Kunnanhallitus, kokous 23.1.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 24 Työsuojelutarkastuksen kehotukset (esihenkilötyö)

MUODno-2022-294

Valmistelija

  • Katri Rantakokko, hallintojohtaja, katri.rantakokko@muonio.fi

Perustelut

Pohjois-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue on suorittanut työsuojelutarkastuksen 8.6.2022, jossa valvontakohteena olivat kunnan esihenkilöt.

Työsuojeluviranomainen on toteuttanut valvonnan mm. Työn psykososiaaliset kuormitustekijät -kyselyllä, joka lähetettiin esihenkilöille 05/2022.

Tarkastuskertomuksessa 13.6.2022 työnantajalle on annettu kehotus työyksiköiden työn vaarojen arvioinnissa esihenkilötyössä psykososiaalisen kuormituksen tunnistaminen ja arviointi. Työnantajan on selvitettävä työn sisältöön, työn järjestelyihin ja työyhteisön sosiaaliseen toimivuuteen liittyvät tekijät, jotka aiheuttavat työntekijöiden terveydelle vaaraa. Työnantajan tulee toimittaa yhteenveto ja johtopäätökset tekemästään vaarojen arviointiyöstä Pohjois-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueelle. Työnantajan on ryhdyttävä toimenpiteisiin kehotuksen noudattamiseksi. Asian on oltava kunnossa 31.1.2023.

Lisäksi annettiin kehotus työterveyshuollon kirjallisen työpaikkaselvityksen tekemiseksi esihenkilötyön kuormitustekijöistä. Työnantajan on huolehdittava, että työterveyshuolto tekee kirjallisen työpaikkaselvityksen. Selvityksessä on arvioitava työstä, työympäristöstä ja työyhteisöstä aiheutuvat terveysvaarat, haitat, kuormitus- ja voimavaratekijät ja näiden merkitys terveydelle ja työkyvylle. Selvitys on tehtävä siten, että työterveyshuolto voi tehdä toimenpide-ehdotuksia työnantajalle. Selvityksen tulee sisältää myös terveystarkastusten tarvearvio. Selvityksen on oltava ajan tasalla ja esihenkilöiden nähtävillä ja se on käsiteltävä yhteistoiminnassa esihenkilöiden kanssa. Työnantajan tulee toimittaa kopio esihenkilötyöhön tehdystä työterveyshuollon työpaikkaselvitysraportista työsuojelun vastuualueelle. Työnantajan on ryhdyttävä toimenpiteisiin kehotuksen noudattamiseksi. Asian on oltava kunnossa 31.1.2023.

Kehotus annettiin myös kehotus toimenpidesuunnitelman laatimisesta. Työnantajan on ryhdyttävä toimenpiteisiin vaarojen arviointityön ja työterveyshuollon työpaikkaselvityksen kautta tietoonsa tulevien haitallisten psykososiaalisten kuormitustekijöiden poistamiseksi tai niiden aiheuttaman vaaran välttämiseksi tai vähentämiseksi. Työnantajan tulee valita, mitoittaa ja toteuttaa työolosuhteiden parantamiseksi tarvittavat toimenpiteet. Työnantajan on huolehdittava, että toimenpiteet kohdistuvat ensisijaisesti haitallista kuormitusta aiheuttaviin tekijöihin. Työnantajan tulee laatia ja toimittaa konkreettinen toimenpidesuunnitelma terveyttä vaarantavien kuormitustekijöiden poistamiseksi tai niiden vaikutuksen vähentämiseksi Pohjois-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueelle. Työnantajan on ryhdyttävä toimenpiteisiin kehotuksen noudattamiseksi. Asian on oltava kunnossa 31.1.2023.

Työsuojelutarkastuskertomus 13.6.2022 ja luonnos selvityksestä ovat oheismateriaalina.

Yt-toimielin kokoontuu 2.2.2023 ja työsuojelutarkastuskertomus käsitellään tässä kokouksessa.

Ehdotus

Esittelijä

  • Laura Enbuska-Mäki, kunnanjohtaja, laura.enbuska-maki@muonio.fi

Kunnanhallitus antaa evästyksen annettujen kehotusten ja toimenpidesuunnitelman laatimisen osalta.

Päätös

Hallitus hyväksyi laaditun selvityksen kehotusten osalta toimitettavaksi aluehallintovirastoon. Toimenpidesuunnitelman suhteen hallitus antoi evästystä mm. tehtävänkuvausten selkeyttämiseksi ja kokonaistyöajan hallitsemiseksi.

Tiedoksi

yt-toimielin

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

  • vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
  • virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
  • etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)