Perustelut
Vuoden 2025 yhdeksi talousarviotavoitteeksi on otettu konsernirakenne- ja luottamushenkilörakenteen valmistelu vuodelle 2026. Samanaikaisesti on tunnistettu, että kuntien on lisäksi otettava valmisteluun ratkaisunsa sote- kiinteistöjen yhtiöittämisen osalta (”kilpailuneutraliteettivaatimus”).
Kuntalain 126 §:n mukaan kunnan hoitaessa 7 §:ssä tarkoitettua tehtävää kilpailutilanteessa markkinoilla sen on annettava tehtävä osakeyhtiön, osuuskunnan, yhdistyksen tai säätiön hoidettavaksi (yhtiöittämisvelvollisuus) pl. tilanteet tietyillä ehdoilla, joissa kunta ei hoida tehtävää kilpailutilanteessa markkinoilla (kuntalaki 127 §). Kuntaliiton mukaan, kiinteistöjen vuokraaminen hyvinvointialueille on yhtiöittämisvelvoitteeseen kuuluvaa toimintaa eikä se sisälly myöskään 127 §:n mukaisiin poikkeuksiin yhtiöittämisvelvoitteesta. Tulkinnan mukaan kunta siis toimii ko. tilanteessa lähtökohtaisesti kilpailutilanteessa markkinoilla. Kiinteistöjen vuokraaminen hyvinvointialueille on kuitenkin kuntalain 127 §:n 1 momentin perusteella yhtiöittämisvelvoitteen ulkopuolelle jäävää kunnan toimintaa, kun se täyttää vähäisyyden tunnusmerkit. Hallituksen esityksessä (268/2014) vähäisellä toiminnalla tarkoitettaisiin satunnaista toimintaa markkinoilla sekä toimintaa, jolla ei olisi markkinavaikutuksia tai ne olisivat vähäisiä. Kuntaliitto muistuttaa (2025), että kunnan on siis hyvä arvioida kuntansa tilannetta markkinoilla toimimisen suhteen.
Kuntaliitto (2025) muistuttaa, että kun sote- uudistuksessa kuntien omistuksessa olleet kiinteistöt jäivät kuntien omistukseen, sote- uudistuksen tullessa voimaan tilojen vuokra-aika ja vuokrataso määriteltiin lailla. Kuntaliitto toteaa (2025), että vuokrasopimuksia koskevan 22 §:n perusteluissa todetaan (s. 21/34) seuraavasti: "Siirtymäkauden ajaksi hyvinvointialueen ja kunnan välillä solmittava vuokrasopimus perustuisi lain säännökseen, jolla kunta velvoitettaisiin vuokraamaan omistamansa toimitilat hyvinvointialueelle. Siirtymäkauden aikana kunta ei siis toimisi kuntalain 15 luvun tarkoittamalla tavalla markkinoilla. Siirtymäkauden jälkeen tilanne kuitenkin muuttuisi. Siirtymäkauden jälkeen kunnalla olisi mahdollisuus vuokrata omistamiaan tiloja edelleen esimerkiksi hyvinvointialueelle. Tässä tilanteessa kunnan todennäköisesti katsottaisiin toimivan kilpailutilanteessa markkinoilla. Tällöin toiminta olisi kuntalain 126 §:n mukaan pääsääntöisesti yhtiöitettävä. " Siirtymäaika loppuu vuoden 2025 lopussa, jonka jälkeen toiminta olisi em. yhtiöitettävä, ellei optiota käytetä; jos optio käytetään, olisi vuokratut kiinteistöt mahdollisesti yhtiöitettävä vuodesta 2027 alkaen.
Kunnan on syytä aloittaa sote- kiinteistöjä koskevan yhtiöittämisen valmistelu ja tarkistaa, täyttyykö em. yhtiöittämisvelvoite. Kuntaliitto (2025) on laatinut muistilistan Sote- ja pelastustoimen kiinteistöjen yhtiöittämiseen. Lähde ja lisätietoa: Kuntaliitto 2025: Sote- ja pelastustoimen kiinteistöjen yhtiöittäminen, https://www.kuntaliitto.fi/yhdyskunnat-ja-ymparisto/tekniikka/toimitilat/sote-ja-pelastustoimen-kiinteistojen-yhtioittaminen.
Samassa yhteydessä on syytä käynnistää elinvoimapalveluiden organisaatiorakennevalmistelu;
- Miten järjestetään kiinteistö- ja kunnossapitopalvelut lähitulevaisuudessa, kunnan omana toimintana vai voisiko eräs vaihtoehto olla yhtiöittäminen. Kunnan kunnossapito- ja kiinteistöhoitopalvelut hoitavat sote- kiinteistöjen käytännön kiinteistöhoidon, ja on syytä tarkastella, olisiko mielekästä kokonaisarvioinnin myötä myös em. palvelut yhtiöittää, jos esimerkiksi vuokratut sote-kiinteistöt päätetään yhtiöittää.
- Vuoden 2024 tilinpäätöksen sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan analyysistä voidaan todeta, kuinka henkilöstöresurssijärjestelyt on otettava tarkastelun alle. Nykyinen kunnossapitopäällikön tehtäväkuva on koettu liian laajaksi, vaihtuvuus ko. vakanssissa on ollut runsasta sekä taloyhtiöiden isännöinti ja toimitusjohtaja- kokonaisuus on rakennettava kestävämmäksi; konsernin isännöinti-kysymys on myös nostettu vuoden 2025 talousasiakirjassa ratkaistavaksi asiaksi.
- On tunnistettu, että laajempi kuntakonsernirakennevalmistelu on toteutettava. Käytännössä vesilaitoksen yhtiöittämisvalmistelu olisi käynnistettävä tietyllä aikajänteellä sekä kartoitettava tähän erilaisia tulevaisuuden ratkaisuvaihtoehtoja, samoin taloyhtiöiden lähitulevaisuuden konsernirakenne on tarkistettava. Vesilaitoksen osalta on niin ikään hyvä ottaa tarkasteluun Jerisjärven Huolto Oy:n lähitulevaisuuden henkilöstötarpeet sekä henkilöstöyhteistyömahdollisuudet.
On korostettava, että tällä päätöksellä ei vielä käynnistetä henkilöstön muutosneuvotteluja; kaikki laajemmat henkilöstöratkaisut, kuten esim. mahdollinen liikkeenluovutuksen toteuttaminen, vaatii erillisen muutosneuvottelupäätöksen. Tällä päätöksellä käynnistetään valmisteleva työ erilaisten ratkaisuvaihtoehtojen mallintamiseksi.
Päätösehdotus
Esittelijä
-
Laura Enbuska-Mäki, kunnanjohtaja, laura.enbuska-maki@muonio.fi
Kunnanhallitus päättää käynnistää kunnan sote-kiinteistöjen yhtiöittämiseen ja elinvoimapalveluiden organisaatiorakenteen liittyvän selvittämisen ja valmistelun.