Kunnanhallitus, kokous 23.1.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 35 LISÄPYKÄLÄ: Käkinivan ranta-asemakaavan nähtävillepano (ehdotusvaihe) (lisäpykälä)

MUODno-2021-270

Valmistelija

  • Jussi-Pekka Tammilehto, elinvoimajohtaja, jussi-pekka.tammilehto@muonio.fi

Perustelut

Käkinivan ranta-asemakaavan muutoksen valmisteluaineisto oli nähtävillä 13.7.–14.8.2022. Valmisteluaineistosta saapui kolme lausuntoa ja yksi mielipide. Seuraavassa on esitetty kaavaluonnoksesta saatu palaute sekä niihin annetut vastineet.  

Mielipiteessä ranta-asemakaava-alueella kiinteistön omistava henkilö esittää tietä lisättäväksi kaavaluonnokseen. Kaavanlaatija toteaa vastineessaan, että esitetty ajoyhteys merkitään kaavakartalle ohjeellisena katualueena. 

Lapin liitto toteaa lausunnossaan, että kaavaselostusta on hyvä täydentää suunnittelualuetta koskevien Tunturi-Lapin maakuntakaavan kaavamerkintöjen osalta Tornion–Muonionjoen luonnonsuojelualuemerkinnällä. Muutoin Lapin liitto toteaa Käkinivan ranta-asemakaavamuutoksen luonnosvaiheen sopeutuvan Tunturi-Lapin maakuntakaavan tavoitteisiin. Kaavanlaatija toteaa vastineessaan, että kaavaselostusta täydennetään Tunturi-Lapin maakuntakaavan kaavamerkintöjen osalta.  

Lapin ELY-keskus toteaa lausunnossaan mm., että

  • valtakunnallisten alueidenkäyttötavoitteiden osalta kaavaselostusluonnoksesta tulee täydentää
  • kaavamuutoksen mahdollisia vaikutuksia yksin tai yhteisvaikutuksina muiden toimintojen kanssa Tornionjoen–Muonionjoen Natura 2000 -alueen suojeluperusteisiin ei ole arvioitu ja mikäli kunta katsoo, että vaikutukset Natura-alueeseen voidaan sulkea pois, eikä uutta Natura-arviointia siksi tarvita, tulee tämä perustella kaavaselostuksessa
  • rauhoitetun lapinleinikin esiintymät ja niitä ympäröivät metsäkortekorvet noroineen tulee turvata kaavamerkinnöillä sekä riittävillä kaavamääräyksillä,
  • kaavassa tulee antaa riittävät määräykset jätevesien käsittelystä siten, ettei niistä aiheudu ympäristön pilaantumisen vaaraa. 
  • vaatimukset hulevesien käsittelystä tulee esittää sellaisessa muodossa, että asianmukaisesta toteutuksesta voidaan varmistua.

Kaavanlaatija toteaa vastineessaan, että

  • kaavaselostusta tarkennetaan valtakunnallisten alueidenkäyttötavoitteiden osalta. Selostuksessa tuodaan esille, mitkä valtakunnalliset alueidenkäyttötavoitteet koskevat tätä kaavamuutosta ja miten kaavamuutoksella voidaan tavoitteita edistää.
  • valmisteluvaiheessa laaditun luontoselvityksen pohjalta kaavakartalle on rajattu arvokkaat luontokohteet. Lapinleinikin esiintymät ja niitä ympäröivät metsäkortekorvet noroineen on turvattu kaavamerkinnöillä sekä riittävillä kaavamääräyksillä.
  • kaavaselostuksen vaikutusten arviointia on täydennetty arvioinnilla kaavamuutoksen vaikutuksia Tornionjoen–Muonionjoen Natura 2000 -alueen suojeluperusteisiin. Natura-arvion tarveharkinnan tulosten perusteella todetaan, että hankkeen vaikutukset Tornion - Muonionjoen vesialueen suojeluperusteiden luontotyyppeihin ja saukkoon ovat luonteeltaan pääosin pysyviä, mutta paikallisia ja pienialaisia, ja jäävät merkitykseltään kohtalaisiksi tai vähäisiksi. Suhteutettuna laajaan Natura-alueeseen vaikutukset ovat merkitykseltään vähäisiä. Näin ollen arvion perusteella Käkiniva ranta-asemakaavan muutoksesta ei voida katsoa aiheuttavan sellaisia vaikutuksia, joita luonnonsuojelulaissa on merkittävillä heikentävillä vaikutuksilla tarkoitettu. 
  • kaavamääräyksiä on täydennetty jätevesien käsittely osalta
  • kaavamääräyksiä on täydennetty hulevesien käsittely osalta.

 

Torniolaakson museo toteaa lausunnossaan, että kaavoitettava alue on ajantasaisen tiedon puuttuessa potentiaalista ennestään tuntemattomille arkeologisille kohteille, minkä vuoksi alueella tulee toteuttaa arkeologinen inventointi. Kaavanlatija toteaa vastineessaan, että alueelle on laadittu arkeologinen inventointi elokuussa 2022.

Ehdotus

Esittelijä

  • Laura Enbuska-Mäki, kunnanjohtaja, laura.enbuska-maki@muonio.fi

Kunnanhallitus merkitsee luonnosvaiheen lausunnot, mielipiteen ja kaavan laatijan vastineen tiedoksi ja asettaa ranta-asemakaavaehdotuksen vähintään 30 päivän ajaksi nähtäville. Lausuntopyyntö ehdotuksesta toimitetaan Lapin ELY-keskukselle, Lapin liitolle, Tornionlaakson museolle ja Lapin pelastuslaitokselle.

Päätös

Hallitus hyväksyi esittelijän ehdotuksen. 

Liitteet

Oheismateriaali


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

  • vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
  • virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
  • etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)