Kunnanhallitus, kokous 26.10.2020

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 212 Lausunto valitukseen kunnanvaltuuston päätöksestä 22.6.2020 § 26 (vesihuoltolaitoksen taksan täydentäminen)

MUODno-2020-23

Valmistelija

  • Jussi-Pekka Tammilehto, tekninen johtaja, jussi-pekka.tammilehto@muonio.fi
  • Katri Rantakokko, hallintojohtaja, katri.rantakokko@muonio.fi
  • Laura Enbuska-Mäki, kunnanjohtaja, laura.enbuska-maki@muonio.fi

Perustelut

Pohjois-Suomen hallinto-oikeus on 11.8.2020 päivätyllä kirjeellä pyytänyt lausuntoa Vesisosuuskunta Aarian tekemään valitukseen valtuuston päätöksestä 22.6.2020 § 26. Päätös koskee kunnan vesihuoltolaitoksen kirkonkylän taksan täydentämistä osuuskuntien liittymisen, ehtojen ja maksujen osalta. Vesiosuuskunta Aaria on valituksessa esittänyt, että sen liittymis-, perus- ja käyttömaksua määritettäessä tulisi käyttää vesiosuuskunnan valituksessaan esittämiä, valtuuston päätöksestä poikkeavia hintoja.

Tekninen lautakunta on käsitellyt lausuntopyyntöä, valitusta ja sen perusteita kokouksessaan 29.9.2020 § 80 ja todennut seuraavaa:

Liittymismaksun osalta valituksessa vaaditaan, että osuuskuntaa tulisi käsitellä yhtenä liittyjänä ja maksun tulee olla kohtuullinen. Lautakunta toteaa, että valtuuston vahvistaman taksan mukaista liittymismaksua määriteltäessä osuuskuntaa kohdellaan vain yhtenä liittyjänä. Tämän lisäksi täydennetyssä taksassa on päätetty antaa 60 % alennus liittymismaksuun sillä perusteella, että vesiosuuskunta rakentaa vesi- ja viemäriverkoston omakustanteisesti alueellaan.

Perus- ja käyttömaksun osalta valituksessa vaaditaan paljousalennusta. Lautakunta toteaa, että vesihuoltolain 18 § mukaan vesihuollon maksuilla tulisi pystyä kattamaan kulut. Kunnan vesihuoltolaitoksen toiminta on ollut useita vuosia tappiollinen, eikä vesihuoltolaitos näin ollen ole pystynyt täyttämään vesihuoltolain määräyksiä. Hinnan alentaminen nykyiseltään lisäisi tappion määrää ja voitaisiin tulkita vesiosuuskunnan normaalin toiminnan ylläpitämiseksi kunnan verotuloilla.

Hallintosäännön 13 § hallituksen tehtävä on kunnan etua valvoessaan antaa valtuuston puolesta selitys valtuuston päätöstä koskevan valituksen johdosta, jos hallitus katsoo, että valtuuston päätöstä ei ole kumottava.

Tekninen lautakunta esittää kokouksessaan 29.9.2020 § 80 lausunnoksi, että valitus tulee hylätä aiheettomana.  

Teknisen osaston tarkempi vastauserittely valituskohdittain toimitettiin lautakunnan kokouksen oheismateriaalina ja toimitetaan edelleen kunnanhallitukselle oheismateriaalina.

Ehdotus

Esittelijä

  • Laura Enbuska-Mäki, kunnanjohtaja, laura.enbuska-maki@muonio.fi

Kunnanhallitus esittää Pohjois-Suomen hallinto-oikeudelle, että Vesiosuuskunta Aarian valitus hylätään.

Päätös

Hallitus hyväksyi esittelijän ehdotuksen.

Tiedoksi

Pohjois-Suomen hallinto-oikeus, tekninen osasto

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

  • vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
  • virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
  • etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)