Perustelut
Kuntaliiton 7. Uudistuvien kuntien johtamisen (USO) -verkosto käynnistyy ja FCG Oy on lähestynyt kuntaa halukkuudesta osallistua verkoston toimintaan. Nyt käynnistyvän verkoston keskeisinä teemoina on tunnistettu 1) Strateginen ja kestävä johtaminen, 2.) Uudistuvat kuntaorganisaatiot ja poikkihallinnollinen johtaminen, 3) Yhdyspinnoilla johtaminen ja yhteistyö hyvinvointialueiden kanssa. Kestävä kuntajohtaminen sekä tämän tuki on keskeinen kärkiteema.
USO on poliittisen ja ammatillisen johdon yhteinen vertaisoppimisverkosto, kokemus- ja tutkimustiedon kokoaja sekä paikallisen kehittämistyön konsultoija. Muutosten vuodet edellyttävät kunnilta kykyä uudistua, poliittisen ja viranhaltijajohdon yhteistä strategista ja kestävää johtamista sekä onnistunutta muutosten ennakointia ja hallintaa. Vuosina 2023–2024 on merkittäviä kehittämiskohteita edessä, kun hyvinvointialueet käynnistävät toimintansa ja mm. te- palvelujen uudistus on tuloillaan. Uusi aika pakottaa kunnat tarkastelemaan omia toimintojansa; palveluita, yhteistyömahdollisuuksia sekä strategista johtajuutta.
Käytännössä 2023-2024 USO -verkoston osallistujakunnat saavat verkostotyöskentelystä:
- 4 kpl yhteistä vuorovaikutuksellista seminaaria, jotka rakentuvat verkoston teemojen varaan:
- strateginen ja kestävä johtaminen
- uudistuvat kuntaorganisaatiot ja poikkihallinnollinen johtaminen
- yhdyspintojen johtaminen ja yhteistyö hyvinvointialueiden kanssa
- 4 kpl kuntien kehittäjien ja yhdyshenkilöiden yhteistä työseminaaria
- muutoksen johtamista ja toimeenpanoa tukevat ajankohtaistieto ja –katsaukset
- USO -kuntien toimijoiden ja kohderyhmien mukaisesti räätälöidyt vertaiskeskustelut ja kehittämistilaisuudet, joissa mukana asiantuntijasparraajat
Osana USO -verkostoa kunta voi käyttää viisi kehittämistyöpajaa kunnan omaan kehittämistoimintaan. Työpajat suunnitellaan kunnan tarpeiden mukaan ja nivotaan osaksi kunnan omaa kehittämistyötä. Työpajat voivat olla yhteiskehittämiseen tähtääviä vuorovaikutteisia tilaisuuksia ja seminaareja sekä siihen liittyvää valmistelua tai muita kehittämistyöhön kytkeytyviä selvityksiä, arviointeja ja vertailuja.
Toimijoina ovat pääasiassa kuntien poliittinen ja ammatillinen johto, mutta kehittämistyöpajoja voidaan järjestää myös toimialoille, kunnan esimiehille tai kuntalaisille ja sidosryhmille.
Kuntakohtainen kehittämisen tuki sisältää myös muun tuen ja sparrauksen, työpajojen käytön suunnittelun sekä niihin liittyvän valmistelun ja raportoinnin.
Lisäksi voidaan tarvittaessa järjestää organisaation omiin kehittämistarpeisiin räätälöityä muuta konsultointitukea. Kuntakohtaisen kehittämisen osalta kunnista muodostetaan myös tilanneanalyysi, jossa muodostetaan keskeisten indikaattoreiden pohjalta analyysi kunnan asemasta ja kehityksestä suhteessa muihin kuntiin. Verkostokuntaa verrataan sekä verkostokuntiin että muihin verkostokunnan valitsemiin samankaltaisiin kaupunkeihin ja kuntiin.
Alle 9 000 asukkaan kunnan vuosimaksu on 9 000 euroa/vuosi, mutta pienten kuntien kohdalla on mahdollisuus tulla mukaan pienemmällä osallistumismaksulla (5 200 euroa/vuosi), jos kunnan käyttämä USO -verkoston palvelukategoria on hieman suppeampi.
Ehdotus
Esittelijä
-
Laura Enbuska-Mäki, kunnanjohtaja, laura.enbuska-maki@muonio.fi
Kunnanhallitus päättää, että kunta osallistuu USO -verkostoon vuosina 2023-2024 siten, että kunnan osallistumismaksu on 5 200 euroa/vuosi.
Päätös
Hallitus hyväksyi esittelijän ehdotuksen.