Kunnanhallitus, kokous 23.1.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 13 Uudistuvien kuntien johtaminen (USO) -verkosto

MUODno-2022-617

Valmistelija

  • Laura Enbuska-Mäki, kunnanjohtaja, laura.enbuska-maki@muonio.fi

Perustelut

Kuntaliiton 7. Uudistuvien kuntien johtamisen (USO) -verkosto käynnistyy ja FCG Oy on lähestynyt kuntaa halukkuudesta osallistua verkoston toimintaan. Nyt käynnistyvän verkoston keskeisinä teemoina on tunnistettu 1) Strateginen ja kestävä johtaminen, 2.) Uudistuvat kuntaorganisaatiot ja poikkihallinnollinen johtaminen, 3) Yhdyspinnoilla johtaminen ja yhteistyö hyvinvointialueiden kanssa. Kestävä kuntajohtaminen sekä tämän tuki on keskeinen kärkiteema.

USO on poliittisen ja ammatillisen johdon yhteinen vertaisoppimisverkosto, kokemus- ja tutkimustiedon kokoaja sekä paikallisen kehittämistyön konsultoija. Muutosten vuodet edellyttävät kunnilta kykyä uudistua, poliittisen ja viranhaltijajohdon yhteistä strategista ja kestävää johtamista sekä onnistunutta muutosten ennakointia ja hallintaa. Vuosina 2023–2024 on merkittäviä kehittämiskohteita edessä, kun hyvinvointialueet käynnistävät toimintansa ja mm. te- palvelujen uudistus on tuloillaan. Uusi aika pakottaa kunnat tarkastelemaan omia toimintojansa; palveluita, yhteistyömahdollisuuksia sekä strategista johtajuutta.

Käytännössä 2023-2024 USO -verkoston osallistujakunnat saavat verkostotyöskentelystä:

  • 4 kpl yhteistä vuorovaikutuksellista seminaaria, jotka rakentuvat verkoston teemojen varaan:
    • strateginen ja kestävä johtaminen
    • uudistuvat kuntaorganisaatiot ja poikkihallinnollinen johtaminen
    • yhdyspintojen johtaminen ja yhteistyö hyvinvointialueiden kanssa
  • 4 kpl kuntien kehittäjien ja yhdyshenkilöiden yhteistä työseminaaria
    • muutoksen johtamista ja toimeenpanoa tukevat ajankohtaistieto ja –katsaukset
  • USO -kuntien toimijoiden ja kohderyhmien mukaisesti räätälöidyt vertaiskeskustelut ja kehittämistilaisuudet, joissa mukana asiantuntijasparraajat

Osana USO -verkostoa kunta voi käyttää viisi kehittämistyöpajaa kunnan omaan kehittämistoimintaan. Työpajat suunnitellaan kunnan tarpeiden mukaan ja nivotaan osaksi kunnan omaa kehittämistyötä. Työpajat voivat olla yhteiskehittämiseen tähtääviä vuorovaikutteisia tilaisuuksia ja seminaareja sekä siihen liittyvää valmistelua tai muita kehittämistyöhön kytkeytyviä selvityksiä, arviointeja ja vertailuja.

Toimijoina ovat pääasiassa kuntien poliittinen ja ammatillinen johto, mutta kehittämistyöpajoja voidaan järjestää myös toimialoille, kunnan esimiehille tai kuntalaisille ja sidosryhmille.

Kuntakohtainen kehittämisen tuki sisältää myös muun tuen ja sparrauksen, työpajojen käytön suunnittelun sekä niihin liittyvän valmistelun ja raportoinnin.

Lisäksi voidaan tarvittaessa järjestää organisaation omiin kehittämistarpeisiin räätälöityä muuta konsultointitukea. Kuntakohtaisen kehittämisen osalta kunnista muodostetaan myös tilanneanalyysi, jossa muodostetaan keskeisten indikaattoreiden pohjalta analyysi kunnan asemasta ja kehityksestä suhteessa muihin kuntiin. Verkostokuntaa verrataan sekä verkostokuntiin että muihin verkostokunnan valitsemiin samankaltaisiin kaupunkeihin ja kuntiin.

Alle 9 000 asukkaan kunnan vuosimaksu on 9 000 euroa/vuosi, mutta pienten kuntien kohdalla on mahdollisuus tulla mukaan pienemmällä osallistumismaksulla (5 200 euroa/vuosi), jos kunnan käyttämä USO -verkoston palvelukategoria on hieman suppeampi.

Ehdotus

Esittelijä

  • Laura Enbuska-Mäki, kunnanjohtaja, laura.enbuska-maki@muonio.fi

Kunnanhallitus päättää, että kunta osallistuu USO -verkostoon vuosina 2023-2024 siten, että kunnan osallistumismaksu on 5 200 euroa/vuosi.

Päätös

Hallitus hyväksyi esittelijän ehdotuksen. 

Tiedoksi

FCG Oy, taloushallinto

Muutoksenhaku

 

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

 

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
  • kunnan jäsen.

 

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Muonion kunnan kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä.

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

 

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on Muonion kunnanhallitus

Kirjaamon yhteystiedot

Postiosoite: Muonion kunta, Puthaanrannantie 15, 99300 Muonio
Käyntiosoite: Puthaanrannantie 15 a
Sähköpostiosoite: kirjaamo@muonio.fi
Puhelinnumero: 0400 686 211

Kirjaamon aukioloaika on maanantaista perjantaihin klo 8.30–15.30.

 

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  • päätös, johon haetaan oikaisua
  • miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan.

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero.

Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

 

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Muonion kunnan kirjaamosta.