Kunnanhallitus, kokous 27.2.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 45 Lausunto Tornionjoen kalastussäännön muutosehdotuksista vuodelle 2023

MUODno-2023-77

Valmistelija

  • Heikki Kauppinen, luonnonvarapäällikkö, heikki.kauppinen@muonio.fi
  • Laura Enbuska-Mäki, kunnanjohtaja, laura.enbuska-maki@muonio.fi

Perustelut

Maa- ja metsätalousministeriö pyytää lausuntoja ja perusteltuja ehdotuksia kalastussääntöön tarvittavista muutoksista Tornionjoen kalastusalueen kalastussäännön 16 §:n mukaisia vuotta 2023 koskevia Ruotsin kanssa käytäviä neuvotteluja varten. Lausunnoissa on mahdollista antaa ehdotuksia perusteluineen siitä, onko kalastussäännön 16 §:n Ministeriön muutosehdotuksesta kalastussääntöön v. 2023 Muonion kunta lausuu seuraavaa:

Viehekalastus jokialueella

Kalastussääntömuutoksen esityksen mukaan:

Spinnflugakalastuksen rajoituksen ulottaminen molempien maiden alueelle myös Matkakoskella 18. Poiketen 11 §:n 3 momentista viehekalastus heittopainon, tapsisiiman ja vieheen avulla (spinnfluga) jokialueella on kiellettyä kesäkuun 10. päivästä alkaen, molemmin puolin valtakunnanrajaa Suomen rannasta Martimojoen suusta suoraan länteen Ruotsin rannalle olevasta linjasta alavirtaan aina Ajoksenniemen läntisempään kohtaan Suomen rannasta suoraan länteen Ruotsin rannalle olevaan linjaan (Matkakosken alue) sekä molemmin puolin valtakunnanrajaa Suomen rannalta Toivolansaaren eteläkärjen korkeudelta suoraan länteen Ruotsin rannalle olevasta linjasta alavirtaan aina Teppolansaaren pohjoiskärjen korkeudelta Suomen rannasta suoraan länteen Ruotsin rannalle olevaan linjaan (Kukkolankosken alue).

Alisen Tornionjoen koskialueilla tapahtuvaa spinfluga-kalastusta kohtaan on esitetty jo vuosikymmenen ajan arvostelua, ja kalastusmuodon kieltoesitykset ovat seuranneet toistaan.  Niinpä spinflugakalastusta harjoitetaan nyt, perustellusti, tarkemmin valvottuna, sekä kalastuksessa käytettävän syötin, eli perhon koukkua, koskee tiukin rajoitus jokialueella. Spingfluga-kalastuksen ohella oleellista olisi myös kiinnittää huomioita muihin ns. sallittujen kalastusmuotojen mahdollisiin haittavaikutuksiin (vrt. mm. CR- kalastus), joilla voi olla vaurioittavia seurauksia nousuvaelluksessa oleviin lohiin. Näistä vaurioista on saatu, useamman vuoden tehostetun valvonnan keinoin, vahvoja näyttöjä.

Muonion kunta esittää, että spingflugakalastuksen aikarajoitusta pohdittaessa tulee huomioida myös näkökulmat siitä, miten säästettäisiin mahdollisimman paljon nousevia isoja lohia ja saataisiin väljyyttä jokialueen heittopaikoille. Spinflugakalastusta ei ole tarkoituksenmukaista kieltää koko jokialueelta, sen harjoittaminen ei häiritse mm.  vetouistelua tai uhkaa, pienehkön kalasaaliin osalta, vesistöalueen kalakannan kestävyyttä. Säännöissä olisi pohdittava, että vetouistelussa venekohtaista vapamäärää rajoitettaisiin max.  4 vapaan yhtä aikaa käytettynä; vastaavaa vapamäärän rajoittamista koskevia ehdotuksia on esitetty jo pitkään, samoin muilla lohijoilla on jo voimassa tämänkaltainen säädös. Muonion näkemyksen mukaan CR-kalastus tulisi joko kieltää kokonaan, tai ainakin olisi huomioitava se, että vapautettu lohi luetaan vuorokausikiintiöön saatuna kalana, jolloin kalastus tulee siltä vuorokaudelta keskeyttää.  Keski- ja loppukesällä joen veden lämpötila on niin korkea, ettei vapautettu kala useinkaan toivu kalastusrasituksesta vaan kuolee myöhemmin.  Lisäksi esitämme, että Lappeasta ylöspäin (Muonio- ja Konkämäenoalueella) harrin pyynti voisi jatkua huhtikuun loppuun asti (+ 1 kuukausi).

Muonion kunnan antamat huomiot perustuvat Tornionjoen kalastuksenvalvojien raporttien ja kokemusten pohjalle. Olemme sitä mieltä, että tarvitaan jokialueen kalastussäännön yhdenmukaistamista koskien kaikkia aktiivikalastusvälinein tapahtuvaa kalastusta, jotta saadaan aikaiseksi pitkän aikajänteen myönteisiä vaikutuksia kalaston ja ihmisten kannalta.

Ehdotus

Esittelijä

  • Laura Enbuska-Mäki, kunnanjohtaja, laura.enbuska-maki@muonio.fi

Kunnanhallitus hyväksyy em. laaditun lausunnon. 

Muutettu ehdotus

Kunnanhallitus hyväksyy em. laaditun lausunnon muutoin, mutta siitä poistetaan maininta vetouistelun venekohtaisesta vapamäärästä perusteluineen. 

Päätös

Hallitus keskusteli lausunnosta ja hyväksyi esittelijän muutetun ehdotuksen. 

Kokouskäsittely

Petteri Hirsikangas palasi kokoukseen tämän asian käsittelyn aikana. 

Tiedoksi

Maa- ja metsätalousministeriö

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

  • vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
  • virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
  • etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)