seuraavat kolme viikkoa 14.3.2021 asti.
  • Annetaan vahva maskisuositus kaikille yli 12 vuotiaille.  Maskia suositellaan käytettävän kunnan opetuspalveluissa seuraavasti:
    • kaikille 6-luokkalaisille ja sitä vanhemmille oppilaille koulukuljetuksen aikana,
    • kaikille yläkoulun sekä lukion opiskelijoille kouluaikana,
    • koulun henkilökunnalle sekä
    • kaikille kuntalaisille asioidessaan paikoissa, joissa liikkuu muita ihmisiä.
  • Kunta huolehtii oppilaiden ja kunnan henkilöstön maskien saatavuudesta.
  • Suositellaan etätyötä hyödynnettäväksi mahdollisimman laajasti niissä tehtävissä, joissa tämä on mahdollista.

 

Kunnanhallitus päättää, että hallintosäännön liite häiriö- ja poikkeusolojen johtosäännöstä otetaan käyttöön 23.2.2021–31.5.2021.

Päätös

Hallitus keskusteli rajoituksista ja eri tilaisuuksien/toimintojen kokoontumismahdollisuuksista niiden puitteissa. Hallitus oli erityisen huolissaan lasten ja nuorten harrastustoiminnan keskeyttämisen vaikutuksista sekä kehotti vaihtoehtojen miettimiseen terveysturvallisuus huomioiden. Tulevan hiihtoloman aikana tulisi mahdollistaa nuorten harrastamista. 

Hallitus hyväksyi esittelijän ehdotuksen.

Kokouskäsittely

Sakari Silén poistui ja palasi kokoukseen tämän asian käsittelyn aikana.

Tiedoksi

osastot, henkilöstö

Muutoksenhaku

 

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

 

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
  • kunnan jäsen.

 

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Muonion kunnan kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

 

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Muonion kunnanhallitus

Kirjaamon yhteystiedot

Postiosoite: Muonion kunta, Puthaanrannantie 15, 99300 Muonio
Käyntiosoite: Puthaanrannantie 15 a
Sähköpostiosoite: kirjaamo@muonio.fi
Puhelinnumero: 0400 686 211

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 8.30–15.30.

 

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon haetaan oikaisua
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan.

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero.

Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

 

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Muonion kunnan kirjaamosta.