Kunnanhallitus, kokous 22.2.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 49 Aloiteluettelon käsitteleminen

MUODno-2021-75

Valmistelija

  • Katri Rantakokko, hallintojohtaja, katri.rantakokko@muonio.fi

Perustelut

Kuntalain 23 §:n mukaan kunnan asukkaalla sekä kunnassa toimivalla yhteisöllä ja säätiöllä on oikeus tehdä aloitteita kunnan toimintaa koskevissa asioissa. Aloitteen tekijälle on ilmoitettava aloitteen johdosta suoritetut toimenpiteet. Jos aloitteen tekijöinä on vähintään kaksi prosenttia kunnan asukkaista, asia on otettava käsiteltäväksi kuuden kuukauden kuluessa asian vireille tulosta. Lisäksi palvelun käyttäjällä on oikeus tehdä aloitteita kyseistä kunnan palvelua koskevassa asiassa.

Valtuuston tietoon on saatettava vähintään kerran vuodessa sen toimivaltaan kuuluvissa asioissa tehdyt aloitteet ja niiden johdosta suoritetut toimenpiteet.

Valtuutettujen aloitteista säädetään hallintosäännön 86 §:ssä, jossa todetaan, että kokouskutsussa mainittujen asioiden käsittelyn jälkeen valtuustoryhmällä ja valtuutetuilla on oikeus tehdä kirjallisia aloitteita kunnan toimintaa ja hallintoa koskevista aloitteista. Aloitetta ei oteta heti käsiteltäväksi, vaan se lähetetään hallituksen valmisteltavaksi. Hallituksen on vuosittain maaliskuun loppuun mennessä esitettävä valtuustolle luettelo valtuutettujen tekemistä aloitteista ja hallitukselle lähetetyistä aloitteista, joita valtuusto ei edellisen vuoden loppuun mennessä ole lopullisesti käsitellyt. Samalla on ilmoitettava, mihin toimenpiteisiin niiden johdosta on ryhdytty. Valtuusto voi päättää, mitkä aloitteista on käsitelty loppuun.

Hallintosäännön 103 §:ssä määrätään myös hallituksen ja lautakunnan tehtävä­alueella tehdyistä aloitteista. Niistä tulee esittää tiedot hallitukselle ja asian­omaiselle lautakunnalle niiden päättämällä tavalla.

Ehdotus

Esittelijä

  • Laura Enbuska-Mäki, kunnanjohtaja, laura.enbuska-maki@muonio.fi

Kunnanhallitus merkitsee aloiteluettelon mukaiset aloitteet, esitykset ja toimen­piteet tiedoksi.

Hallitus esittää valtuustolle, että seuraavat aloitteet katsotaan loppuun käsitellyiksi:

  • kuntalaisaloite 5.12.2019 Särkijärven näköalapaikan kehittämiseksi
  • kuntalaisaloite 20.10.2017 päiväkoti Tunturihelmen pihan kunnostamiseksi
  • valtuustoaloite 7.11.2016 veneenlaskupaikat ja soutupalvelut.

 

Kunnanhallitus esittää edelleen valtuustolle, että se merkitsee aloiteluettelon tiedoksi.

Päätös

Hallitus hyväksyi esittelijän ehdotuksen.

Kokouskäsittely

Hallitus keskusteli aloitteiden käsittelyn viiveistä.

Liitteet

Oheismateriaali


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

  • vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
  • virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
  • etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)