Kunnanhallitus, kokous 27.2.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 42 Lausunto ARA:lle Koti Pohjoinen Oy:n asuntotuotantoprojektista

MUODno-2023-108

Valmistelija

  • Katri Rantakokko, hallintojohtaja, katri.rantakokko@muonio.fi

Perustelut

ARA pyytää kunnalta lausuntoa lyhyen korkotuen uudistuotannon varaushakemukseen, jonka Koti Pohjoinen Oy on tehnyt. Koti Pohjoinen Oy suunnittelee 20 asuntoista rivitaloprojektia osoitteeseen Ojustie 4 (Alamuonio, kortteli 30, tontti 3).

Muonion kunta lausuu hakemukseen seuraavaa:

Koti Pohjoinen Oy:n suunniteltu rivitalohanke on tärkeä Muonion kunnalle ja sen kasvulle. Kunta puoltaa lämpimästi uuden rivitalokokonaisuuden rakentamista, tällä on vahva tarvelähtöisyys.

Kunnassa on tällä hetkellä asuntopulaa ja voidaan ilmaista, kuinka asumisenpullonkaulasta on tullut kunnan elinvoiman, osaamisen, vetovoiman ja pitovoiman kannalta keskeinen haaste. Lapin asumisen pullonkaulan haaste on tunnustettu maakunnallisen edunvalvonnan tasolla asti, etenkin Tunturi-Lapin seutukunnassa tämä on korkea. Tunturi-Lapin kehitys toteutti loppuvuonna 2022 kyselyn Enontekiön ja Muonion kuntien asuntotilanteesta. Vastaava kysely toteutettiin vuonna 2019. Vuonna 2019 selvityksestä ilmeni, että Muoniossa on tarvetta asunnoille, tarve oli ilmeinen myös vuoden 2022 kyselyn pohjalta. Elinkeinomme kivijalat, matkailu-, palvelu- ja autotestausala, tarvitsevat pienempiä asuntoja (yksiöt, kaksiot). Kunnalle on tullut toivetta puolestaan hieman isommista asunnoista (ml. kolmiot).

Tällä hetkellä asuntojen tarjonta ei vastaa Muoniossa kysyntää. Kysynnälle on pitkäkestoinen tarve. Kunnan asunto-osakeyhtiöiden täyttöaste on 99 %, em. asuntojen lukumäärä on 114.  Tällä hetkellä kunnan asuntojonossa on 26 hakemusta. Kunta lausui alkuvuonna 2023 Lapin liiton asumisen haasteiden taustapaperin valmisteluun, että uusien asuntojen tarve (kunta ja yhtiöt) on ilmeinen; uusia asuntoja tarvittaisiin ensisijaan jopa noin 35-40 kappaletta.

Kunnalla ei ole omaa asuntotuotantoa. Kunnan strategisena tahtotilana on se, että asuntotuotanto rakentuu pääosin markkinaehtoisesti, jossa Aran myöntämä korkotuki on erityisen tärkeä. Suunniteltu asuntotuotanto on nykyistä yhdyskuntarakennetta eheyttävää ja sijoittuu alueelle, jossa on kohtuuhintaisten asuntojen pitkäaikaista tarvetta. Se vastaa pitkäkestoiseen tarpeeseen. Ns. ARA-tuetut asunnot ovat Muonion kaltaiselle matkailukunnalle tärkeitä siinäkin mielessä, että ne eivät päädy ns. paremman katteen perässä matkailijoiden viikkovuokrauskäyttöön, vaan nimenomaan tukevat alueella asumista ja tänne muuttamista ehtojensa puolesta. Kunnan saamien tietojen mukaan suunniteltu tuotanto on energiaa säästävää ja elinkaaritaloudeltaan edullista mm. maalämpötoteutuksen myötä.

Muonion elinvoima on kasvanut suotuisasti. Muonio on elinvoimainen kunta. Kuntaliiton elinvoimaindikaattorimittauksessa (2019) Muonion tulos on ollut viimeiset pari vuotta positiivinen. Tämä tarkoittaa sitä, että kunta on kehittynyt em. indikaattorin suhteessa paremmin kuin omassa maakunnassa keskimäärin tai paremmin kuin koko maassa. Indikaattori on yhdistetty muuttuja kunnan elinvoiman kannalta keskeisistä ulottuvuuksista: väestömuutoksesta, työpaikkamuutoksesta, verotulojen muutoksesta, taloudellisen huoltosuhteen muutoksesta ja koulutustason muutoksesta. Suomen Kuvalehden laaja julkaisu (19.3.2021) Suomen kuntien tulevaisuudesta myös povaa Muoniolle mukavaa, vetovoimaista tulevaisuutta ja Muonio arvioitiin 3/5- tähden kunnaksi. Listauksessa kunnat oli arvioitu suhteessa elinvoimaan, väestöön ja talouteen. Em. analyysin toteuttivat johtava aluetutkija Timo Aro sekä arvostettu konsultti Eero Leasterä.

On todettava, että mm. elinvoiman keskeisenä mittarina pidettyä työpaikkaomavaraisuusastetta tarkasteltaessa voidaan niin ikään havaita, että kunnassa on viimeisempien mittauksien mukaan loistava työpaikkaomavaraisuusaste. Väestörakennetarkastelumme osoittaa, että kunnassa nuorten ja työikäisten osuus rakenteesta pysyy suhteellisen vahvana verrattuna yleiseen Lapin väestörakenne-ennusteeseen.

Ehdotus

Esittelijä

  • Laura Enbuska-Mäki, kunnanjohtaja, laura.enbuska-maki@muonio.fi

Kunnanhallitus hyväksyy uudistuotannon varaushakemukseen em. kuvauksen mukaisen lausunnon.

Päätös

Hallitus hyväksyi esittelijän ehdotuksen.

Tiedoksi

ARA, Koti Pohjoinen Oy, elinvoimapalvelut

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

  • vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
  • virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
  • etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)