Kunnanhallitus, kokous 23.1.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 19 Osakkeen hankinta Monetra Oy:ltä

MUODno-2023-39

Valmistelija

  • Laura Enbuska-Mäki, kunnanjohtaja, laura.enbuska-maki@muonio.fi

Perustelut

Monetra Oy on in house-toimija, jonka omistajina ovat kunnat, kuntayhtymät, hyvinvointialueet ja näiden yhtiöt. In house- periaatteella toimivassa yhtiössä asiakkaat ovat myös omistajia. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että omistajan ei tarvitse kilpailuttaa palveluita, jos se omistaa osakkeen, liittyy osakassopimukseen ja sillä on todellista päätösvaltaa yhtiössä.

Monetra Oy tarjoaa talous- ja henkilöstöpalveluita sekä muita hallinnon tukipalveluita, kuten raportointi- ja analysointipalveluita sekä hankinta – ja lakipalveluita. Talouspalveluista se tarjoaa mm. kirjanpito- ja tilinpäätöspalveluita, tilaamisen, ostolasku- ja ostoreskontrapalveluita, laskutus- ja myyntireskontrapalveluita sekä perintäpalveluita, maksuliikennepalveluita, maksuvalmiusennustamisen palveluita, maksamisen palveluita, talousjohtamisen tukipalveluita, talousjärjestelmät palveluna, taloushenkilöstö palveluna, talousraportointipalveluita ja taloushallinnon arkistointipalveluita. Henkilöstöpalveluista se tarjoaa mm. palkanlaskentapalveluita, palvelusuhdepalveluita, matka- ja kululaskupalveluita, työajanhallinta- ja työvuorosuunnittelupalveluita, rekrytointipalveluita, osaamisen johtamisen ja kehittämisen palveluita, henkilöstöjohtamisen tukipalveluita, henkilöstöjärjestelmät palveluna, HR- henkilöstö palveluna, henkilöstöraportointipalveluita, henkilöstöhallinnon arkistointipalveluita.

Julkisen sektorin osaaminen etenkin talous- ja palkkahallintopalveluista on Monetra Oy:llä vahva. Monetra Oy käyttää HR- ja talouspalveluissa pääosin samoja ohjelmistoja kuin Muonio. Yleisesittely yhtiöstä on oheismateriaalina.

Inhouse-asema syntyy merkitsemällä yksi osake ja liittymällä osakassopimukseen. Käytännössä prosessi etenee siten, että osakkaaksi haluava asiakas käsittelee osakkeenoston omassa toimivaltaisessa toimielimessään, ja lähettää pöytäkirjanotteen osakkeen ostopäätöksestä Monetra Oulu Oy:lle. Omistajuuden kautta kunnalle tarjoutuu mahdollisuus ostaa pidempikestoisesti talous- ja palkkahallinnon palveluita sekä myös muita tärkeitä asiantuntijapalveluita.

Ehdotus

Esittelijä

  • Laura Enbuska-Mäki, kunnanjohtaja, laura.enbuska-maki@muonio.fi

Kunnanhallitus esittää valtuustolle, että Muonion kunta hankkii yhden (1) Monetra Oy:n osakkeen.

Päätös

Hallitus hyväksyi esittelijän ehdotuksen. 

Tiedoksi

hallinto- ja talouspalvelut

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

  • vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
  • virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
  • etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)