Kunnanhallitus, kokous 27.2.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 40 Muonion kuntakeskustan osayleiskaava

MUODno-2020-185

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Jussi-Pekka Tammilehto, elinvoimajohtaja, jussi-pekka.tammilehto@muonio.fi

Perustelut

Muonion kirkonkylän osayleiskaavan valmisteluaineisto ns. kaavaluonnos on pidetty nähtävillä 19.2.2021–31.5.2021. Kaavaluonnos on esitelty 3.5.2021 järjestetyssä yleisötilaisuudessa. Valmisteluaineistosta saapui paljon palautetta ja sen vuoksi valtuusto esitti, että osayleiskaavan valmisteluaineisto asetetaan uudelleen nähtäville muutosten jälkeen. Kaavan laatijan organisaatiossa on tapahtunut henkilöstömuutoksia, mikä on vaikuttanut kaavaprosessin aikatauluun.

Elinvoimajohtaja on käynyt yhdessä kaavan laatijan kanssa kaavaneuvottelun ELY-keskuksen kanssa 5.5.2022, erillispalaverin ELY-keskuksen liikennepuolen kanssa 23.5.2022 ja erillispalaverit Torniolaakson museon kanssa 23.5.2022 ja 24.5.2022.

Kaavan laatija on laatinut saapuneista lausunnoista ja muistutuksista vastineluonnokset, sekä päivittänyt kaavakarttaa tarvittavilta osin. Tiivistelmä tehdyistä muutoksista,vastineluonnokset ja päivitetty kaavakartta kokouksen oheismateriaalina.

Mielipiteiden, lausuntojen ja käytyjen neuvotteluiden perusteella kaavaluonnosta on päivitetty mm. seuraavasti; virkistysreitti poistettu Muonionjoen varrelta, Ollinmäen, Juhontörmän ja Putaanrannan MA-alueet muutettu AO-1 -alueiksi, TY-aluetta laajennut VT21:n varrella, V-1 -alueet muutettu MA-alueiksi Niemenpäässä, Jerisjoen varrella, Roimaanniemessä ja kirkon ympärillä, AO-alueet muutettu AO-1 -alueiksi kirkon ympärillä, V-1 -alueet muutettu AO-alueiksi Lahdenrannassa, Päämaan pohjavesialueen rajaus lisätty, suojeltavien rakennusten merkintöjä tarkennettu, tunnistettu Ratsutie historiallisena postitienä, V-3 -alue muutettu SL-1 -alueeksi, tarkennettu AO-alueiden rajauksia.

Yleisötilaisuus järjestetään 16.6.2022 Muonion yläkoulun auditoriossa.

Ehdotus

Puheenjohtajan selostuksesta:

Kunnanhallitus merkitsee kuntakeskuksen osayleiskaavan valmisteluasiakirjat tiedoksi ja asettaa ne nähtäville vähintään 30 päivän ajaksi. Lausunnot pyydetään osallistumis- ja arviointisuunnitelman mukaisesti.

 

 

Päätös

Hallitus hyväksyi ehdotuksen.

Esteellisyys

********* (hallintolaki 28.1 §)

Kokouskäsittely

Ennen tämän asian käsittelyä puheenjohtaja totesi, että kokouksessa pidetään tauko klo 18.25-18.35.

Tauon jälkeen suoritettiin nimenhuuto ja puheenjohtaja totesi paikalla olevan samat henkilöt kuin ennen tauon alkamista. 

********* poistui esteellisenä tämän käsittelyn ajaksi.

Valmistelija

  • Jussi-Pekka Tammilehto, elinvoimajohtaja, jussi-pekka.tammilehto@muonio.fi

Perustelut

Muonion kirkonkylän osayleiskaavan valmisteluaineisto ns. kaavaluonnos on pidetty nähtävillä 19.2.2021 – 31.5.2021. Kaavaluonnos on esitelty 3.5.2021 järjestetyssä yleisötilaisuudessa. Valmisteluaineistosta saapui paljon palautetta ja sen vuoksi valtuusto esitti, että osayleiskaavan valmisteluaineisto asetetaan uudelleen nähtäville muutosten jälkeen. Päivitetty valmisteluaineisto on pidetty nähtävillä 8.6.2022 – 8.8.2022. Päivitetty valmisteluaineisto on esitelty 16.6.2022 järjestetyssä yleisötilaisuudessa. Kaavan laatijan organisaatiossa on tapahtunut useita henkilöstömuutoksia, mikä on viivästyttänyt kaavaprosessin aikataulua.

Elinvoimajohtaja on käynyt yhdessä kaavan laatijan kanssa kaavaneuvottelun ELY-keskuksen kanssa 25.1.2023 ja erillispalaverin Torniolaakson museon kanssa 16.2.2023.

Kaavan laatija on laatinut saapuneista lausunnoista ja muistutuksista vastineluonnokset, sekä päivittänyt kaavakarttaa tarvittavilta osin. Tiivistelmä tehdyistä muutoksista,vastineluonnokset ja kaavaehdotus kokouksen oheismateriaalina.

Mielipiteiden, lausuntojen ja käytyjen neuvotteluiden perusteella kaavaluonnosta on päivitetty mm. seuraavasti: lisätty TY-alueen Kerässiepintien pohjoispuolelle, päivitetty suojeltavien rakennusten merkintöjä, laajennettu Miljoonatien TY-aluetta, muutettu kirkon ympärillä ollut MA-alue VL-1 -alueeksi ja tarkennettu rajausta, päivitetty Oostatien, Suukoskenvaaran ja Keräsiepintien AO-alueita sekä päivitetty kaavamääräyksiä.

Ehdotus

Esittelijä

  • Laura Enbuska-Mäki, kunnanjohtaja, laura.enbuska-maki@muonio.fi

Kunnanhallitus merkitsee kuntakeskuksen osayleiskaavan kaavaehdotuksen tiedoksi ja asettaa sen nähtäville vähintään 30 päivän ajaksi. Lausunnot pyydetään osallistumis- ja arviointisuunnitelman mukaisesti.

Päätös

Hallitus hyväksyi esittelijän ehdotuksen ja päätti, että osayleiskaavaehdotuksesta järjestetään esittelytilaisuus yleisölle. 

Esteellisyys

  • ********* (hallintolaki § 28.1)

Kokouskäsittely

********* ilmoitti esteellisyyden ja poistui kokouksesta tämän asian käsittelyn ajaksi. Pöytäkirjanpitäjänä toimi kunnanjohtaja. 

 

Hallitus keskusteli kaavaehdotuksta.


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

  • vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
  • virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
  • etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)