Kunnanhallitus, kokous 23.1.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 9 Ateria- ja siisteyspalvelujen yhtiöittämisen tilanne

MUODno-2022-489

Valmistelija

  • Laura Enbuska-Mäki, kunnanjohtaja, laura.enbuska-maki@muonio.fi

Perustelut

Kunnassa on valmisteltu oman ravitsemus- ja siisteyspalveluyhtiön perustamista. Tähän liittyen on aloitettu yhteistoimintamenettelyn mukaiset neuvottelut henkilöstön kanssa mahdollisesta liikkeenluovutuksesta.

Hyvinvointialue on selvittänyt mahdollisuutta järjestää ruokapalveluja keskitetysti ja perustanut kesäkuussa Lapin Ateriapalvelut -osakeyhtiön. Lapin hyvinvointialueen aluehallitus päätti jättää tauolle in house- yhtiö Lapin Ateriapalvelut Oy:n valmistelun, koska vain yksi kunta ilmoitti liittyvänsä tähän. Lapin Ateriapalvelu Oy:n hallitus arvioi, että yhtiön osakaspohjasta ei tulisi tarpeeksi laaja, joten vaihtoehtona oli yrityksen toiminnan keskeyttäminen tai lopettaminen. Näin ollen päätökseksi tuli keskeyttää Lapin Ateriapalvelut Oy:n toiminta joulukuun alusta alkaen. Yhtiön toiminnan jatkamisesta päätetään erikseen viimeistään keväällä 2025.

Kunta on tehnyt sopimuksen ateriapalveluiden tuottamisesta hyvinvointialueelle enintään 31.12.2023 asti.

Tällä hetkellä on kaksi konkreettista ratkaisumallia, joiden pohjalta on realistisin edetä valmisteluissa. Kunta voi edelleen jatkaa oman tytäryhtiön valmisteluja ja/tai käynnistää samaan aikaan neuvottelut yhteisestä kuntien omistamasta yhtiöstä. Pellon Serviisi oy on lähestynyt Länsi- Lapin kuntia yhteisen yrityksen mahdollisuudesta ja neuvotteluita käydään näihin liittyen. Käytännössä kunnan yhtiövalmisteluiden tulee edetä kuitenkin alkuvuonna rivakasti, jos tahtotilana on kevään 2023 aikana ratkaista kunnan ravitsemus- ja siisteyspalveluiden tuottaminen yhtiöpohjaisesti.

Oman yhtiön valmisteluprosessissa ensimmäinen vaihe on luonnollisesti yhtiön perustaminen, perustamissopimuksen tekeminen ja yhtiöjärjestyksen hyväksyminen. Kunnanhallituksen on määrä esittää nämä maaliskuussa 2022 valtuustolle hyväksyttäväksi.

BDO Oy on toimeksiantona valmistellut kunnan ravitsemus- ja siisteyspalveluiden yhtiöittämisselvitystä. Selvitysvaiheessa on kuvattu yhtiöittämisen reunaehtojen ja prosessin kuvaus sekä tehty taloudellinen mallinnus. Selvitys (ei julkinen) on oheismateriaalina.

Ehdotus

Esittelijä

  • Laura Enbuska-Mäki, kunnanjohtaja, laura.enbuska-maki@muonio.fi

Kunnanhallitus merkitsee tiedoksi ateria- ja siisteyspalveluiden yhtiöittämisprosessin tilanteen.

Päätös

Hallitus hyväksyi esittelijän ehdotuksen.

Kokouskäsittely

Hallitus keskusteli valmistelun tilanteesta, aikatauluista ja vaihtoehdoista. 

Tiedoksi

elinvoimapalvelut, talouspäällikkö

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

  • vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
  • virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
  • etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)