Kunnanhallitus, kokous 26.10.2020

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 224 LISÄPYKÄLÄ: Maailman puhtain ilma -hanke (lisäpykälä)

MUODno-2020-86

Valmistelija

  • Kaisa Kylä-Kaila, elinkeinokoordinaattori, kaisa.kyla-kaila@muonio.fi
  • Laura Enbuska-Mäki, kunnanjohtaja, laura.enbuska-maki@muonio.fi

Perustelut

Muonion kunnassa hengitetään tutkitusti maailman puhtainta ilmaa. Lapin ilman saastepitoisuudet ovat tyypillisesti noin puolet Etelä-Suomeen verrattuna. Trendien mukaan luontomatkailu, vastuullinen matkailu, vähäruuhkaisiin ja terveydelle turvallisiin kohteisiin matkustaminen kasvavat koronapandemian jälkeen ja puhtaat kohteet, kuten Muonio ovat vetovoimaisia. Samaan aikaan kun vähähiilisyyteen, hiilijalanjäljen pienentämiseen, luonnon kestävään käyttöön ja ilmastonmuutoksen torjumiseen sekä luonnon puhtaudesta huolehtimiseen tulee kiinnittää erityistä huomioita, lisääntyy luontomatkailun suosio ja sitä kautta luonnon käyttö matkailussa sekä yritysten että yksittäisten matkailijoiden toimesta. Muoniossa, Pallaksella, sijaitsee erittäin korkeatasoinen ilmanlaadun seuranta-asema, joka on strategisella paikalla ilmastonmuutoksen monitoroinnissa. Datan avulla arvioidaan mm. ilmaston nykytilaa ja tulevaisuuden kehityssuuntia, meillä ja maailmalla.

Muonion kunnan yhtenä strategisena tavoitteena on vahvistaa kunnan elinvoimaa kestävästi. Kuntastrategian mukaan elinkeinoelämämme mahdollistajana ovat ainutlaatuinen ja puhdas luonto. Muoniolainen onnellinen arki kumpuaa luonnon luomasta hyvän olon lähteestä. Elinkeinotoimijoiden tehtävänä on pyrkiä varmistamaan kestävän kehityksen ja ympäristön kunnioitus muoniolaisessa elinkeinoelämässä. Kunnan viestinnän kärkiteemoina tulee jatkossa olemaan entistä vahvemmin maailman puhdas ilma ja kestävyys. Vastavalmistuneen Muonion matkailuohjelman 2020-2025 visiona on olla Lapin vastuullisesti kasvuhaluisin ja onnellisin kansainvälinen matkailukohde kansallispuiston sydämessä, jonka arvoina ovat mm. vastuullisuus ja puhtaan luonnon ja ympäristön vaaliminen. Matkailuohjelmassa yhdeksi kehitettäväksi asiaksi nostettiin puhtaan ilman hyödyntäminen osana matkailuimagoa ja elämyksiä.

Muonion kunta on valmistellut yhdessä Muonion Matkailu ry:n, Ilmatieteenlaitoksen, Metsähallituksen luontopalveluiden ja Lapin AMK:n kanssa hanketta Lapin Liiton EAKR-hakuun. Lapin Liiton kuluvan ohjelmakauden viimeinen EAKR-hankehaku päättyy 31.12.2020. Hankkeen tavoitteena on mm. popularisoida Pallaksen Ilmatieteenlaitoksen mittausaseman tuottama tiede tiedoksi ja saattaa se kohde- ja käyttäjäryhmien kuten alueen yritysten hyödynnettäväksi. Hankkeella pyritään vastaamaan alueen elinkeinoelämän ja vetovoiman tarpeeseen mittaustiedon hyödyntämiseksi ja huomioimiseksi. Ilmastotietoa voidaan käyttää esimerkiksi imagomarkkinoinnissa, yritysten strategiasuunnittelussa, palvelutuotannossa sekä koulutustoiminnassa. Olemassa olevia maakunnan vahvoja veto- ja pitovoimatekijöitä esille nostamalla ja uutta tietoa tuottamalla, sekä hyödyntämällä näitä viestinnässä, liiketoimintamahdollisuuksien luomisessa ja osana palvelutarjontaa luodaan alueelle hyvinvointia, työtä ja yrittäjyyttä.

Hankkeen toimenpiteisiin kuuluu mm. puhtaan ilman termin märittäminen, siihen liittyvän mittausdatan kokoaminen, muotoilu ja visualisointi mm. digitaalisin keinoin käyttäjien tarpeita vastaavaksi tiedoksi helpossa muodossa heidän saataville, puhtaan ilman brändityön tekeminen ja siihen liittyvän aineiston laatiminen, uusien puhtaan ilman elämysten tuotteistaminen ja alueen T&K&I-yhteistyön tiivistäminen.

Hankkeen hakijana toimii Muonion kunta ja osatoteuttajina Ilmatieteenlaitos, Metsähallitus ja Lapin AMK. Hankkeen kesto on 1.3.2021 – 28.2.2023. Hankkeen kokonaiskustannusarvio on enintään 400 000 euroa, josta EAKR-tuen osuus on 80 %. Hankkeen kokonaisomarahoitusosuus (20 %) on maksimissaan 80 000 euroa. Kustannukset ja omarahoitusosuus jakautuvat hankkeen toteuttajien kesken suhteessa kunkin työpanoksen rooliin hankkeessa. Hankkeessa tulee työskentelemään mm. projektikoordinaattoreita, ilmanlaatuasiantuntijoita, projektisuunnittelijoita, projekti-insinöörejä sekä erityisasiantuntijoita. Muonion kunnan osuuden kokonaiskustannusarvio on enintään 141 000 euroa ja omarahoitusosuus enintään 28 200 euroa. Kustannukset ja rahoitus jakautuvat kolmelle vuodelle. Mikäli hanke saa myönteisen rahoituspäätöksen, palkataan osa-aikainen projektikoordinaattori ja asetetaan hankkeelle ohjausryhmä.

Ehdotus

Esittelijä

  • Laura Enbuska-Mäki, kunnanjohtaja, laura.enbuska-maki@muonio.fi

Kunnanhallitus ottaa asian käsiteltäväkseen tässä kokouksessa.

 

Kunnanhallitus päättää hakea Lapin Liitolta EAKR-hanketta maailman puhtaimman ilman hankkeeseen ja omarahoitusosuus on enintään 28 200 euroa vuosille 2021-2023.

Kunnanhallitus valtuuttaa hallinto-osaston valmistelemaan hankehakemuksen loppuun ja neuvottelemaan rahoituksesta hankekumppaneiden kanssa.

Kunnanhallitus varaa määrärahan hankkeen omarahoitusosuuden kattamiseksi talousarvioon. 

Päätös

Hallitus hyväksyi esittelijän ehdotuksen.

Tiedoksi

elinkeinokoordinaattori, kirjanpito

Muutoksenhaku

 

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

 

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
  • kunnan jäsen.

 

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Muonion kunnan kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

 

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Muonion kunnanhallitus

Kirjaamon yhteystiedot

Postiosoite: Muonion kunta, Puthaanrannantie 15, 99300 Muonio
Käyntiosoite: Puthaanrannantie 15 a
Sähköpostiosoite: kirjaamo@muonio.fi
Puhelinnumero: 0400 686 211

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 8.30–15.30.

 

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon haetaan oikaisua
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan.

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero.

Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

 

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Muonion kunnan kirjaamosta.